”Vulturii verzi” au avut sâmbătă o primă repriză foarte reușită în care au evoluat excelent și au înscris jumătate dintre goluri și o a doua în care jocul lor a fost cu ceva mai încâlcit, dar până la urmă au reușit să se impună la un scor neverosimil de 8-1 în fața unei echipe care a jucat modest.

Repriză remarcabilă pentru orădeni

Partida a început cu un moment de reculegere în memoria fostului jucător Paul Popovits, fost junior la centrul de copii și juniori ai CA Oradea (CS Oradea), devenit apoi jucător și căpitan de echipă la regretata FC Bihor, trecut în neființă zilele trecute.

Încă din debutul acestei partide CAO, respectându-și statutul de favorită,s-a instalat cu aproape tot efectivul în jumătatea adversă. Țesăturile de pase și combinațiile spectaculoase din această primă parte a jocului a adus aminte de jocul spectaculos al echipei din peroada când surclasa majoritatea formațiilor de Liga a IV-a. Nu au trecut nici 4 minute când fundașul L. Ioviță avansat în această întâlnire pe postul de mijlocaș de bandă, un soi de ”aripă”, a reluat cu capul în plasă o minge care inițial a sărit din pământ după o centrare a lui Codoban de la circa 25 de metri lateral dreapta. Alb-verzii au controlat în continuare cu autoritate jocul situațiile de gol s-au înmulțit treptat la poarta adversă, în timp ce linia apărării în față cu revenitul C. Letan nu acorda nicio șansă atacului oaspeților. Iar după ce maramureșenii au rămas fără portarul titular Lovasz accidentat încă din minutul 12, înlocuit de rezerva Roșiianu, gazdele și-au mărit avantajul în minutul 20. A fost o recuperare la 30 de metri central a lui Cherman urmată de o pasă în careu și o execuție inteligentă a lui M.Hosu care a săltat balonul în plasă peste portarul oaspeților care plonjase în fața sa. Peste alte 5 minute, Letan trimite o minge lungă de la centrul terenului până în careul advers unde balonul este întors pentru Ioviță, care trage la poartă din unghi spre colțul scurt iar portarul Roșiianu bâlbâie balonul scăpându-l în plasă, scorul devenind 3-0. După minute bune de dominare și alte situații interesante de partea gazdelor, după ce Mintaș trimite mingea cu capul în bară, în minutul 36, următorul minut aduce o nouă recuperare a balonului de către Cherman la centrul terenului urmată de o deschidere pe stânga pentru Hosu care, pătruns în careu, de la circa 13-14 metri trimite plasat mingea cu latul peste portarul ieșit în întâmpinare în colțul lung, stabilind scorul pauzei la 4-0.

Arma secretă: Loren Ioviță

Abia au trecut două minute din partea secundă iar după o recuperare a lui Roșu undeva în apropiere de tușă, acesta îl lansează în adâncime pe Hosu a cărui pasă îl găsește bine poziționat în careu pe omniprezentul Ioviță care ridică scorul la 5-0. În minutul 50 a urmat poate cel mai spectaculos gol al întâlnirii înscris însă de maramureșeni. M. Parnău a trimis un șut cu boltă de la aproximativ 35 de metri care l-a surprins pe portarul Verdeș ușor ieșit, balonul intrând între buturi aproape de vinclul din dreapta porții apărate de goalkeeperul orădean. Peste doar două minute a venit și riposta alb-verzilor după ce Codoban a recuperat o minge din picioarele portarului Roșiianu care se visa în acel moment ”Messi” scorul devenind un halucinant 6-1! ”Gluma” se îngroașă pentru oaspeți un alt minut mai târziu, după ce Hosu a pătruns pe stânga s-a descotorosit cu ușurință de un adversar apoi a trimis un șut din unghi la poartă, iar Roșiianu a respins cu podul palmei până în careu dar în fața lui C. Roșu care a expediat calm balonul în plasă. Pe fondul schimbărilor survenite pe teren la orădeni, jocul acestora își mai pierde din acuratețe, devine oarecum mai încâlcit parcă fără orizont. Jucătorii intrați după pauză nu au avut darul de-a limpezi jocul. În minutul 84 la o pătrundere a lui Zete în careul orădean arbitrul acordă cu ușurință penalty în favoarea maramureșenilor. Însă ce a fost mai simplu de la 35 de metri pentru Parnău s-a dovedit mult mai complicat de la 11 metri, fiindcă C. Verdeș a ghicit direcția balonului și a reușit să respingă, revanșându-se pentru golul încasat de la distanță. Oaspeții visători în această partidă mai pierd o minge cu ușurință la centru, astfel este deschis Ioviță care de la circa 14 metri ușor dreapta trimite în plasă pe lângă portar stabilind scorul final la un neverosimil 8-1! Ioviță mai are o ocazie uriașă trei minute mai tărziu când reia din doi metri peste poartă, dar și în aceste condiții poate fi considerat jucătorul meciului, datorită celor patru goluri marcate cât și pentru participarea sa mai mereu la jocul colectiv al echipei. Trebuie să remarcăm aici inspirația antrenorului F. Fărcaș care după ce a descoperit un vârf, în mijlocașul Hosu, este pe cale să evidențieze calități de atacant la un fundaș, Loren Ioviță.

După ce a stabilit mai mult ca sigur scorul acestei ediții de campionat CA Oradea se va deplasa sâmbătă de la ora 17:00 în vecini la Sânmartin, pentru a susține derby-ul Bihorului la fotbal în compania echipei CSC Sânmartin.

CA Oradea: C. Verdeş - Cr. Copil (66 M. Kovacs), B. Mintaş (53 L. Popa), D. Stan (66 Al. Popa), A. Panti, C. Letan, G. Cherman (53 R. Ardelean), C. Roşu, Cl. Codoban (53 Al. Lezeu), L. Ioviţă, M. Hosu.

Antrenor: Florin Fărcaş, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe

Progresul Șomcuta: Lovasz (12 Roșianu) - T. Balmoș, Revesz, D. Simion, R. Lazar (46 Cr. Domnița), M. Parnău, C. Bud (58 P. Nemeș), B. Lazăr, B. Bîrle (46 Răduneață), R. Negreanu (46 Ș. Cupșa ), A. Zete.

Antrenor: Cristian Bogdan

Arbitri: Florin Tudor Jurca (Arad) - Mădălin Bulgărașu (Timișoara), Krisztian Toth (Petrești).

Observatori FRF: Vasile Rad (Arad), Ciprian Trancă (Timișoara).