Oradea și Cluj-Napoca se vor duela în cel mai important meci din baschetul masculin românesc al momentului. Partida, care contează pentru etapa a 23-a din Top 10 al Ligii Naționale, se va desfășura sâmbătă, 18 martie, de la ora 20.15 Digi Sport 3, Prima Sport 3), la Oradea Arena.

Liderul clasamentului în Top 10, CSM CSU Oradea vine după o victorie categorică, scor 70-53, obținută în deplasare, pe terenul echipei SCM Craiova, a 5-a clasată în Top 10 LNBM. Pentru a câștiga, bihorenilor le-a fost suficient să forțeze în debutul partidei și în secvența decisivă. Primii trei marcatori ai acelei confruntări au fost jucătorii CSM CSU Oradea, dintre aceștia remarcându-se Donatas Tarolis, cu 15 puncte înscrise. Parcursul bihorenilor în această ediție a Ligii Naționale este impresionant. În duelurile cu cele mai bune 9 echipe ale României, aceștia au un bilanț de 11 victorii și doar o înfrângere. Ca formă sportivă, Oradea vine după 7 succese obținute în ultimele 8 meciuri, singurul eșec fiind înregistrat în finala Cupei României, tocmai în fața lui U BT Cluj-Napoca. Pe propriul teren, Oradea este extrem de puternică fiind victorioasă în ultimele 10 meciuri.

U BT Cluj-Napoca, la un nivel foarte înalt

A doua clasată în Top 10 LNBM dar cu același număr de puncte precum prima clasată, U BT Cluj vine după un eșec categoric, 104-81, suferit în deplasare, cu Joventut Badalona, în Eurocup. De menționat că această înfrângere s-a produs în contextul absenței mai multor jucători de la U BT. Ultima apariție a clujenilor în campionat s-a terminat cu o victorie, scor 98-92, obținută în deplasare, pe terenul echipei Athletic Constanța, penultima clasată în Top 10 LNBM. Alb-negrii au câștigat la pas acea partidă neforțând niciun moment. L. Meindl a fost cel mai bun marcator al clujenilor și al acelei partide cu cele 23 de puncte înscrise. Parcursul clujenilor cu echipele din Top 10 al LNBM cuprinde 11 succese și doar o înfrîngere fiind identic cu cel al CSM CSU Oradea. Exact la fel stă situația dintre cele două echipe și ca formă sportivă, U BT suferind doar un eșec în ultimele 8 jocuri disputate. În partidele susținute în deplasare, în ultima perioadă, U BT a pierdut 3 din cele 6 jocuri dar toate au fost înfrângeri în Eurocup, a doua competiție ca valoare din Europa.

Statistică meciuri directe

U BT Cluj-Napoca are avantaj 4-1 în ceea ce privește ultimele 5 meciuri directe cu Oradea. În singurul meci direct din acest sezon competițional și totodată cel care contează în perspectiva partidei de sâmbătă, U BT s-a impus 78-65 în finala Cupei României. Oradea nu a reușit aproape deloc să se ridice la nivelul de joc pe care l-a avut campioana României în acea partidă. Cei doi jucători care s-au evidențiat atunci au fost Mark Ogden, de la orădeni, și Patrick Richard, de la clujeni, fiecare înscriind câte 15 puncte.

Așadar sâmbătă vom avea parte de un nou moment al adevărului. Oradea a arătat o formă sportivă expețională în acest sezon competițional dar parcă U BT Cluj se află la un alt nivel. Deși parcursul alb-negrilor în Eurocup este modest, experiența acumulată în acea competiție, în care au avut dueluri cu adversari foarte puterici, cu siguranță că le-a folosit iar asta s-a văzut în finala Cupei României acolo unde clujenii le-au luat orădenilor al 4-lea trofeu. Meciul nu este doar unul de orgoliu ci are și miza clasării cât mai bune la startul playoff-ului.