În primul joc din cadrul turneului Grupei D din FIBA Europe Cup care se desfășoară în aceste zile la Istanbul, baschetbaliștii orădeni au obținut un succes de prestigiu 91-83 (24-22, 27-18, 16-23, 24-20) în dauna lui Besiktas Istanbul, reprezentanta unuia dintre cele mai puternice campionate ale Europei.

Cotați de către casele de pariuri sportive cu șanse infime la victorie în acest joc (5 față de 1,15 Besiktas), orădenii au făcut o primă repriză excelentă dorind să demonstreze că sunt capabili să își depășească condiția. Fără Nikola Markovic, CSM CSU Oradea nu s-a arătat timorată în fața echipei care în urmă cu zece zile învingea în deplasare puternica Fenerbahce Istanbul.

Gazdele au deschis jocul cu un 5-0 după primele 2 minute, dar roș-albaștrii n-au dezarmat revenind imediat pe tabelă (5-5) printr-o triplă a lui Broussard și un coș de sub panou reușit de Baciu. Alb-negrii preiau din nou conducerea, dar oaspeții au ținut aproape și, în minutul 5, reușesc pentru prima dată să treacă în avantaj printr-o dublă a lui Zekovic (10-11). În continuare se merge umăr la umăr. Watson intră excelent în joc reușind să înscrie 4 puncte consecutive. Meciul rămâne echilibrat până la finele primului sfert, iar Holt și Zekovic duc Oradea în avantaj după 10 minute, scor 24-22. Sfertul al doilea a fost excepțional pentru orădeni care au marcat nu mai puțin de 27 de puncte și au încasat doar 18. Amfitrionii au început mai bine și au preluat conducerea 32-28 moment în care, în ciuda acestui fapt, parcă surprins de jocul bihorenilor, tehnicianul lui Besiktas cere timp de odihnă în care își ceartă jucătorii. Decizia sa a fost complet neinspirată, elevii săi revenind pe parchet parcă înghețați. Oradea reușește un parțial incredibil de 12-0 cu care se duce la 40-32. Finalul primei reprize se termină cu aproximativ același avantaj în favoarea roș-albaștrilor care au încheiat primele 20 de minute cu un coș reușit de Holt chiar pe sirenă după ce tot el interceptase mingea (51-40). A fost o primă parte a meciului fantastică pentru orădeni în ceea ce privește reușitele de la distanță, nu mai puțin de 8 încercări din 10 fiind transformate.

Căderea din sfertul 3 nu i-a dezechilibrat

Reveniți de la cabine, orădenii se duc la +15 (58-43) în minutul 23 după trei puncte marcate de la distanță de Broussard. Acela a fost momentul în care vizitatorilor parcă nu le venea să creadă că pot bate Besiktas chiar la ea acasă. Turcii reușesc un parțial de 13-0 care a putut fi oprit doar după 2 timpi de odihnă solicitați de Cristi Achim. Căpitanul Watson și-a făcut datoria și, cu două coșuri de la distanță, a readus echilibrul în echipa sa. Până la finalul sfertului trei jocul a rămas echilibrat, iar la intrarea în secvența decisivă tabela de marcaj indica un avantaj de doar 4 puncte (67-63) pentru campioana României. CSM CSU începe bine și sfertul 4 astfel că în minutul 35 scorul devenea 80-66 pentru echipa care pornea clar cu șansa a doua. Tehnicianul lui Besiktas solicită timp de odihnă dar fără prea mult folos, echipa sa nereușind să pună în pericol o victorie total neașteptată în fața unei reprezentante a baschetului din Turcia. Roș-albaștrii au gestionat excelent finalul de meci ducând fiecare atac până la finele timpului regulamentar astfel că formația din Istanbul n-a reușit să se apropie la mai puțin de 6 puncte. Rezultatul final a fost 91-83 pentru CSM CSU Oradea astfel că, după ce și Sibiul i-a învins 88-75 pe bulgarii de la Balkan Botevgrad, cele două echipe românești ocupă primele două locuri în clasamentul Grupei D.

Următoarea adversară a orădenilor va fi Balkan Botevgrad într-o partidă care se va desfășura mâine, de la ora 14.00, putând fi urmărită în transmisiune directă pe canalul de YouTube, FIBA TV.

CSM CSU Oradea: Holt 10 puncte (2x3p), Broussard 15 (3x3p), Watson 15 (3x3p), Green 14 (1x3p), Nicolescu 8 (1x3p), Valeika 2, Reljic 3, Baciu 2, Zekovic 22 (3x3p). Antrenor: Cristian Achim

Besiktas Istanbul: Hazer 11 (2x3p), Yagmur 9 (2x3p), Blackmon 9 (1x3p), Arna 10 (2x3p), Berry 8, Haltali 8, Johnson 1, Kabaca, Sayili 2, Sengun 25. Antrenor: Ahmet Dursun Kandemir.