Oradea și Cluj se vor duela în meciul 5 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin. Scorul general după 4 meciuri disputate este 2-2, fiecare dintre cele două echipe fructificându-și avantajul terenului propriu. Meciul 5 se va desfășura astăzi, de la ora 18.30, la Oradea Arena iar antrenorul Cristian Achim este de părere că meciul este deschis oricărui rezultat.

Bihorenii au avut un sezon competițional foarte bun până la acest moment cu evoluții apreciate pe plan european și cu prestații de excepție pe plan intern acolo unde, la Oradea Arena, nu au fost învinși niciodată. CSM CSU a terminat în premieră sezonul regulat al Ligii Naționale pe locul I iar prin prisma acestui fapt, în fiecare serie din playoff, a beneficiat de avantajul terenului propriu. La forma sportivă pe care a arătat-o pe tot parcursul acestei ediții de campionat, Oradea nu a avut nevoie de terenul propriu pentru a se califica în fazele superioare ale competiției. Roș-albaștrii au depășit pe rând atât pe SCM Timișoara, în sferturile de finală, cât și pe CSU Sibiu, în semifinale, în minimum de meciuri (3-0). Acum, în finala competiției, Oradea înfruntă echipa cu cel mai mare buget din Liga Națională și, implicit, cu cel mai valoros lot de jucători care îi permite astfel să aibă o bancă de rezerve de același nivel cu cei 5 tituleri trimiși pe parchet. Dar cum în sport nu întotdeauna asta înseamnă totul, bihorenii au reușit până la acest moment să demostreze că pot juca de la egal la egal cu această forță a baschetului românesc care este U BT Cluj-Napoca.

U BT Cluj, 6-15 în meciurile din deplasare cu Oradea

Formația pregătită de Mihai Silvășan a participat în Eurocup, a doua întrecere ca valoarea de pe Bătrânul Continent, și o va face și în sezonul viitor. Asta spune multe despre dimensiunea la care a ajuns echipa clujeană. În campionatul României însă a suferit câteva sincope, unele dintre ele accidentale așa cum sunt eșecurile cu Rapid București (unul suferit pe propriul teren și altul suferit în Capitală la 20 de puncte diferență). Cu toate acestea, atunci când a fost nevoie, cei de la U BT s-au mobilizat și au arătat forța pe care o au. Sezonul regulat al Ligii Naționale l-au terminat pe locul al 2-lea după CSM CSU Oradea, iar în playoff au trecut pe rând de SCM Craiova cu scorul general de 3-0 și de Rapid București, cu 3-1 la general. Site-ul de specialiate baschet.ro a făcut o analiză cu privire la avantajul terenului propriu în duelurile dintre Cluj și Oradea iar concluzia este că acest aspect este extrem de important. U BT Cluj are un bilanț de 22-3 în meciurile de acasă cu Oradea în timp ce bihorenii au un bilanț de 15-6 în meciurile de pe teren propriu cu U BT. Această stare de fapt s-a demonstrat până acum și în finala actualei ediții a Ligii Naționale, fiecare echipă câștigând cele două jocuri pe care le-a găzduit.

Statistică meciuri directe

Oradea și Cluj s-au înfruntat de 7 ori în actualul sezon competițional, U BT având 4 victorii, iar CSM CSU, 3. Avantajul alb-negrilor este dat de victoria obținută în finala Cupei Românieii disputată la Constanța, scor 78-65. În rest, fiecare formație a câștigat de fiecare dată atunci când a jucat pe propriul teren. Oradea s-a impus 82-74, 79-73 și 93-83 în meciurile disputate acasă în timp ce clujenii au câștigat 94-79, 80-70 și 86-80 jocurile susținute la BT Arena.

„Vom avea altă energie”

„Energiile se schimbă, îmi este foarte clar acest lucru. La Cluj sunt fani numeroși, chiar dacă sunt din Cluj, ador să se joace în săli pline. Baschetul are sens doar dacă se joacă cu spectatori. Avem parte de așa ceva în finala Ligii Naționale. În ambele săli. Evident, publicul orădean este al nostru și cu siguranță vom avea altă energie, dar repet, echipele sunt egale valoric. Se poate întâmpla orice”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, cu privire la meciul 5 al finalei.

Oradea va beneficia de avantajul terenului propriu în acest meci 5 și, mai important, de suportul a 5000 de bihoreni care vor umple arena până la refuz. Statistica spune că în duelurile dintre cele două formații avantajul terenului propriu este foarte important. Bihorenii au demonstrat în acest sezon că sunt de neînvins la Oradea Arena. Cu toate acestea nu trebuie uitată niciun moment valoarea pe care o are formația clujeană. Roș-albaștrii vor evolua sub o presiune enormă, un eventual eșec punându-i cu spatele la zid în meiul 6 care se va disputa la Cluj-Napoca.