Învinsă la limită (1-2) în fiecare din primele două partide de la Euro 2022, naționala de fotbal U19 a României are totuși șansa să se califice la Campionatul Mondial de juniori U20 de anul viitor după 42 de ani de absență.

Tricolorii U19 au pierdut cu scorul de 2-1 atât confruntarea cu selecționata Italiei, cât și cu cea a Franței. Cu toate acestea, având în vedere prestația modestă a naționalei Slovaciei, care a fost învinsă cu 1-0 de Italia și 5-0 de Franța, suntem îndreptățiți să credem că tricolorii mici au posibilitatea să obțină un rezultat de egalitate în partida de mâine cu Slovacia, de la ora 18.30, decisivă pentru stabilirea ocupantei locului al treilea. Dacă acest lucru se va întâmpla, tricolorii U19 vor disputa meci de baraj pentru calificarea la Mondialele U20 de anul viitor din Indonezia în compania ocupantei locului al treilea din cealaltă grupă, cel mai probabil cu una dintre echipele Serbiei sau Israelului. Niciuna dintre aceste două posibile adversare nu este inabordabilă pentru echipa noastră. Ultima participare a României la un campionat mondial de juniori a avut loc în anul 1981, în Australia, la Melbourne. Atunci, echipa în care a strălucit Romulus Gabor, declarat cel mai bun fotbalist al competiției, reușea să termine competiția pe locul al treilea.

Puteau mai mult în duelul cu Franța

 Revenind la confruntarea de marți cu selecționata Franței, ai noștri au început modest, iar drept consecință rezultatul la pauză era deja de 2-0 în favoarea echipei „cocoșului galic”. În schimb, partea a doua a reprizei secunde a fost excelentă pentru tricolori, perioadă de joc în care România nu doar că a reușit să reducă din diferență, prin Andrei Coubiș, un foarte bun fundaș de bandă, dar puteau chiar egala pe finalul partidei. Din păcate, însă, elevii lui Adrian Văsîi au ieșit învinși de pe teren și asta în principal din cauza faptului că au început jocul neîncrezători în propriile forțe și cu gândul să nu încaseze prea multe goluri de la o selecționată a franței extrem de puternică.

ROMÂNIA U19: Popa - Coubiș, Gergely, Dănuleasă, Pantea (53 Pîrvulescu) - Pandele, Sîrbu (25 Ciuciulete) - Andrei (73 Bodișteanu), Nicolas Popescu (53 Radaslăvescu), Ilie - Andronache (53 Chirițoiu). Selecționer: Adrian Văsîi

FRANȚA U19: Lo-Tutala - Zoukrou, Doukoure, Toure, Semedo-Varela - Ba (86 Camara), Adeline (68  Diouf), Da Silva (86 Pereira) - Virginius ( 75 Ben Seghir), Bonny (68 Cisse), Tchaouna. Selecționer: Landry Chauvin.