Finala Ligii Naţionale de baschet masculin şi-a amânat deznodământul, asta după ce formaţia sibiană a reuşit să învingă 64-71 (14-16, 14-15, 16-16, 20-24) în Arena Antonio Alexe. Astfel, scorul general a devenit 2-1 în favoarea orădenilor care mai au o şansă astăzi, de la ora 19.00 (Digi Sport), pentru a-şi adjudeca titlul de campioană naţională pentru a doua oară consecutiv şi a treia oară în istorie.

Într-o atmosferă cum poate n-a mai fost niciodată în templul baschetului orădean, Arena Antonio Alexe, roş-albaştrii n-au izbutit să-şi fructifice avantajul terenului propriu şi să încheie finala cu un inimaginabil 3-0. Presiunea a fost imensă, iar asta s-a văzut în evoluţia amfitrionilor care au fost destul de inexacţi în mai multe situaţii. Oaspeţii jucau pentru totul sau nimic, iar soarta le-a surâs. Băieţii pregătiţi de Dan Fleşeriu s-au aflat aproape în permanenţă la conducere, chiar dacă ecartul acestora a fost minim mai tot timpul. Din rândul roş-albaştrilor evoluţii bune au avut doar Watson, Richard şi Zekovic, restul echipierilor fiind destul de modeşti. Dacă la galben-albaştri s-a evidenţiat Lucas Tohătan, românul U23, autorul a 11 puncte, bihorenii au avut o „mână moartă” în Bobe Nicolescu, baschetbalistul nereuşind nimic în cele aproape 17 minute cât s-a aflat pe parchet. „Şters” a fost şi Arturas Valeika, lituanianul ajutându-şi echipa cu doar 1 punct în peste 28 de minute jucate. Primele trei sferturi au stat mereu sub semnul echilibrului. La fel s-a întâmplat şi în secvenţa decisivă când oaspeţii s-au distanţat la maxim 2 posesii (59-65 în minutul 38). Cu toate acestea, CSM CSU a avut şansa, în minutul 39, la scorul de 64-68, să se apropie, dar Kris Richard, valorosul baschetbalist american, a greşit o pasă simplă. Acela a fost momentul în care s-a decis practic soarta partidei.

„Presiunea a contat foarte mult”

Aşa cum s-a întâmplat şi în precedentele jocuri ale finalei, atletica echipă a Sibiului a dominat categoric lupta la recuperare, statistica vorbind în acest sens: 43-31. La rândul său, Cristian Achim a admis superioritatea adversarului, afirmând, în acelaşi timp, că presiunea, care va fi imensă la meciul 4, va trebui gestionată în alt mod. „Sibiul a jucat mai bine în acest meci. Noi nu am avut luciditatea necesară pentru a închide seria. Am fost dominați fizic categoric, nu am ales soluțiile potrivite în atac. Felicităm echipa din Sibiu și vedem ce se va întâmpla marți. Presiunea închiderii seriei a contat foarte mult. Nu am putut să o controlăm. Pe de altă parte, este o finală. Cine s-ar fi gândit că această finală s-ar putea încheia cu 3-0 înaintea începerii ei? Urmează Meciul 4, când presiunea va fi și mai mare pe noi. Dacă suntem o echipă bună va trebui să o gestionăm”, a declarat la finalul jocului Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

Carter sau Barnette?

Meciul 4 se va disputa astăzi, de la ora 19.00, în Arena Antonio Alexe, şi este imperios necesar ca roş-albaştrii să câştige pentru a nu fi nevoiţi să joace meciul decisiv în deplasare. În privinţa acestei partide există o necunoscută în ceea ce priveşte lotul de jucători. Antonio Carter s-a accidentat uşor în meciul al treilea şi rămâne de văzut dacă Achim va risca tot cu el sau va apela la serviciile lui Sean Barnette.

CSU CSM Oradea: Richard 16 puncte (4x3p), Carter 6 (2x3p), Wtason 17 (3x3p), Fometescu, Valeika 1, Pasalic 2, Nicolescu, Zekovic 13 (1x3p), Markovic 9 (1x3p). Antrenor: Cristian Achim.

CSU Sibiu: Falker 13 (1), Hardy 16 (1), Tohătan 11, Tamulis 6 (2), Pratt 6, Dragoste 3 (1), Gavriloaia 3 (1), Williams 6, Philmore 7. Antrenor: Dan Fleşeriu.