Cluburile orădene Crişul şi CSU Oradea au parafat un protocol de colaborare şi pentru baschet feminin, după parteneriatul de la polo pe apă. Noua înţelegere a fost anunţată ieri într-o conferinţă de presă la care au participat Pető Dalma - președintele CS Crișul, Sorin Buhaș - președintele CS Universitar, precum și antrenorii echipelor juvenile de baschet feminin ale CS Crișul, Ioana și Daniel Anica.

„Baschetul feminin orădean are o frumoasă tradiție și rezultate notabile, mai vechi decât baschetul masculin. Pentru a asigura continuitatea activității pentru baschetbalistele junioare din Oradea, am decis să susținem o echipă la nivel de senioare, care va activa în Liga Națională sub numele CSU Oradea. Dorim o strângere a rândurilor și o colaborare cu toate cluburile de baschet din oraș - CS Crișul și CS Rookies. Dacă cu CS Rookies colaborarea este mai veche, era normal să ne asociem și cu CS Crișul, acolo unde munca antrenorilor Ioana și Daniel Anica a dat roade, cu rezultate spectaculoase. Este și o problemă de orgoliu local, dorim să păstrăm la Oradea cele mai bune baschetbaliste, care să nu mai fie nevoite să ia calea altor echipe din țară”, a afirmat Sorin Buhaș.

Asistent la loturile naţionale U14 şi U 15, antrenorul Daniel Anica a făcut un rezumat al secției de baschet în anul 2021. CS Crișul are aproximativ 70 de baschetbaliste legitimate, la nivel juvenil. „Echipele noastre au cucerit medalia de aur la categoria de vârstă U 15 ani, respectiv medalia de bronz la categoria U 18 ani. Avem șapte jucătoare convocate la loturile naționale: Alexia Ioviță, Ingrid Jurcan și Ariana Moldovan la U 15 ani, Ariana Ganea la U 16 ani, Papp Anna, Alexia Ilea la U 17 ani, și Alexia Creț la U 18 ani”, a precizat antrenorul orădean..

Din sezonul viitor, fosta echipă U 18 ani a Crișul Oradea va activa în noul Campionat Național U 19 ani, înființat acum de FR Baschet. În eventualitatea unei clasări în primele patru locuri la finele sezonului, va lua parte la play off-ul Ligii Naționale de baschet feminin, alături de cele patru formații din primul eșalon care nu s-au calificat în play-off. „Dacă se va munci bine și sunt convins că așa va fi, sperăm să putem ajunge acolo unde ne-am propus și să ne creăm o echipă de senioare cât mai redutabilă. Peste doi ani, ne dorim să jucăm în Liga Națională. Ne dorim să avem până atunci și o susținere din mediul privat, pentru că exigențele financiare la nivelul Ligii Naționale sunt foarte ridicate”, a comentat Sorin Buhaș, adăugând că clubul va putea oferi indemnizații pentru componentele echipei, legea permiţând chiar și acordarea de salarii. „Bugetul Clubului Sportiv Universitar este mai mare cu circa 5 la sută față de cel din anul precedent, dar este condiționat de rezultate. În viitor, pentru a putea ridica nivelul de performanță, va trebui, repet, să găsim și un sprijin financiar din mediul privat”, a mai spus președintele CSU Oradea.

În schimb, Pető Dalma a precizat că la Crișul, club cu 25 de secţii din care 15 funcţionale, ar fi nevoie de o rectificare bugetară serioasă din partea Ministerului Sportului pentru lunile rămase până la finalul anului.