Campioana României la baschet masculin a trebuit să muncească destul în semifinala cu Dinamo București pentru a accede în ultimul act al Cupei României. Astfel, la capătul unui meci în care s-a jucat de la egal la egal în cea mai mare parte a timpului, CSM CSU Oradea s-a impus 76-72 (19-20, 15-19, 18-13, 24-20) și dispută astăzi, de la ora 19.00, în Sala Horia Demian din Cluj-Napoca, finala competiției KO.

Campioana României a intrat ieri în cursa pentru primul trofeu al anului, singurul care-i lipsește din vitrină. Cristian Achim a trimis următorul 5 la primul fluier al arbitrului: Watson, Fometescu, Richard, Zekovic și Markovic. Dragan Zekovic a marcat primele 4 puncte ale partidei după care bucureștenii au reușit un parțial de 8-0 cu care au preluat conducerea. Fometescu și Richard au egalat apoi la 8 dar echipa din Capitală a trecut din nou la conducere după un coș marcat de la distanță în minutul 6. Markovic este cel care duce Oradea la cel mai mare avantaj 15-11 în minutul 8, dar Richard și compania cad din nou permițându-i echipei pregătite de Tudor Costescu să treacă încă o dată la conducere după un parțial de 9-1. Primul sfert se termină după reușita de 3 puncte a lui Zekovic. Așadar 10 minute echilibrate în care dinamoviștii au „tras” mai bine de la distanță (4 reușite). De la orădeni s-a remarcat Dragan Zekovic, autorul a 7 puncte.

 

Roș-albaștrii pierd și sfertul al doilea

Sfertul al doilea a rămas sub semnul echilibrului. Oradea a început bine și a trecut din nou în avantaj, 25-21 în minutul 14. Băieții pregătiți de Cristi Achim au arătat un ritm de joc mai bun precum și execuții mai coerente. Bucureștenii își continuă recitalul aruncărilor de la distanță și preiau conducerea (27-29) după a 6 reușită de la distanță din 9 încercări. Achim cere timp de odihnă și îl ceartă pe Pavle Reljic pentru nerespectarea planului tactic. Mai determinată și mai bună la recuperare, Dinamo se menține la conducere până la terminarea primei reprize. Cătălin Baciu are o prestație modestă atât ofensiv cât și defensiv, singurul care s-a ridicat la nivelul așteptărilor fiind Zekovic, autorul a 12 puncte în primele 20 de minute. Richard n-a fost în meci în prima repriză, americanul ratând ultimul atac al orădenilor, situație imediat sancționată de alb-roșii care au marcat pe sirenă ultimul coș al sfertului al doilea.

 

Scor egal după 30 de minute

După 4 miunute de joc din sfertul al treilea, ecartul de 5 puncte înregistrat la pauză se menține (39-44). Nici Broussard n-a jucat ce trebuie astfel că, până în minutul 25, americanul avea doar o reușită în cele 5 acțiuni inițiate. Barro o duce pe Dinamo la 7 puncte (41-48) în minutul 25 după un duel câștigat cu Markovic. Broussard și Barnette aduc apoi Oradea la doar 2 puncte astfel că antrenorul lui Dinamo cere timp de odihnă pentru a rupe elanul campioanei.Pavle Reljic egalează la 50 în minutul 29 după 2 libere transformate. Barnette preia conducerea pentru CSM CSU după alte 2 libere transformate dar Dinamo egalează imediat la 52 astfel că jocul urma să se decidă în ultimul sfert. 18-13 a fost scorul sfertului al treilea, experiența campioanei fiind cea care a contribuit la revenirea pe tabela de marcaj.

 

Au gestionat cu maturitate secvența decisivă

Richard marchează o triplă după un minut de joc din sfertul 4.Același Richard face 61-56 în minutul 33 după o pătrundere care-i este caracteristică. Experiența superioară a campioanei face ca scorul să devină 63-56 după o reușită cu panoul a lui Broussard. Touși meciul era strâns, Jeremic reușind o nouă triplă pentru dinamoviști. Imediat Markovic, cu o evoluție solidă în acest joc, înscrie un coș cu fault scorul devenind 65-59. Barnette îi duce pe orădeni la +8, cea mai mare diferență, în minutul 36. Oradea a preluat conducerea la recuperări (34-31) în repriza secundă iar asta s-a văzut pe tabela de marcaj. Bucureștenii, datorită determinării, reușesc să revină în meci după 2 coșuri consecutive astfel că Achim solicită timp de odihnă. Ultimele 2 minute porneau de la scorul de 69-65 în favoarea bihorenilor. Dinamo vine la o posesie (69-67) după o aruncare deschisa ratată de Markovic. Apoi o neglijență în defensiva bucureștenilor îl ajută pe Watson să realizeze 3 „point play-ul” (72-67) cu 47 de secunde înainte de final. Masters își aduce echipa la 1 punct (72-71) cu 36 de secunde înainte de final după o eroare a lui Barnette. Watson își asumă responsabilitate și pătrunde până în coș ducându-i pe roș-albaștri la 3 puncte cu 19 secunde înainte de final. Zekovic transformă ambele libere cu 10 secunde înainte de final și decide practic meciul chiar dacă bucureștenii au beneficiat de trei libere cu 3 secunde înainte de ultimul fluier al arbitrului.

Finala, astăzi de la ora 19.00

 

Așadar „leii roșii” se califică în ultimul act al competiției și dispută astăzi, de la ora 19.00 (Digi Sport 3) cea de-a 4 finală de cupă consecutivă în compania câștigătoarei dintre U BT Cluj-Napca și SCM Timișoara, partidă care s-a desfășurat după închiderea ediției.

CSM CSU Oradea: Richard 9 puncte (1x3p), Watson 9, Fometescu 2, Zekovic 16 (2x3p), Markovic 12 (1x3p), Broussard 13 (1), Barnette 9, Petrescu, Reljic 4, Baciu 2. Antrenor: Critian Achim.

Dinamo București: Jeremic 11 (2), Diaconescu 2, Masters 19 (2), Milutinovic 5 (1), Gugino 7 (1), Calenic 2, Cane 8 (1), Barro 18, Andrei. Antrenor: Tudor Costescu.