Campioana României la baschet masculin a luat o opţiune importantă pentru calificarea la turneul final al Cupei după ce a învins Steaua Bucureşti, pe propriul teren, cu 83-63 (24-16, 14-13, 20-18, 25-16). Ecartul de 20 de puncte, care pare a fi decisiv în ecuaţia calificării, a fost stabilit în special în ultimele 7 minute ale partidei atunci când campioana a jucat cu o altă intensitate în defensivă.

 

Aşa cum era de anticipat, orădenii nu au întâmpinat mari probleme în a-şi apropia victoria în compania unei echipe care nu pare să-şi regăsească strălucirea din ultimele sezoane. Mai mereu pe parcursul acestei partide, senzaţia celor prezenţi în tribune a fost că privesc un meci de vacanţă, intensitatea jocurilor din prima grupă valorică regăsindu-se prea rar în acest duel din Arena „Antonio Alexe”. Şi cum acea regulă care spune că indiferent de valoarea pe care o ai de obicei intri în jocul adversarului, aşa s-a întâmplat şi în duelul bihorenilor cu bucureştenii. Ceea ce Cristian Achim a aşteptat de la elevii săi s-a văzut mai cu seamă în ultimul sfert atunci când nivelul defensiv a fost la cote optime, Oradea desprinzându-se decisiv, la 20 de puncte, ecart care-i asigură practic calificarea în Final Four-ul competiţiei.

 

Partida a debutat într-o oarecare notă de echilibru, după 3 minute de joc tabela indicând 7-5 pentru gazde. Până în minutul 8 ecartul s-a mărit la 8 puncte (21-13) distanţă care s-a păstrat şi la finele primului sfert (24-16). Al doilea sfert, dar şi cel de-al treilea au stat sub semnul echilibrului, avantajul leilor roşii mărindu-se doar cu trei puncte în acest interval de timp. Secvenţa decisivă a aparţinut clar campioanei care, mai cu seamă datorită jocului atent din apărare, şi-a creat un avantaj care pare imposibil de remontat în returul de la Bucureşti care se va disputa miercuri, 20 martie, de la ora 16.30 (Digi Sport).

 

Patru „orădeni” cu cel puţin 16 puncte marcate

 

Nu mai puţin de patru baschetbalişti orădeni au înscris cel puţin 16 puncte, în evidenţă ieşind prestaţiile jucătorilor mari, Dragan Zekovic, autorul unui double-double (17 puncte şi 11 recuperări), şi Arturas Valeika, record personal stagional de puncte marcate (17). Acesta din urmă a mai reuşit 7 recuperări şi 2 pase decisive, demonstrând de la meci la meci că se simte bine în noua partitură tactică impusă de tehnicianul din Râmnicu Vâlcea.

 

Celelate rezultate din sferturile de finală: SCM Timișoara - Dinamo Știința București 86-75, CSU Sibiu - SCM U Craiova 89-74 şi U-BT Cluj-Napoca - BCM U Pitești 93-88.

 

„Îmi doresc să ne luăm revanşa”

 

Pentru CSM CSU Oradea urmează jocul de campionat, din deplasare, cu SCM Timişoara. Partida se va disputa mâine, de la ora 17.45 (Digi Sport), în Sala „Constantin Jude” din oraşul de pe Bega. „Urmează un meci crucial, la Timișoara. După părerea mea acest meci, dar și cele care vor urma, se anunță extrem de important în ceea ce privește clasarea echipei noastre înaintea playoff-ului. Îmi doresc să câștigăm și să ne luăm revanșa pentru eșecul de acasă cu această echipă”, a declarat Cristian Achim cu privire la duelul de mâine.

 

CSM CSU Oradea: Nicolescu 3 (1×3p), Watson 17 (3×3p), Valeika 17, Richard 16 (1×3p), Zekovic 17 (3×3p), Țîbîrnă, Fometescu 2, Pasalic 6 (2×3p), Carter 5 (1×3p), N. Markovic. Antrenor: Cristian Achim.

 

Steaua Bucureşti: Chatman 10 (2×3p), Mandache 8 (2×3p), Spancer 6, Vîrnă 3 (1×3p), Djuric 13 (3×3p), Lucic 9, Negoițescu 2, Petrache, Delas 12 (2×3p). Antrenor: Sașa Ocokolic.

 

Arbitri: Bogdan Podar, Bertalan István, Dan Narcis. Comisar FR Baschet: Radu Bucerzan.