Vicecampioana României la baschet masculin a reziliat, pe cale amaibilă, în plin campionat, înțelegerea pe care o avea cu americanul Erick Neal, cel care alături de Donatas Tarolis erau cei mai importanți jucători ai echipei.

Au crezut că știu ei mai bine

Decizia luată de club a fost comunicată pe parcursul zilei de ieri, iar această despărțire a produs un adevărat șoc în lumea baschetului românesc. Totuși nu e ca și cum un asemenea scenariu era complet scos din calcul câtă vreme baschetbalistul american a sosit la Oradea în vara lui 2022 după ce evoluase în campionatul Poloniei la PGE Spojnia Stargard de care s-a despărțit de asemenea prematur din motive extrasportive. Când conducerea clubului bihorean a fost întrebată despre acest aspect, răspunsul oferit, unul cu o doză nejustificată de relaxare, a fost că ține exclusiv de știința fiecărui antrenor de a gestiona relația cu un sportiv mai mult sau mai puțin capricios. Iată că în cele din urmă nici Cristian Achim nu a fost omul califcat să lucreze optim, până la capăt, cu Erick Neal și nu a avut răbdare cu un baschetbalist pe cât de talentat pe atât de greu de gestionat. Sursele baschet.ro, site-ul specializat din domeniu, vorbesc despre o viață extrasportivă neconformă cu profesionismul pe care baschetbalistul american ar fi avut-o în ultima perioadă la CSM CSU Oradea.

Mai bun de la un sezon la altul

În perioada cât a evoluat pentru roș-albaștri, Erick Neal a demonstrat că strict din punct de vedere baschetbalistic este un jucător excepțional, probabil cel mai bun care a jucat pentru CSM CSU la poziția 1, iar dacă nu cel mai bun, cu siguranță cel mai spectaculos. Neal a fost jucătorul care a contribuit decisiv la primele două victorii obținute de roș-albaștri în finala din sezonul trecut disputată în compania marii rivale, U BT Cluj-Napoca, o formație care și atunci, dar mai ales acum, se află la un nivel valoric mult superior. Acestea au fost două dintre numeroasele evoluții excepționale pe care acest baschetbalist le-a avut sub comanda lui Cristian Achim. „În stagiunea precedentă, sportivul de 1.78 metri a adunat 13.4 puncte, 6.4 pase decisive, 3.0 recuperări și 1.5 intercepții, făcând parte din trio-ul Neal-Tarolis-Ogden care a dus-o pe CSM CSU Oradea pe prima poziție. În actualul sezon, Neal a strâns următoarele medii: 14.7 puncte, 7.5 pase decisive, 3.6 recuperări și 1.5 intercepții. Așadar, fundașul în vârstă de 28 de ani a jucat și mai bine în ediția 2023-2024. Cu toate acestea, clubul orădean a luat decizia de a se despărți de Erick Neal”, informează baschet.ro prin intermediul unui analize care demonstrează că motivele rezilierii contractului nu au legătură cu performanțele sportive.

„Au convenit asupra unei soluții amiabile”

În schimb clubul sportiv bihorean  a dat publicității un comunicat de presă standard, așa cum se procedează în astfel de situații, fără a leza imaginea sportivului.  „CSM Oradea anunță încheierea raporturilor contractuale cu jucătorul Erick Neal. Părțile au convenit asupra unei soluții amiabile privind rezilierea angajamentului. Erick Neal a jucat 54 meciuri în Liga Națională, 9 în Cupa României, 23 în FIBA Europe Cup și 1 în Basketball Champions League pentru CSM CSU Oradea. Așadar, a totalizat 87 prezențe în uniforma roș-albastră în perioada 2022/24. Originar din Texas, în vârstă de 28 ani, Erick este jucător de poziția 1. Pe această cale, conducerea CSM Oradea îi mulțumește lui Neal pentru contribuția avută în perioada petrecută la club și îi urează mult succes în continuarea activității profesionale, cât și în plan personal”, se arată în comunicatul transmis de gruparea orădeană.

Achim va oferi explicații fanilor astăzi, de la ora 19.00

Referitor la această reziliere-șoc, suporterii echipei vor afla cu siguranță motivele pentru care s-a ajuns la această decizie direct de la antrenorul Cristian Achim care are programată o întâlnire cu aceștia astăzi, de la ora 19.00, la Oradea Arena.