Cel mai important eveniment sportiv găzduit de Beiuș în acest an a fost, fără îndoială, Campionatul Național de Împins din culcat, clasic și echipat, masculin și feminin, competiție desfășurată sub egida Federației Naționale de Powerlifting și a Ministerului Tineretului și Sportului.

Cea de-a douăsprezecea ediție a Campionatului Național de Împins din culcat a avut loc în perioada 20-21 noiembrie, la Sala Lupaș Power Gym, iar Primăria municipiului Beiuș s-a numărat printre organizatorii acestei competiții sportive.

Prezent la competiția de la Beiuș, Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting, a remarcat desfășurarea fără probleme a ediției din acest an a Campionatului Național de Împins din culcat. „Suntem la a douăsprezecea ediție a Campionatului Național de Împins din culcat. Au participat circa 85 de sportivi reprezentând peste 20 de cluburi din întreaga țară. Proba de concurs în acest campionat a fost cea de împins din culcat, practic, proba cu cea mai mare notorietate dintre cele de la Powerlifting și nu numai, pentru că împinsul din culcat este un exercițiu efectuat de milioane de români; toți cei care merg într-o sală de fitness ori practică alt sport folosesc această probă de concurs a noastră ca pe un exercițiu de pregătire pentru dezvoltarea forței. A fost o ediție extrem de reușită, cu rezultate foarte bune; nu mă refer aici numai la numărul de participanți, ci în special la locurile ocupate de sportivi, cu greutăți ridicate competitive chiar și la nivel european”, a afirmat Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting.

Campionatul Național de Împins din culcat s-a derulat după regulamentul Federației Internaționale de Powerlifting, sportivii fiind împărțiți pe categorii de greutate, șapte la feminin și opt în întrecerea masculină. Fiecare sportiv a avut câte trei încercări la fiecare probă (clasic și echipat), cel mai bun rezultat fiind luat în considerare la stabilirea clasamentului final.

În urma celor două zile de concurs, au fost stabiliți câștigătorii ediției 2021 a Campionatului Național de Împins din culcat, clasic și echipat, aceștia fiind următorii:

 

Openul masculin

Împins clasic:

1. Silviu Popsa (CS Universitatea din Alba Iulia)

2. Alexandru Ungureanu (CS Carbyne Strenght București)

3. Voicu-Stelian Sălăgeanu (CS Vlad Ursu Dac București)

 

Împins clasic, sportivi paralimpici:

1. Valentin Ciolan-Uță (Invictus România)

2. Petru Cinda (Invictus România)

3. Eugen Mănăilă (Invictus România)

 

Împins echipat:

1. Andrei-Nicolae Irimie (CS Unirea Alba Iulia)

2. Ionuț-Florin Lupaș (CS Crișul Oradea)

3. Ioan-Daniel Bălăiță (CS Flex Iași)

 

Openul feminin

Împins clasic:

1. Alexandra Lakatos (CS Cluj Crusaders)

2. Bianca-Renilda Todorescu (CS Zamolxis Alba Iulia)

3. Maria-Magdalena Burduf (CS Universitatea din alba iulia)

 

Împins echipat:

1. Alexandra Cazacu (CS Unirea Alba Iulia)

2. Maria-Magdalena Burduf (CS Universitatea din Alba Iulia)

3. Laura Dabu (CS Chimia Râmnicu Vâlcea)

 

La finalul ediției 2021 a Campionatului Național de Împins din culcat, valorosul sportiv bihorean Ionuț-Florin Lupaș, gazda competiției, a declarat că este mulțumit de cum au decurs lucrurile, remarcând participarea relativ numeroasă, asta chiar dacă pandemia de coronavirus le-a impus organizatorilor luarea unor măsuri stricte de distanțare și igienă, printre care și interzicerea accesului publicului în sala de întrecere. „Federația Română de Powerlifting mi-a acordat încredere, cei de acolo au încredere în ceea ce facem noi, aici, la Beiuș. Suntem un oraș cu tradiție foarte mare în Powerlifting organizând an de an competiția internațională POWER CUP. Am mai organizat Campionatul Național de trei probe și Cupa României, dar Campionatul de Împins din culcat este o premieră pentru municipiul Beiuș.

Am reușit să strângem un număr de 85 de sportivi, deoarece o delegație este plecată la Campionatul European de Împins din culcat din Rusia, iar unii nu au reușit să vină. Participă sportivi din Alba Iulia - unde este un centru important și, totodată, sediul Federației Române de Powerlifting și al lotului național, Timișoara, Cluj-Napoca, avem sportivi de la Steaua București -echipa Invictus România, Suceava, Târgu Neamț, Roman, Brașov, practic, din toate zonele României. Sunt mulțumit, atâta doar că pandemia asta a încurcat foarte mult desfășurarea competiției. După cum vedeți, ca sportiv, simți nevoia unui public numeros, de a fi încurajat, dar, din păcate, cu restricțiile în vigoare, nu am avut voie să permitem accesul spectatorilor, așa că sportivii s-au susținut reciproc, ceea ce a generat un spirit mai fairplay în acest sport. Doresc să mulțumesc sponsorilor care ne-au ajutat, Primăriei municipiului Beiuș, Federației Române de Powerlifting pentru încrederea acordată și îi așteptăm la mișcare pe cât mai mulți beiușeni! După cum decurg lucrurile, domnul primar a spus că anul viitor încearcă să ne susțină pentru a putea desfășura o nouă ediție internațională - dacă pandemia ne va permite acest lucru - și sperăm și la un campionat național de împins din culcat, care să devină o tradiție pentru beiușeni”, a declarat Florin Lupaş.