Campioana României la baschet masculin a făcut un joc foarte bun trei sferturi de meci în fața marii rivale. Cu toate acestea, în ciuda victoriei, diferența de doar 5 puncte, după ce au avut chiar și 21, lasă un gust dulce-amărui. Oradea s-a impus 80-75 (21-15, 23-15, 19-19, 17-26) în fața Clujului într-o partidă contând pentru etapa a 4-a din Grupa J a FIBA Europe Cup în care avea nevoie de un ecart de minim 6 puncte.

Senzația de amărăciune vine din cauza faptului că Oradea pierduse exact la aceeași diferență (76-81) confruntarea tur din orașul de pe Someș. Ce înseamnă asta? În eventualitatea în care la final cele două formații se vor afla la egalitate de puncte, câștig de cauză, destul probabil, vor avea alb-negrii care în acest moment au un +10 la coșaveraj față de -1 cât au bihorenii și vor disputa ultimele jocuri pe teren propriu față de orădeni care vor evolua doar în deplasare. E frustrant să trăiești o asemenea situație, asta după ce ai jucat perfect prima repriză, de la egal la egal sfertul al treilea și încasezi un coș de trei puncte în ultimele secunde. Dar ăsta este sportul și trupa lui Cristian Achim trebuie să creadă în șansa ei până la capăt chiar dacă soarta calificării depinde de acum și de jocul rezultatelor.

 

Broussard și Markovic, de neoprit

Cel mai bun jucător al gazdelor a fost Aron Broussard, autorul a 25 de puncte, 2 pase decisive și 2 recuperări, baschetbalistul american realizând faze demne de NBA în tandem cu Giordan Watson. În schimb Richard nu s-a ridicat la nivelul omologului și tizului său din tabăra adversă. Al lor „diamant” a înscris 19 puncte și a dat nu mai puțin de 11 pase decisive plus 6 intercepții. S-a demonstrat încă o dată, pentru a 6-a oară consecutiv, cât de important este sprijinul suporterilor pentru echipa campioană care tot de atâtea ori și-au condus favoriții spre victorie. A fost partida din acest sezon în care am izbutit să terminăm la egalitate la capitolul recuperări unde până acum eram deficitari. Dar ce folos dacă de la +21 a rămas doar +5... A fost duelul în care am excelat la aruncările de la distanță, 10 reușite din 19 (52,6%), Markovic fiind extraordinar cu 5 din 6, dar am suferit groaznic la aruncările libere, procentaj doar 62,5%... Un alt aspect unde am fost foarte buni este cel al contribuției rezervelor. 56 de puncte din cele 80 au fost aduse de banca orădenilor față de doar 18 din 75 reușite de clujeni . În urma acestui succes, Oradea urcă pe locul al treilea cu 6 puncte dar rămâne în spatele Clujului chiar dacă zestrea de puncte a alb-negrilor este identică, diferența fiind făcută de coșaveraj.

 

„Vom vedea la final dacă și cât ne costă”

„A fost un meci bun pentru noi. Apărarea noastră a fost cu adevărat impresionantă din toate punctele de vedere în prima repriză. Nu vreau să fac calcule acum. O să tragem linie la sfârșit, iar atunci vom ști dacă diferența de puncte din acest meci ne costă sau cât ne costă. Suntem în continuare angrenați în lupta pentru calificare și vom face tot ce depinde de noi pentru a ne califica mai departe. Am încredere deplină în elevii mei, în această echipă. Vreau să-mi felicit jucătorii pentru felul în care au jucat și pentru abordare”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, la finalul parttidei.

În celălalt joc al grupei, Tsmoki Minsk a spulberat practic Ironi Ness Ziona învingând la o diferență de 22 de puncte (97-75) și luând astfel o opțiune serioasă pentru calificarea în sferturi.

În penultima etapă, pe 29 ianuarie, sunt programate următoarele jocuri: Ironi Ness Ziona – CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca – Tsmoki Minsk. Primele două clasate se vor califica în playoff-ul FIBA Europe Cup.

CSM CSU Oradea: K. Richard 4 puncte, Broussard 25 (2×3p), Watson 10 (1×3p), T. Fometescu, Barnette 9 (1×3p), Valeika, Ed. Petrescu, Baciu 2, Zekovic 10 (1×3p), N Markovic 20 (5×3p). Antrenor: Cristian Achim

U BT Cluj-Napoca: Tarolis 16 (1×3p), Johnson 8, Zganec 9, Kalnicenco, Planinic 14, Ate 7 (1×3p), Vida, Kuti, P. Richard 19 (3×3p), Uță 2. Director tehnic: Dusko Vujosevic . Antrenor: Mihai Silvășan