Echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea va fi propusă pentru a evolua în Liga Campionilor de către Horia Păun, preşedintele FRB, evident dacă şi conducerea clubului din oraşul de pe Crişul Repede îşi va manifesta dorinţa în acest sens.

După decizia pe care Consiliul Director al Federaţieie Române de Baschet l-a luat la începutul acestei săptămâni, preşedintele Horia Păun a venit cu câteva precizări într-un interviu publicat pe site-ul forului pe care-l conduce. „A fost o decizie grea, apăsătoare chiar, mai ales că, la masculin, două echipe se aflau la egalitate de puncte şi mai aveau de disputat un meci direct înainte de playoff. Au fost discuţii lungi, dezbateri, dar este de apreciat că am ajuns la un consens. Le mulţumesc tuturor cluburilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă, chiar dacă decizia era greu să ofere satisfacţie 100% absolut tuturor celor implicaţi. Trebuie însă să ţinem cont şi de moralitate, de fair-play, aspecte care definesc sportul până la urmă: judecând după aceste repere menţionate, trebuie să înţelegem toţi că titlurile se câştigă doar pe teren. Toată familia baschetului ştie că, până la urmă, playoff-ul e un „alt campionat”. Nu e doar un clişeu, e o realitate şi, teoretic, la finalul playoff-ului oricine poate triumfa, indiferent pe ce loc s-a clasat la finalul sezonului regulat. De aceea, având toată consideraţia pentru liderii LNBM şi LNBF la momentul 12 martie, nu puteam să nu respectăm şi celelalte cluburi participante în competiţii. Nu era corect, nu era moral, nu era fair-play”, a declarat pentru frbaschet.ro Horia Păun, preşedintele FRB.

 

Decizia finală este la FIBA

Conducătorul baschetului românesc a vorbit şi despre aşa-zisa consolare pentru formaţiile care se aflau pe primele locuri, la masculin şi feminin, atunci când s-a declarat starea de urgenţă cu menţiunea că şi Oradea va beneficia de acelaşi tratament, dat fiind faptul că se afla la egalitate de puncte în fruntea clasamentului. „În statisticile competitţei, echipa care a terminat pe primul loc nu poate figura drept campioană naţională. Nu primeşte titlul, trofeul, medaliile. Este un lider care primeşte dreptul de a reprezenta România în cupele europene. Este o minimă consolare pentru eforturile făcute până la momentul pe care nimeni nu şi l-a dorit, cel în care am fost forţaţi să oprim competiţia. U BT Cluj-Napoca are dreptul să evolueze în BCL, iar Sepsi-SIC - în EuroCup Women. Ţinând cont de situaţia din LNBM, tot pentru a încerca să fim cât mai fair-play faţă de cluburile aflate la egalitate de puncte şi despărţite conjuctural în clasament, dacă şi CSM CSU Oradea îşi exprimă dorinţa de a participa în Basketball Champions League, voi propune forului european ambele formaţii. Decizia finală este însă la FIBA”, a mai spus preşedintele FRB.