Rar s-a putut vedea o asemenea prestaţie jenantă a echipei de baschet masculin în Arena Antonio Alexe, excepţie făcând primul sfert. În ciuda faptului că explicaţia cea mai puternică este lipsa mizei acestei partide, modul în care şi-au respectat suporterii prin evoluţie este de neacceptat. CSM CSU Oradea a pierdut 67-87 (28-18, 12-19, 12-22, 15-28) disputa cu Fribourg Olympic din ultima etapă a Grupei D din Europe Cup.

Atunci când învingi în deplasare la 19 puncte diferenţă (79-60), iar pe propriul teren ai 10 puncte avans (28-18) după primul sfert, nu concepi că e posibil să se întâmple ceea ce s-a petrecut miercuri seara în Arena Antonio Alexe. Da, meciul era fără nicio miză, Oradea având asigurată calificarea în faza a doua a competiţiei, iar campioana Elveţiei era deja eliminată, Broussard şi Zekovic au fost odihniţi, dar chiar şi în aceste condiţii nu e posibil să te prezinţi aşa în faţa propriilor suporteri. Cu un joc defensiv practic inexistent, şi cu o fază ofensivă în care nenumărate pase au ajuns direct în braţele adversarilor precum se întâmplă la meciurile de juniori, orădenii efectiv şi-au desconsiderat suporterii, concluzie trasă inclusiv de către antrenorul Cristian Achim, la finalul partidei. Da, se poate admite orice înfrângere, chiar şi la 20 de puncte, dar la capătului unui joc în care ai dat totul pentru a putea ieşi cu capul sus de pe teren, în ciuda eşecului. N-a fost deloc cazul în acea seară tristă pentru iubitorii baschetului care au părăsit într-un număr important arena înainte de final, în semn de protest faţă de evoluţia lamentabilă a favoriţilor.

Au debutat juniorii Marinău şi Vescan

În tot acest rău a existat şi un bine, apreciat de suporterii rămaşi în tribune. Văzând că titularii de drept n-au absolut nicio tragere de inimă faţă de acest joc, Cristian Achim i-a introdus în teren, în ultimele minute, pe juniorii Vlad Marinău (16 ani) şi Enzo Vescan (17 ani), ambii încurajaţi prin aplauze de către spectatori. Cei doi s-au aflat la debut, Vescan marcând primele sale 2 puncte pentru roş-albaştri dintr-o pasă venită chiar de la Vlad Marinău, cei doi fiind produsele şcolii de baschet orădene.

„E important şi cum pierzi”

La finalul partidei, Cristian Achim şi-a asumat vina de a nu fi reuşit să-şi motiveze jucătorii şi a subliniat cât de important este modul în care pierzi atunci când se întâmplă asta. „Este o înfrângere care pe mine unul mă doare. Știm că acest meci nu a avut importanță din punct de vedere al clasamentului, dar atitudinea noastră nu a fost cea mai potrivită. Eu îmi asum partea mea de vină pentru că nu am reușit să motivez jucătorii. Vina îmi aparține. Cu acest tip de atitudine e foarte dificil să câștigi un meci. În momentul în care nu ai nici ce mai mică dorință să joci totul devine foarte complicat. Adversarii noștri au fost mai doritori de a juca baschet. Va trebui să încercăm, dacă putem, să uităm acest meci din punct de vedere al atitudinii. Mă deranjează atitudinea asta. Nu aveam nicio problemă să pierdem la 30 de puncte cu o atitudine potrivită. Meciurile se mai pierd, nu doar se câștigă, dar e important și cum pierzi. Dacă mori cu adversarul de gât nu am nicio problemă. Noi însă nu am avut o astfel de atitudine în această seară. Nu aș vrea să folosesc cuvinte prea aspre. Inclusiv Barcelona sau Fenerbahce au pierdut meciuri la diferențe de puncte mai mari. Nu scorul este problema ci dorința noastră de a juca. Este vorba despre faptul că trebuie să ne respectăm pe noi înșine și să respectăm suporterii. De asta sunt supărat. Nu am problemă să pierdem la diferență mare de puncte. Poți să joci prost, poate adversarul să aibă o zi foarte bună. Problema mea este că nu am avut abordarea potrivită pentru acest meci”, a declarat antrenorul CSM CSU Oradea.

Pentru campioana României urmează jocul din Liga Naţională cu Steaua Bucureşti programat să se desfăşoare luni, de la ora 19.00 (Digi Sport), în Arena Antonio Alexe.

CSM CSU Oradea: Richard 8 puncte (1×3p), Vl. Marinău, Watson 4, T. Fometescu, Barnette 16, Valeika 6, Petrescu, Reljic 5, Vescan 2, Baciu 10 şi Markovic 16 (2×3p). Antrenor: Cristian Achim.