CSM CSU Oradea și CSM Galați se vor duela într-un meci de baschet masculin din etapa a 16-a a Conferinței B a Ligii Naționale, care se va desfășura miercuri, 18 ianuarie, de la ora 19.45 (Digi Sport 4 și Prima Sport), la Oradea Arena. Favorita indiscutabilă a partidei este formația orădeană.

Bihorenii vin după cel mai categoric succes obținut în actuala ediție de campionat, scor 108-61, în deplasare, cu CSM Athletic Constanța, o echipă cu pretenții la accederea în top 10 al Ligii Naționale. După cum o arată și scorul, partida a fost la discreția orădenilor care niciun moment nu au redus din turația motoarelor. Principalii doi baschenbaliști ai acestui joc au fost echipierii CSM CSU Oradea, Donatas Tarolis (24 puncte) și Erick Neal (22 puncte). În clasamentul Conferinței B, Oradea este lider detașat cu 25 de puncte, cu 3 în plus față de a doua clasată, obținute din 12 victorii și o înfrângere, ultimele 11 succese fiind consecutive. După cum se poate vedea, privind acest bilanț, putem spune că ardelenii n-au avut, practic, adversar în această fază a competiției pe care au câștigat-o deja, indiferent de ceea ce se va întâmpla în ultimele trei partide rămase de disputat. Despre forma sportivă nu avem multe de spus în acest context, roș-albaștrii fiind imbatabili din 16 octombrie, anul trecut, atât pe teren propriu, cât și în deplasare. Media de puncte marcate pe meci de către „leii roșii” este de 88,6. Justin Carter a suferit o accidentare spre finalul partidei de la Constanța și nu se știe dacă va fi apt pentru această partidă.

Bilanț pozitiv pentru echipa lui Florin Nini

Ultima apariție în campionat a gălățenilor pregătiți de către Florin Nini a fost un succes categoric, 74-53, obținut pe propriul teren în compania echipei Laguna București, cea mai slabă echipă din competiție. Partida a fost începută mai greu de către gălățeni care au pierdut 16-13 secvența inaugurală. De la acel moment însă și până la final a existat o singură echipă pe teren. CSM Galați a practicat un joc colectiv bun astfel încât, în ciuda faptului că a înscris 74 de puncte, cel mai bun marcator al echipei a fost sârbul M. Nikolic, cu doar 13 puncte înscrise. În clasamentul Conferinței B, moldovenii ocupă locul al 3-lea cu 21 de puncte adunate din 8 victorii și 5 înfrângeri. În ceea ce privește forma sportivă în meciurile susținute în deplasare, echipa lui Florin Nini stă bine având la activ 4 victorii și o înfrângere în ultimele 5 meciuri disputate.

Statistică meciuri directe

Bilanțul confruntărilor directe este de 13-3 în favoarea lui CSM CSU Oradea. Acesta include și jocurile disputate în compania lui Phoenix Galați. Ultimele șapte întâlniri directe au fost câștigate de bihoreni. Raportul jocurilor disputate la Oradea este de 7-0. Ultimul meci direct, disputat la Galați în această ediție de campionat, s-a terminat cu victoria ardelenilor, scor 84-75. Gazdele au început mai bine acel meci câștigând 22-13 primul sfert al partidei după care oaspeții au forțat și au tranșat meciul în următoarele două secvețe ale jocului adjudecate cu scorul general de 51-31. Principalii doi baschetbaliști ai partidei au fost sârbii Nikola Markovic, de la bihoreni, și L. Mitrovici, de la gălățeni, fiecare înscriind câte 22 de puncte.

Există miză pentru ambele echipe

CSM CSU Oradea întâlnește așadar o echipă angrenată în lupta pentru calificarea în top 10, astfel încât trebuie să abordeze meciul cu seriozitate în condițiile în care Galațiul ar putea avansa între primele echipe ale țării, iar rezultatele directe ar putea fi contabilizate în faza a 2-a a Ligii Naționale. În schimb, fiind implicați în lupta pentru calificare, sportivii antrenați de Florin Nini au o motivație foarte clară în ceea ce privește partida din orașul de pe Crișul Repede. Cu toate acestea, suntem de părere că oaspeții nu vor rezista forței ofensive a ardelenilor, iar deznodământul meciului va fi unul favorabil echipei pregătite de către Cristian Achim.