Dacă în urmă cu șase ani, copii din Defileul Crișului Repede au avut parte de condiții de antrenament asemănătoare cu cele din mediul urban prin intermediul proiectului ”Tenis în comune și sate”, de acum au ocazia de a activa în cadrul unui club sportiv local.

Asta, pentru că recent a luat ființă Asociația Sportivă Tenis Club Voința Vadu Crișului-Șuncuiuș, una dintre puținele grupări sportive de acest gen din mediul rural, care a primit și girul primăriilor celor două comune! „Am primit Comunicarea Camerei de Consiliu Procedură Civilă a Judecătoriei Oradea nr. 639/12. 03.2020 prin care se admite cererea înființării Asociației Sportive Tenis Club Voința Vadu Crișului-Șuncuiuș. Dispune înregistrarea asociației sportive în Registrul Special. Certificatul de înscriere al noului club sportiv în Registrul Persoanelor Juridice Fără Scop Patrimonial are numărul 53/19.03.2020, iar numărul și data înscrierii în Registrul Special este 21/A/19.03.2020„ se arată într-un document prezentat de ing. Mircea Drăgoi, directorul executiv al noului club, la care președinte figurează Szilagy Sandor Matias, iar vicepreședinte, prof. Ștefan Dobai.

”Am primit cu bucurie vestea acceptării cu acte în regulă a clubului din Vadu Crișului și Șuncuiuș, care își propune să atragă și să încurajeze practicarea tenisului de către copiii din mediul rural. Astfel, avem și posibitatea de a organiza turnee oficiale din circuitul național, dar și de a accesa proiecte derulate de Federația Română de Tenis, menite să faciliteze accesul și pregătirea copiilor spre acest sport în mod gratuit. De asemenea, prin apartanența la un club, copiii pot participa mai ușor la competițiile din calendarul federației din România”, a declarat antrenorul Mircea Drăgoi, care de șase ani se ocupă de pregătirea copiilor din Vadu Crișului și Șuncuiuș. Împreună cu Ștefan Dobai, un împătimit al tenisului din Șuncuiuș, se ocupă de pregătirea a 12 copii din cele două comune. Pentru deșfășurarea antrenamentelor există mai multe alternative în zonă:sălile de sport din cele două localități, terenul de tartan din Vadu Crișului, inaugurat în luna iunie 2018, terenurile de bitum (2) de la Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș, precum și un teren privat cu zgură din Vadu Crișului.  

 De altfel, Vadu Crișului și Șuncuiuș au găzduit în 2016 și 2017 două ediții ale turneului național de tenis "Trofeul Siroco-Defileul Crișului".

 „Au fost perioade în care am avut aproape 100 de copii la inițiere și pregătire, dar din păcate numărul lor a scăzut de la an la an. Lipsa unui club, dar și de posibilități financiare ale părinților pentru susținerea activității au constituit principalii factori ai abandonului. Dintre cei cu care am pornit la drum doar, Anamaria Coroiu originară din Șuncuiuș, ajunsă la CSM Oradea, joacă în turneele din calendarul Federației Române de Tenis”, a mai spus Mircea Drăgoi, fost director executiv și antrenor la CS Voința Oradea, în perioada 1996-2017, până când clubul a fost evacuat din baza sportivă de pe strada Academiei, ajunsă loc de păstrare a mașinilor ridicate din oraș și în viitor parcare...