Performanța din ultimul sezon competițional, atunci când CSM CSU Oradea a cucerit medaliile de bronz în Europe Cup, a condus la acceptarea formației bihorene direct în faza grupelor celei de-a patra întreceri europene din punct de vedere valoric.

Este pentru a 6-a oară consecutiv, în FIBA Europe Cup, și a 8-a oară în istorie când echipa orădeană de baschet masculin va juca în competițiile europene, astfel că putem spune că sportul cu mingea la coș a crescut extrem de frumos în orașul de pe Crișu Repede. Nu mai puțin de 33 de echipe de pe Bătrânul Continent și-au manifestat intenția de a evolua în FIBA Europe Cup, printre acestea urmând să se regăsească, în premieră, o formație din liga spaniolă, dar și alte formații din campionate puternice precum sunt cele ale Turciei, Greciei, Italiei, Israelului, precum și din Liga VTB.

Totodată, trebuie menționată participarea în premieră a echipei CSO Voluntari, câștigătoarea Cupei României, formație ilfoveană care va fi nevoită să joace preliminarii în Europe Cup, fiind repartizată în urna a 3-a valorică a acestei competiții. Celor 33 de echipe care și-au manifestat intenția de a participa în Europe Cup li se vor alătura formațiile care vor rata calificarea în grupele Ligii Campionilor, printre acestea putând să se regăsească și U BT Cluj-Napoca.

Cele 14 echipe calificate direct în grupele FIBA Europe Cup sunt: Telenet Giants Antwerp (BEL), BC Rilski Sportist (BUL), Casademont Zaragoza (ESP), Hakro Crailsheim Merlins (GER), Ionikos BC (GRE), Szolnoki Olajbanjasz (HUN), Hapoel Gilboa Galil (ISR), Pallacanestro Reggiana (ITA), Heroes Den Bosch (NED), Legia Warszawa (POL), CSM Oradea (ROU), Avtodor Saratov (RUS), Bahcesehir (TUR) și BC Kyiv (UKR). Tragerea la sorți a turneelor preliminare și a celor 8 grupe (de câte 4 echipe) din FIBA Europe Cup se va desfășura pe 19 august, anul curent.