Baschetbaliştii pregătiţi de Cristian Achim au avut o prestaţie fără cusur în cadrul etapei a 8-a din Liga Naţională învingând clar, 94-71 (24-18, 23-18, 24-15, 23-20), Steaua Bucureşti, una dintre cele două echipe care au bătut Oradea în acest sezon.

După cum o arată şi scorul, campioana României nu a redus turaţia niciun moment, distanţându-se în mod constant pe tabela de marcaj în faţa echipei care i-a administrat primul eşec stagional. La fel ca şi în disputa din Capitală, cel mai bun jucător al bihorenilor a fost Dragan Zekovic, autorul a 21 de puncte, 3 pase decisive şi 3 recuperări. Acesta a fost secondat de către Giordan Watson, un baschetbalist care joacă excelent meci de meci, cu 16 puncte, 4 pase decisive şi o recuperare. Duelul cu Steaua a fost complet diferit de cel din Europe Cup cu Fribourg Olympic. De această dată, orădenii au fost concentraţi pe tot parcursul partidei în care au evoluat la un nivel foarte bun. Aceasta este adevărata faţă a roş-albaştrilor şi nu cea arătată în faţa campioanei Elveţiei într-o partidă în care nu înfrângerea în sine a produs cea mai mare dezamăgire, ci respectul faţă de spectatorii prezenţi în tribune.

Doar cu români în ultimele 3 minute

Oradea a preluat conducerea încă din startul partidei şi nu a cedat-o deloc până la final. Un oarecare echilibru (faţă de restul partidei) a existat doar pe parcursul secvenţei inaugurale atunci când echipa pregătită de Cătălin Burlacu a avut un dezavantaj de un punct (10-9) în minutul 4 şi patru puncte (22-18) în minutul 9. Din acel moment şi până la final, CSM CSU a dat ritmul, distanţându-se treptat pe tabela de marcaj până la un avantaj maxim de 29 de puncte. Pe final (ultimele 3 minute), la peste 25 de puncte diferenţă, Cristian Achim a trimis în teren toţi baschetbaliştii români pe care i-a avut la dispoziţie. Aceştia au jucat bine împreună şi au pierdut foarte puţin din ecartul pe care-l moşteniseră de la titularii de drept. Aşadar, succes fără drept de apel al ardelenilor, care, prin această victorie, şi-au asigurat practic locul în top 6. Campioana României, neînvinsă pe propriul teren în actuala ediţie de campionat, se menţine pe locul al doilea în Grupa A din Liga Naţională după U BT Cluj având 14 puncte din 6 victorii şi 2 înfrângeri.

„Am controlat meciul de la început până la sfârșit”

La finalul partidei, Cristian Achim a făcut o radiografie a jocului cu echipa din Capitală. „Am controlat meciul de la început până la sfârșit. Mă bucur că am arătat seriozitate și că am avut reacție după jocul pierdut cu elvețienii și mă bucur că am abordat corect situația. Este o victorie pe care o bifăm și pe care eram obligați să o obținem. În urma acestui rezultat cred că suntem calificați în TOP 6. Pot să spun că ne-am îndeplinit primul obiectiv în campionat pe acest sezon. La final am avut doar români pe teren. Este un lucru îmbucurător pentru mine. De asemenea, îmi pare bine pentru Baciu, deoarece începe să crească de la un meci la altul. Mai are încă foarte mult de lucru. Evident că în două luni lucrurile au evoluat de așa natură încât am reușit să ne revanșăm pentru meciul pierdut cu Steaua în tur. Acela a fost primul meci de campionat, iar noi în general începem mai greu. Am avut și câteva probleme atunci. Pe de altă parte, Steaua nu a mai marcat așa cum a făcut-o în tur. Ronnie Harrell ne-a ucis atunci. Azi nu a reușit să repete acea prestație. De asemenea, ne-am luat anumite măsuri împotriva lui Keith Clanton, un alt jucător care ne-a pus în mare dificultate în tur”, a declarat antrenorul CSM CSU Oradea.

Următorul joc al orădenilor se va desfăşura în deplasare sâmbătă, de la ora 17.00, în compania echipei Dinamo Bucureşti, a patra clasată.

CSM CSU Oradea: Richard 11 puncte (2×3p), Watson 16 (4×3p), T. Fometescu 5 (1×3p), Valeika 4, Zekovic 21 (2×3p), Broussard 12, Barnette 4, Petrescu, Baciu 11, N. Markovic 10 (1×3p), Meluț. Antrenor: Cristian Achim.

Steaua Bucureşti: Harrell jr. 2, Vârnă 5, Spasojevic 14, S. Jovanovic 22 (2×3), Clanton 10, R. Voinescu 2, Mâinea, Davies 7, Gavrilă 4, Vragovic 5. Antrenor: Cătălin Burlacu.