Puţin peste o săptămână ne desparte de debutul unei alte competiţii de anvergură, cea de-a 7-a în ultimii 9 ani, din baschetul european. Este vorba despre Campionatul European de baschet masculin U18 – Divizia B, întrecere care se va desfăşura la Oradea în perioada 26 iulie - 4 august, şi la care va participa şi selecţionata României.

Echipa naţională de juniori U18 antrenată de Hristu Şapera şi Răzvan Cenean se află de exact o săptămână în oraşul de pe Crişul Repede pregătindu-se în Arena „Antonio Alexe” pentru competiţie. În acest interval de timp, tricolorii U18 au susţinut o dublă amicală în compania selecţionatei similare a Slovaciei. Cele două formaţii şi-au împărţit victoriile. România s-a impus în prima partidă cu scorul de 72-56 (20-16, 20-19, 14-15, 18-6) în timp ce Slovacia şi-a adjudecat cel de-al doilea joc, la două puncte diferenţă, după disputarea unei reprize de prelungiri. Rezultatul final a fost 94-92 pentru echipa oaspete, la finele timpului regulamentar de joc tabela indicând egalitate, 80-80. Pe sferturi, scorul a fost următorul: 15-20, 32-18, 11-17, 22-25, 12-14. În precedentele două partide de verificare, susţinute la Târgovişte, pe 28 şi 29 iunie, România a pierdut cu Bulgaria, 70-77 şi 60-62. Ultimele două teste ale selecţionatei conduse de fostul tehnician al BCM U Piteşti sau Steaua Bucureşti se vor desfăşura la Oradea, în Arena „Antonio Alexe”, pe 23 şi 24 iulie, de la ora 18.00, adversarul tricolorilor urmând a fi selecţionata Macedoniei de Nord.

Trei echipe din 24 vor promova

Campionatul European U18 – Divizia B va avea jocurile programate în trei locaţii diferite: Arena „Antonio Alexe”, sala de sport a Universităţii din Oradea şi sala de sport a Colegiului Economic „Partenie Cosma”. 24 de echipe naţionale se vor bate pentru cele trei locuri care asigură promovarea în primul eşalon valoric al acestei categorii de vârstă.

Cele 24 de selecţionate au fost repartizate în 4 grupe, după cum urmează:

Grupa A – Polonia, Estonia, Elveția, Belgia, România, Bulgaria

Grupa B – Irlanda, Georgia, Danemarca, Ucraina, Slovacia, Macedonia de Nord

Grupa C – Bosnia-Herțegovina, Israel, Luxemburg, Cehia, Norvegia, Islanda

Grupa D – Belarus, Suedia, Kosovo, Ungaria, Austria, Portugalia

Se va juca în sistem „fiecare cu fiecare”. Primele două clasate din fiecare grupă vor promova în turneul pentru stabilirea ocupantelor locurilor 1-8 și vor continua lupta pentru promovarea în Divizia A. Primele trei clasate la încheierea competiției vor obține promovarea în primul eșalon la această categorie. Locurile 3 și 4 din fiecare grupă vor continua în turneul 9-16, iar locurile 5 și 6 vor juca în turneul 17-24.

Trei orădeni în lotul lărgit

În pregătiri cu selecţionata tricoloră U18 condusă de Hristu Şapera, în lotul lărgit al naţionalei, se află şi trei orădeni: Enzo Vescan, David Randiș și Raul Mureșan. Toţi aceştia au făcut parte din echipa LPS Bihorul CSM Oradea (antrenori Zoran Vranes şi Valeria Scheiner) care a devenit, la începtul lunii mai, vicecampioană naţională la această categorie de vârstă. Enzo Vescan este un baschetbalist de perspectivă, evoluţiile sale de la turneul final disputat în Arena „Antonio Alexe” netrecând neobservate astfel că a fost inclus în echipa ideală a competiţiei pe poziţia 3.

Este cel de-al 7-lea Campionat European de baschet pe care Oradea îl găzduiește în ultimii 9 ani.

Celelalte au fost:

 

– Campionatul European U18 feminin Divizia A – ediția 2011

– Campionatul European U18 feminin Divizia B – ediția 2014

– EuroBasket feminin 2015

– Campionatul European U16 feminin Divizia B – ediția 2016

– Campionatul European U20 masculin Divizia B – ediția 2017

– Campionatul European U20 feminin Divizia B – ediția 2018