...de când în viața sportului șteian a avut loc un mic „cutremur” care, spre bucuria iubitorilor de sport, a schimbat în bine activitatea sportivă la poalele Munților Apuseni, una care, la un moment dat, era pur și simplu să dispară.

După evenimentele derulate în țara noastră la finalul anului 1989, mișcarea sportivă în orașul Ștei a fost una care, timp de aproximativ 15 ani, și-a menținut coordonatele valorice atât pe plan județean, cât și național, unde activau echipe de volei masculin, în prima și a doua divizie a țării, precum și de fotbal, la nivelul ligii a III-a. Din păcate, a urmat prăbușirea acestora, atât datorită situației economice a orașului, cât și a indiferenței autorităților locale din acea vreme, care își aminteau de sport mai mult în perioada alegerilor locale. În urma acestor aspecte, dar mai ales a unei mobilizări printre cei care iubeau și iubesc mișcarea sportivă am lansat o idee care a prins imediat: aceea de a forma un  „Comitet de inițiativă” care să aibă ca scop revitalizarea sportului în Ștei. Dar mai bine să ne readucem aminte de articolul „Falimentului sportului șteian”, scris tot de subsemnatul și publicat în ziarul nostru în data de 7 mai 2010, care a avut darul să „trezească” somnul liniștit al aleșilor locali.

 

„Timpul trecut” este la modă

Orice discuție între iubitorii de sport se raportează la replica „mai ții minte... că odinioară la Ștei se juca...”. „...Da. Țin minte că odinioară la Ștei se juca:

- polo pe apă în bazinul de la ștrand, chiar în prima ligă;

- volei în diviziile A și B, la un moment dat cu două echipe, Minerul și Oțelul

- handbal în Divizia B;

- ciclism în cadru organizat;

- box de performanță, organizându-se nenumărate gale;

- șah, echipele întrecându-se în turnee foarte puternice;

- fotbal la nivelul Diviziei C, cu două echipe Minerul și Oțelul, întotdeauna fruntașe, cu participări remarcabile în Cupa României, aici poposind echipe galonate din primul eșalon”.

Acum, la Ștei, mișcarea sportivă se rezumă la un club de fotbal, CSO, unul de karate, CS Crișul Negru, unul tenis de câmp, CS Iris, precum și volei la nivel școlar, CSȘ „Avram Iancu”. Puțin, foarte puțin, jenant chiar, însă s-a ajuns în această situație datorită faptului că în toți acești ani de după revoluție, autoritățile locale au fost cu privirea înspre alte priorități (care ar fi acestea?!) și doar în anul când „urnele” prezentau interes și voturile contau își aduceau aminte și de sport, cu multe, foarte multe, promisiuni, tot timpul date uitării.

 

Semnalul „deșteptării” vine din partea celor mulți

Foști sportivi, părinți, iubitori de sport, s-au organizat, la începutul lunii aprilie 2010, într-un Comitet de inițiativă, care avea ca scop revitalizarea sportului în Ștei. În acest sens, aceștia au inițiat o acțiune bine organizată, una care să-i „trezească” din somn pe cei care i-au votat. Astfel, cei 31 de membri ai Comitetului au strâns, într-o primă fază, 429 de semnături, și au înregistrat la secretariatul Primăriei Ștei dosarul nr.1573 din data de 29 aprilie 2010. Dintre aceștia s-a ales un Grup de sprijin, format din 13 membri, Vasile Sin, Voicu Popa, Viorel Păluț, Ioan Blaj, Daniel Dumuța, Crăciun Pele, Florin Balint, Gheorghe Domșa, Dan Jurcă, Ioan Toma, Daniel Clepce, Dan Pașca, Paul Luca, care aveau împuternicirea tuturor semnatarilor să-i reprezinte.

 

Un punct de revitalizare

Evident, am spicuit doar o parte din acel articol, însă acum, după fix zece ani, trebuie să punctăm faptul că acel mic „cutremur” a însemnat un punct de (re)vitalizare în viața sportului șteian care a reușit să obțină câteva rezultate notabile, atât pe plan județean cât și național la discipline cum ar fi volei, fotbal,  tenis de câmp, karate, șah. Categoric, iubitorii sportului șteian au trăit alături de favoriții lor meciuri palpitante atât în campionate, cât mai ales la turneele semifinale organizate la Ștei, atât la volei cât și la fotbal unde s-au obținut rezultate notabile, în urma cărora echipele șteiene au participat la fazele naționale. Dar despre aceste realizări, cititorii cotidianului nostru își vor putea aduce aminte sau, după caz, familiariza în viitorele numere când voi încerca să inserez câteva din succesele obținute de sportivii șteieni.