Conducerea Federației Române de Baschet a organizat o videoconferință cu conducătorii echipelor masculine din Liga Națională în care s-a discutat situația competițională, la o lună de la suspendarea activității din cauza pandemiei de coronavirus.

 

„Ne-am fi dorit să continuăm sezonul”

În contextul în care autoritățile române au anunțat că vor prelungi, din 16 aprilie, starea de urgență de pe teritoriul țării cu încă 30 de zile, majoritatea oficialilor s-au pronunțat pentru anularea ediției de campionat 2019-2020. Mai precis, 15 din 16 cluburi ar dori suspendarea competiției, dar o decizie în acest sens va fi luată în prima decadă a lunii viitoare.

Clubul orădean a fost reprezentat la conferința online de directorul Șerban Sere. „Firește, noi ca și club ne-am fi dorit să respectăm competiția și să ducem sezonul la bun sfârșit. Mai ales că ne aflam într-o poziție privilegiată, care ne permitea să aspirăm la titlul de campioni naționali mai mult ca oricând. Ne aflam pe un culoar foarte bun. Dar, în aceste momente am înțeles care sunt prioritățile”,  a spus Șerban Sere. 

 

Motive pro suspendare

Conducătorul de la CSM Oradea a punctat câteva motive pentru care, cel mai probabil, sezonul nu va mai fi reluat. „Este o sumă de factori care conduce spre concluzia că sezonul nu va putea fi reluat. Vorbesc acum ca un întreg, nu fac referire exclusiv la CSM Oradea. Totul pornește de la ideea că majoritatea angajamentelor semnate de cluburi cu sportivii au valabilitate până la sfârșitul lunii mai, iar autoritățile române au anunțat deja că vor prelungi starea de urgență pentru încă 30 de zile. Dacă se iese din această situație la mijlocul lunii mai, atunci vom avea două săptămâni să completăm sezonul. Fizic ne va fi imposibil să facem acest lucru, întrucât mai avem câte 5-6 meciuri din sezonul regulat, respectiv între 9-15 meciuri de disputat în playoff. Toate cluburile au jucători din SUA, Europa și chiar Africa. Nu știm la momentul acela ce restricții de călătorie vor exista, dar e firesc să ne așteptăm ca până la mijlocul lunii mai situația din punct de vedere al relaxării restricțiilor de călătorie să nu fie foarte pronunțată. Prin urmare s-ar putea ajunge la situația în care majoritatea jucătorilor să nu se poată întoarce în România. În plus, oricine intră pe teritoriul României trebuie să petreacă două săptămâni de carantină instituționalizată. Asta implică, pe de o parte prelungirea perioadei în care jucătorii nu pot fi la dispoziția echipei, dar în același timp reprezintă alte cheltuieli suplimentare și nu cred că este în regulă să încărcăm și mai mult lista de cheltuieli pe care le avem ca țară”, a precizat Șerban Sere.

Oficialul orădean s-a mai referit și la problema de natură sportivă. „După o perioadă atât de lungă în care nu a existat activitate sportivă, la mijlocul lunii mai, fiecare jucător din Liga Națională va avea două luni în care a fost departe de echipă. Perioadă în care sportivii nu au avut pur și simplu acces la facilitățile de care beneficiază în mod obișnuit, adică vor avea nevoie de 3-4 săptămâni în care să intre în formă fizică, fără să mai discutăm despre forma sportivă. Și aici aș adăuga că din sezonul 2019/2020 a rămas de disputat cea mai importantă parte, playoff-ul, acolo unde efortul este maxim. Prin urmare, după două luni  în care nu s-a făcut mai nimic este imposibil să-i aducem pe sportivi în formă sportivă optimă pentru ce a mai rămas de jucat”, consideră Sere.

 

Planuri pentru ediția viitoare

Directorul CSM Oradea se gândește la strategia pentru ediția viitoare de campionat și crede că unele cluburi nu vor avea resurse să continue activitatea: „Suntem obligați practic să ne gândim la strategia pentru sezonul următor. Deocamdată este prematur să acționăm, dar cu siguranță ne gândim la stagiunea 2020/21. Din păcate la momentul actual există posibilitatea să dispară unele echipe din baschetul românesc. Asta este fără îndoială o primă consecință a acestei situații, pe care cu siguranță o vom remarca. Principala preocupare este de a salva centrele de baschet, chiar dacă impactul financiar nu va mai fi același. E foarte important să continuăm, să transmitem un mesaj întregii comunități baschetbalistice din țară că trebuie să o luăm de la capăt. Să reîncepem să ne dezvoltăm, să punem accentul pe sectorul juvenil”.

CSM Oradea și-a propus să revină mai puternică după pauza forțată. „Cu siguranță noi vom depune toate eforturile pentru a ține steagul sus. Scopul nostru este să construim o echipă competitivă imediat după reluarea activității. Vreau să-i asigur pe suporteri că vom face absolut tot ce ne stă în puteri pentru a menține echipa la un nivel cât mai ridicat posibil. Sigur, este prematur să vorbim acum despre condiții. Vreau să mulțumesc suporterilor pentru susținerea de care au dat dovadă de-a lungul sezonului, dar și în perioada scursă de la suspendarea activității. Îmi doresc să ieșim din această criză sănătoși, împreună și mai puternici”, a conchis Șerban Sere.