Baschetbaliştii orădeni au ratat o şansă uriaşă de a-şi asigura calificarea în playoff-ul FIBA Europe Cup după ce au pierdut 58-55 (15-11, 9-18, 18-14, 16-12) al doilea joc din Grupa D în faţa campioanei Bulgariei, o echipă de bătut care fusese învinsă clar (88-75) în prima etapă de către CSU Sibiu.

De ceea ce îi era frică lui Cristian Achim nu a scăpat în duelul cu bulgarii de la Balkan Botevgrad. Roş-albaştrii au intrat complet deconectaţi în meci făcând un joc execrabil din punct de vedere ofensiv. Atunci când doar doi jucători, Watson şi Broussard, reuşesc să marcheze puţin peste 10 puncte, n-ai cum să emiţi pretenţii. Deosebit de frustrant este faptul că Oradea a pierdut în faţa unei echipe abordabile din orice punct de vedere după ce reuşise să învingă, cu două zile în urmă, cea mai în formă echipă din Turcia, pe Besiktas Istanbul. Balkan pierduse în prima etapă la nu mai puţin de 13 puncte diferenţă cu CSU Sibiu nefiind capabilă să-i pună niciun fel de probleme formaţiei pregătite de către Dan Fleşeriu. Astfel s-a dovedit încă o dată că echipa orădeană nu este în stare să facă două meciuri bune consecutiv în acest sistem competiţional din pandemie.

 

Păreau să-şi revină spre finalul primei reprize

Aşa cum arată şi rezultatul primului sfert, două campioane au izbutit să înscrie împreună doar 26 de puncte! Primii cinci trimişi în teren de către Cristian Achim au fost Holt, Broussard, Green, Zekovic şi Markovic. Roş-albaştrii au marcat primele 2 puncte prin Baciu abia după trei minute şi jumătate de joc. Green a adus pentru prima dată conducerea pentru orădeni, 4-2, abia în minutul 5! Markovic şi Holt au ridicat avantajul la 5 puncte (9-4), dar bulgarii au reuşit în continuare un parţial de 9-0 (9-13) determinându-l pe Cristi Achim să solicite timp de odihnă. În cele din urmă sfertul inaugural s-a încheiat cu un avantaj de 4 puncte pentru echipa din Botevgrad, scor 11-15. Sfertul al doilea nu a adus nimic bun în jocul roş-albaştrilor până spre final. Ineficacitatea ofensivă a continuat, orădenii fiind mereu neatenţi, deconectaţi de la miza partidei. O tresărire de moment au avut orădenii prin Nicolescu care, cu o treiţă, a redus avantajul bulgarilor la 3 puncte (18-15). La scorul de 20-22 pentru orădeni, Arsic, antrenorul bulgarilor, a cerut timp de odihnă atunci când mai erau 3 minute şi 33 de secunde până la pauză. Balkan a mai transformat o liberă pentru 21-22 după care a intrat în meci căpitanul Giordan Watson. Cu 5 puncte marcate după o aruncare de la distanţă şi 2 libere primite ca urmare a unui fault anti-sportiv, CSM CSU tranşa practic sfertul al doilea. Acelaşi Watson mai marchează 2 puncte până la pauză astfel că repriza secundă începea de la scorul 29-24 în favoarea bihorenilor.

 

Procentaje execrabile la aruncările din acţiune

Roş-albaştrii au revenit practic adormiţi de la cabine astfel că în primele 5 minute Balkan a întors scorul după un parţial de 11-4 (35-33 pentru bulgari). Până la intrarea în secvenţa decisivă s-a mers practic umăr la umăr astfel că tabela de marcaj indica un avantaj fragil, de doar un punct (43-42) pentru CSM CSU Oradea. Cum sub nicio formă elevii săi nu reacţionau din punct de vedere ofensiv, Cristian Achim a solicitat timp de odihnă după doar 2 minute de la reluare, la scorul de 44-43 pentru echipa de la sud de Dunăre. Apoi, până spre final, cele două formaţii s-au succedat pe rând la conducere, niciuna dintre ele nereuşind să se distanţeze decisiv. Atunci când mai erau 54 de secunde de joc, după mai multe bâlbe în defensiva orădeană, Balkan înscrie un coş de trei puncte şi obţine şi două libere pentru un fault anti-sportiv făcut de Valeika, dintre care doar una este transformată (55-52 pentru Blakan). Bulgarii mai înscriu o dată de la mare distanţă (58-52) cu 45 de secunde înainte de final astfel că partida era practic jucată. O rază de speranţă este adusă de Broussard care reuşește un coş cu fault, iar ecartul se reduce din nou la o posesie (58-55). Din nefericire, fără a putea cere timp de odihnă pentru a cristaliza ultimul atac care ar fi trebuit să trimită meciul în prelungiri, orădenii duc mingea la Markovic, nu tocmai cel mai potrivit aruncător de la distanţă, iar sârbul ratează cu 4 secunde înainte de final. Jocul se termină cu victoria (58-55) surprinzătoare a bulgarilor care astfel complică situaţia lui CSM CSU. Bihorenii au avut procentaje execrabile în acest joc, specifice unei echipe de juniori: 43% la aruncările de 2 puncte (16 din 37) şi doar 15% la cele de 3 puncte (5 din 32). În urma acestui eşec, bihorenii au 1-1 la general şi sunt nevoiţi să se impună în ultima confruntare pentru a nu avea nicio emoţie privind calificarea în playoff.

În ultimul joc din cadrul Grupei D, CSM CSU se va duela astăzi, cu începere de la ora 14.00, cu CSU Sibiu.

CSM CSU Oradea: Holt 4 puncte, Broussard 11, Watson 12 (2x3p), Zekovic 8, Markovic 8 (2x3p), Valeika 3, Green 4, Nicolescu 3, Baciu 2. Antrenor: Cristian Achim.

Balkan Botevgrad: Chambers 6, Jordan 5, Avramov 12 (4x3p), Balaban 14, Dimitrov 6 (1x3p), Agee 11, Grozev 4, Vutev. Antrenor: Jovica Arsic.