Cel mai aprig duel din baschetul masculin românesc al zilelor noastre își dispută astăzi, cu începere de la ora 19.00 (Digi Sport 4), în Arena Antonio Alexe, un nou episod, de data aceasta în FIBA Europe Cup într-o partidă contând pentru etapa a 4-a din Grupa J.

Pentru orădeni, jocul din această seară este decisiv, dacă își doresc ca în ultimele două partide să nu depindă de jocul rezultatelor. În acest context este de așteptat ca duelul din Arena Antonio Alexe să fie unul aprig disputat. Clujenii sunt poziționați mult mai bine în ceea ce privește șansele de calificare în playoff. Aceștia au 2-1 la general și vor disputa ultimele două jocuri pe propriul teren. Alb-negrii au la Oradea chiar și varianta unei înfrângeri la mai puțin de 5 puncte, diferență cu care au câștigat (81-76) manșa tur a acestei dispute. Cu toate acestea, roș-albaștrii au demonstrat că sunt de neînvins pe propriul teren unde suportul publicului a fost major în ultimele 5 victorii directe. Casele de pariuri sportive, ținând cont de importanța majoră pe care o are disputa pentru orădeni, dau drept favorită echipa pregătită de Cristian Achim (1,75 față de 2 cotă cât are U BT). CSM CSU pare a fi într-o formă sportivă mai bună, dovadă în acest sens fiind cele 8 victorii obținute în ultimele 9 partide. În schimb, oaspeții vin la Oradea după 5 succese și 4 eșecuri contabilizate în același număr de jocuri.

 

Echipa gazdă, câștigătoare de fiecare dată

În acest moment, pozițiile din clasament ale celor două echipe sunt următoarele: CSM CSU Oradea ocupă locul al 4-lea cu 4 puncte după o victorie și două înfrângeri, iar U BT este a doua clasată cu 5 puncte după 2 succese și un eșec, astfel că un eventual succes al oaspeților i-ar apropia foarte mult de calificarea în fazele eliminatorii. Bilanțul întâlnirilor directe din acest sezon este de 2-1 pentru echipa antrenată de Mihai Silvășan și Dusko Vujosevic. Totuși trebuie menționat faptul că de fiecare dată s-a impus echipa gazdă: U BT a câștigat în turul Ligii Naționale (89-82) și în turul FIBA Europe Cup (81-76), în timp ce Oradea s-a impus în returul campionatului intern (82-74). În ciuda dezavantajului pe care îl are în acest sezon, CSM CSU este pe plus, dacă privim ultimele 10 meciuri directe, scor 6-4. În ceea ce privește bilanțul confruntărilor europene din sezonul 2019-2020, adversara bihorenilor de astăzi stă mult mai bine. Clujul a câștigat 9 jocuri, pierzând doar 2, în timp ce „leii roșii” sunt pe plus la limită, 5-4. Asta se poate vedea și în ceea ce privește statisticile unde trupa lui „Silvă” este superioară la 7 capitole (puncte, recuperări, pase decisive, capace, eficiență, procentaje la aruncările de două puncte și aruncările de la linia de libere) față de doar trei, unde excelează orădenii (intercepții, mingi pierdute și procentajul aruncărilor de la distanță).

 

Darko Planinic, nominalizat la premiul MVP

Cu doi naturalizați în lot, Cristian Achim nu va putea profita de acest aspect, regulamentul FIBA prevăzând că doar acei baschetbaliști sunt considerați a fi autohtoni care s-au născut țara respectivă. Regulamentul de joc din Europe Cup spune că pe foaia oficială a meciului pot fi trecuți doar 7 baschetbaliști străini, astfel că antrenorul bihorenilor va fi nevoit să-l lase pe unul (dintre cei 8 străini) în afara lotului. Cu toate acestea, Oradea are un mare avantaj. Este vorba despre omogenitate care vine ca urmare a faptului că la echipă au fost păstrați majoritatea jucătorilor din sezonul trecut. Clujul, deși și-a modificat major lotul, a adus baschetbaliști valoroși precum Patrick Richard sau Darko Planinic, ultimul fiind nominalizat de către FIBA pentru premiul de „cel mai valoros jucător al competiției”. În acest context va fi de urmărit duelul dintre cei doi și omologii lor din tabăra gazdelor, Kris Richard și Arturas Valeika.

În ultimele jocuri din această competiție, CSM CSU a pierdut 73-89 pe propriul teren în dauna echipei Tsmoki Minsk (Belarus), liderul grupei, în timp ce U BT s-a impus 84-81 în deplasare cu Nes Ziona (Israel). Tot astăzi se va desfășura și duelul Tsmoki Minsk – Nes Ziona contând pentru etapa a 4-a din Grupa J a Europe Cup.