Oradea Arena va fi locul în care se va desfășura vineri și sâmbătă cea de-a 11-a ediție a Turneului Memorial Antonio Alexe. Mai mult ca niciodată, evenimentul sportiv va aduna la start formații extrem de puternice care în viitorul sezon competițional vor evolua în Eurocup și în Liga Campionilor.

Competiția cu caracter memorial a avut prima ediție în urmă cu 14 ani (2010) atunci când, la final, a reușit să se impună formația orădeană. Dacă în trecut la startul acestui eveniment sportiv s-au mai aflat echipe de top precum Partizan Belgrad, niciodată până acum nu s-a întâmplat ca toate participantele să fie echipe de un nivel foarte înalt. De-a lungul ceor 11 ediții, „CSM Oradea a disputat 26 partide și a repurtat 23 victorii, suferind 3 înfrângeri. Acestea au fost suferite în confruntările cu CSU Sibiu din 2010, U Mobitelco Cluj-Napoca din 2011, respectiv Alba Fehervar din 2015. Turneul memorial Antonio Alexe a fost câștigat de CSM CSU Oradea de opt ori (din 11)”, informează CSM Oradea. Turneul nu s-a desfășurat în anii 2017, 2018, 2020 și 2022.

 

„Regal baschetbalistic cu participarea unor jucători celebri”

„Dacă la precedentele patru ediții evenimentul s-a desfășura sub forma unui triunghiular, de această dată el are loc sub forma unui patrulater. Se anunță cea mai competitivă ediție din istoria turneului prin participarea unor echipe de top ale campionatelor naționale din Polonia, Bosnia-Herțegovina și România. Evenimentul reunește patru echipe, toate cu rezultate remarcabile pe plan intern și cu bogată experiență în cupele europene. Se anunță un regal baschetbalistic cu participarea unor jucători celebri, extrem de talentați și cu CV-uri impresionante la nivel foarte înalt pe bătrânul continent. Publicul orădean va avea oportunitatea să vadă la lucru echipe puternice aflate în faze destul de avansate ale pregătirii pentru noul sezon competițional.”, transmite CSM Oradea.

 

Medaliata cu bronz din Polonia

Slask Wroclaw este cea mai titrată echipă de baschet din Polonia, iar ultima ediție de campionat intern a terminat-o pe locul al treilea, asta după ce la finele sezonului regulat se afla doar pe locul al 6-lea. Slask are în palmares 18 titluri de campioană națională și 14 cupe naționale. În decursul istoriei sale, echipa poloneză a avut participări în Euroligă. În ultimele trei ediții ale cupelor europene, formația poloneză a activat în Eurocup, a doua competiție ca valoare de pe Bătrânul Continent. Totuși, rezultatele modeste din cadrul acestei întreceri au determinat conducerea clubului ca în acest sezon să înscrie echipa în Liga Campionilor (a treia ca valoare) acolo unde va evolua direct în grupele principale spre deosebire de orădeni care sunt nevoiți să dispute preliminarii. Lotul de jucători cuprinde cinci jucători americani și un bosniac. Ceilalți componenți ai echipei sunt polonezi. Cele mai importante nume din lotul lui Slask sunt Angel Nunez și Isaiah Whitehead (90 meciuri jucate în NBA).

 

Nume important din Liga Adriatică

Un alt nume important care va fi prezent la Memorialul Antonio Alexe este KK Igokea, o formație din Bosnia-Herțegovina acolo unde a reușit să câștige zece titluri de campioană și zece cupe naționale. Și mai importantă este participarea acestei formații în puternica Ligă Adriatică acolo unde, în trecut, a reușit să devanseze pe parcursul sezonului regulat formații extrem de puternice așa cum sunt Partizan Belgrad, Steaua Roșie Belgrad sau Cedevita Olimpija. KK Igokea este o participantă constantă în cupele europene. În ultimii patru ani a jucat în grupele Basketball Champions League, însă nu a reușit să treacă de această fază a competiției. De notat că și în sezonul 2024/25, KK Igokea este repartizată direct în grupele Basketball Champions League. Între cei mai importanți jucători din lotul actual al lui Igokea se remarcă Dragan Milosavljevic și Bryce Jones (jucător la U-BT Cluj-Napoca în sezonul precedent).

Campioana României

U-BT Cluj-Napoca nu are nevoie de prea multe prezentări. Este echipa care deține titlul de campioană națională a României, performanță pe care a mai reușit-o încă de 5 ori. Totodată alb-negrii au în palmares și 6 Cupe ale României. După retragerea din campionat a echipei Asesoft Ploiești, CSM CSU Oradea și U-BT Clu-Napoca au fost echipele care, aproape în fiecare an, s-au bătut pentru titlul național. Pe parcursul ultimilor ani a avut numeroase succese pe plan internațional, incluzând un sfert de finală în Basketball Champions League, respectiv un sfert de finală în EuroCup. În sezonul 2024/25 va juca pentru a 3-a oară consecutiv în EuroCup, a 2-a competiție ca valoare din Europa. Lotul de jucători cuprinde nume importante precum Kevin Hervey, Zavier Simpson, Sasu Salin, Zach Hankins, DeShawn Stephens sau Patrick Richard.

 

Program Memorialul Antonio Alexe:

Vineri (06.09.2024)

– ora 17:00, KK Igokea - U-BT Cluj-Napoca

– ora 19:30, CSM CSU Oradea - Slask Wroclaw

 

Sâmbătă (07.09.2024)

– ora 17:00, Meciul pentru locul 3 (învinsele de vineri)

– ora 19:30, Finala (învingătoarele de vineri)

Intrarea publicului va fi liberă.