După titlul suprem obținut cu echipa, în 30 iunie, la Campionatul Mondial de Atletism Master („World Masters Athletics Tampere 2022˝), atletul beiușean Marcel Laza a mai adăugat o medalie în palmaresul propriu: cea de argint pe echipe la Campionatul European de Alergare Montană Master din Franța.

La competiția desfășurată în localitatea franceză La Féclaz, Marcel Laza, sportiv legitimat la CS ˝Bihorul˝ Beiuș, alături de Petre Dragomir din Craiova și Ion Candrea din Vatra Dornei, a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului în clasamentul categoriei ˝Masculin 50 de ani˝, obținând, totodată, un rezultat remarcabil și la individual: locul patru.

Marcel Laza declara, la întoarcerea acasă, că peste 500 de sportivi reprezentând circa 20 de țări au luat startul la Europenele din Franța, iar delegația României a avut o prestație remarcabilă, cucerind trei medalii, două de argint și una de bronz. Pe 9 iulie, Marcel Laza a alergat la maraton (36 de kilometri, la categoria sa de vârstă), probă cu un grad ridicat de dificultate și cu o diferență de nivel de 2000 de metri. Sportivul beiușean este mulțumit de rezultatele obținute, mai ales că timpul de pregătire dintre Mondialele de Atletism și Europenele de Alergare Montană a fost foarte scurt: „Deoarece pregătirea mea s-a bazat mai mult pe alergări scurte, până în 15 kilometri, antrenându-mă pentru Campionatul Mondial din Finlanda și fiind așa de scurtă perioada dintre cele două competiții, nu am putut să pregătesc suficient de bine maratonul, dar am fost foarte mulțumit de rezultate: locul II cu echipa și IV în clasamentul individual, la numai câteva secunde de podium. A fost o cursă foarte grea, cu diferență de nivel de 2000 de metri, cu urcări foarte abrupte și coborâri la fel de dificile. Pot să spun că am avut mai mari probleme pe porțiunile de coborâre, iar după kilometrul 30 am simțit dureri destul de grele în mușchi. Sunt mulțumit de acest rezultat, fiindcă după cum am spus, nu eram pregătit pentru maraton, ci doar pentru distanțe până în 21 de kilometri, dar, cu multă dăruire, am reușit să parcurg traseul până la final˝.

La finalul dialogului nostru, Marcel Laza a anunțat că vrea să se întoarcă medaliat și de la Campionatul Mondial Masters de Cros Montan găzduit de Irlanda, între 2 și 4 septembrie.