Un nou concurs de șah online se va desfășurea la sfârșitul acestei săptămâni, de această dată fiind vorba despre Memorialul „Ștefan Szabo”. Întrecerea se va desfășura mâine, cu începere de la ora 18.00, pe serverul chess.com.

Șah Club Oradea, fondatori Fleisz Ioan, Dan Raț și Dan Carțiș, organizează o nouă întrecere în mediul online, pe server-ul chess.com, unde doritorii se pot înscrie până înainte cu o oră de startul competiției. Concursul va fi de tip Open și se va juca în sistem „elvețian”, șah blitz, cu 7 runde, 5 minute + 2 secunde/mutare. Directorul turneului și totodată arbitrul acestuia va fi Ioan Fleisz, arbitru internațional. Nu sunt percepute taxe de participare, performerii urmând a fi recompensați cu diplome. Informații suplimentare pot fi obținute apelând numărul de telefon 0748.185.452. Cei care doresc să se înscrie în Șah Club Oradea o pot face accesând secțiunea dedicată pe site-ul chess.com.

Cine a fost Ștefan Szabo

Ștefan Szabo s-a născut la Oradea, în anul 1911, și a devenit campion național la vârsta de 38 de ani, în anul 1949. Doi ani mai târziu s-a clasat pe locul al doilea în cadrul Turneului Internațional al României, iar în 1953 a terminat pe locul al 8-lea în aceeași competiție dar atunci evenimentul a fost onorat cu prezența de cei mai importanți șahiști ai vremii. În acel concurs a remizat cu viitorii campioni mondiali Tigran Petrosian și Vasilii Smâslov. În urma acestui rezultat, în anul următor a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. În anul 1954, la doar 43 de ani, a decedat în urma unui stop cardiac suferit în timpul partidei disputate cu ocazia tradiționalului turneu din acea perioadă, „Cupa Celor Patru Orașe”, care, la următoarele ediții desfășurate până în 1970, a purtat numele„Cupa Ștefan Szabo”.