Etapa a doua de jocuri în Grupele A şi B ale Campionatului European de handbal feminin a oferit două partide dezechilibrate şi alte două partide captivante, decise în ultimele secunde. Meciul zilei a fost între Rusia şi Muntenegru, desfăşurat în cadrul Grupei B şi câştigat cu 24-23.

Înaintea partidei, Rusia şi Muntenegru aveau câte o victorie, astfel că dublarea punctelor cu această ocazie ar fi însemnat automat calificarea în grupele principale. Selecţionata lui Per Johansson a început foarte bine partida, apoi a menţinut o presiune permanentă pe adversară. Djurdjina Jaukovic a avut o evolu'ie magistrală - încheiată cu 12 goluri - iar Muntenegru a avut permanent un avantaj între 1 şi 3 goluri.

Dacă în prima repriză s-au marcat foarte multe goluri (15-13), în partea secundă, apărările au dus greul. Rusia nu a prins o zi la fel de bună ca în prima zi cu Franţa, dar a reuşit să rămână în preajma muntenegrencelor, în special datorită extremelor, care au fructificat aproape tot. Pe final, campioana olimpică a avut mai multă forţă şi a reuşit să ia conducerea prin Sudakova în minutul 58, la scorul de 23-22, chiar dacă a evoluat în inferioritate numerică. Rusia părea că a scăpat în învingătoare, mai ales că Bulatovic a comis forţare în atac la faza imediat următoare, dar prim-planul a fost luat imediat de Evgenii Trefilov. Antrenorul cu o experienţă imensă la cel mai înalt nivel şi cu nenumărate trofee a comis o gafă impardonabilă. A solicitat din nou time-out, după ce o făcuse şi cu un minut mai devreme, înainte ca Sudakova să marcheze. Astfel, Rusia a luat două minute la bancă, iar mingea a fost oferită adversarei. Conform regulamentului, o echipă are voie să solicite un singur time-out în ultimele 5 minute ale jocului.

Muntenegru a egalat imediat la 23-23 şi i-au mai rămas aproximativ 80 de secunde la dispoziţie pentru a încerca să câştige şi partida. Sudakova a avut însă foarte mult sânge rece, a pătruns spre poartă din extremă în minutul 59:13 şi a marcat golul pentru 24-23. În inferioritate, pentru că Trefilov a preferat să nu scoată portarul. La faza imediat următoare, Rusia a stat foarte bine în apărare, a recuperat mingea şi a scăpat în învingătoare. Jucătoarele l-au salvat practic pe Trefilov, iar campioana olimpică merge cu patru puncte în grupa principală, devenind deja mare favorită la calificarea în semifinale.

Un meci asemănător ca intensitate cu Rusia - Muntemegru s-a jucat în Grupa A, între Suedia şi Serbia. Lekic & Co au condus o bună bucată din meci, dar nordicele s-au întrebuinţat serios şi au reuşit să echilibreze partida în partea secundă. În minutul 59:55, Suedia a dat şi lovitura de graţie, printr-un gol marcat de Jenny Alm de la distanţă, pentru 22-21. Astfel, reprezentativa nordică a obţinut prima victorie de la Euro. Danemarca s-a calificat deja în grupa principală din Grupa A, după 28-21 cu Polonia.

 

GRUPA A

Etapa 1

Serbia - Polonia 33-26

Danemarca - Suedia 30-29

 

Etapa 2

Polonia - Danemarca 21-28

Suedia - Serbia 22-21

ASTĂZI: Suedia - Polonia (ora 19.00), Danemarca - Serbia (ora 22.00).

 

CLASAMENT

1. Danemarca - 4 puncte

2. Suedia - 2 puncte

3. Serbia - 2 puncte

--------------------------------------------

4. Polonia - 0 puncte.

 

GRUPA B

 

Etapa 1:

 Franţa - Rusia 23-26

Muntenegru - Slovenia 36-32

Etapa 2:

Slovenia - Franţa 21-30

Rusia - Muntenegru 24-23

 

ASTĂZI: Rusia - Polonia (ora 19.00), Franţa - Muntenegru (ora 22.00)

 

CLASAMENT

1. Rusia - 4 puncte

2. Franţa - 2 puncte

3. Muntenegru - 2 puncte

 

--------------------------------------------

4. Slovenia - 0 puncte.

 

GRUPA C

 

Etapa 1

 

Ungaria - Olanda 25-28

Spania - Croaţia 25-18

Aseară, după închiderea ediţiei au avut loc jocurile Croaţia - Ungaria şi Olanda - Spania.

 

CLASAMENT

1. Spania - 2 puncte

2. Olanda - 2 puncte

3. Ungaria- 0 puncte

---------------------------------------

4. Croaţia - 0 puncte

 

 

 

GRUPA D

Etapa 1

România - Cehia 31-28

Norvegia - Germania 32-33

Aseară, după închiderea ediţiei au avut loc meciurile România - Germania şi Norvegia - Cehia.

 

CLASAMENT

1. România - 2 puncte

2. Germania - 2 puncte

3. Norvegia - 0 puncte

---------------------------------------

4. Cehia - 0 puncte

 

 

Primele trei formaţii din fiecare grupă vor merge în grupele principale ale Europeanului, unde echipele din grupa A vor fi împerecheate cu cele din grupa B, iar cele din grupa C cu cele din grupa D.