Duminică, 6 octombrie, toate drumurile locuitorilor comunei Lunca au avut ca punct comun satul Șuștiu datorită inaugurării noului teren sintetic, dotat cu instalație de nocturnă. Iubitorii „sportului rege” au putut participa la prima competiție de fotbal pe teren redus organizată de  Florin „Uțu” Boca și Dorin Boca, dotată cu Cupa comunei Lunca, ediția I-a.

Un adevărat „furnicar” a devenit mica localitate de sub Apuseni duminică la ora 12.30, când ulițele cochetului sat Șuștiu au fost luate cu asalt atât de localnici cât mai ales de mulți oaspeți, care au dat curs  cu mare plăcere invitației făcute de a participa la inaugurarea terenului sintetic. În prezența autorităților locale, reprezentate de Ioan Popa și Crăciun Cuc, primarul, respectiv viceprimarul comunei Lunca, un sobor de preoți, compus din  Călin Pădurean, Vasile Pădurean , Remus Morar, a oficiat un Te Deum, o Slujbă de Mulțumire și Sfeștanie.

Cupa a rămas la Șuștiu

La primul turneu oragnizat de frații Florin „Uțu” și Dorin Boca pe terenul sintetic din Șuștiu, dotat cu Cupa comunei Lunca, edița I-a, s-au înscris cinci echipe, Șuștiu, Briheni, Sârbești, Hotărel, Seghiște, de pe teritoriul comunei, în care „accesul” în fiecare echipă au avut jucători cu domiciliul în satul respectiv, iar în urma tragerii la sorți s-au format două grupe, meciurile jucându-se în formula 5+1, două reprize a câte 15 minute fiecare. În grupa A, s-au disputat meciurile: Briheni - Hotărel 1-0; Briheni - Sârbești 4-0, iar în urma celor două victorii a echipei din Briheni partida acestora cu Hotărel nu mai putea influența clasamentul final și în urma unui acord comun nu s-a mai disputat. În grupa B a avut loc un singur meci, în care Șuștiu a învins Seghiște cu 1-0, prin golul reușit de Vlad Miara. Finala, Șuștiu - Briheni 8-1 (5-0), nu a avut istoric, iar echipa selecționerului Vlad Miara a cucerit trofeul pus în joc, la care s-a mai adăugat și o minge de fotbal oferită de organizatori. Componența primei echipe campioane pe teren redus din comuna Lunca, echipa satului Șuștiu, a avut următoarea componență: Septimiu Bărăian - Adrian Lupuț, Andrei Popa, Robert Pădurean, Paul Ștefan, Robert Dan, Vlad Miara, Dorin Boca. Observatorul acestui reușit turneu a fost ales localnicul Ioan „Neluțu” Iacob, fost director la Restaurant Ardealul din Ștei, acum pensionar, un mare iubitor de sport, care practic este o adevărată „enciclopedie fotbalistică”, iar pe timpul turneului a demonstrat din plin cunoștințele despre una dintre cele mai iubite discipline sportive, fotbalul.

Foștii campioni, prezenți în majoritate

Printre nenumărații spectatori la acest turneu s-au numărat și foarte mulți componenți a echipei Viitorul Șuștiu, care în perioada anilor 1980-1990 a participat în campionatul zonal organizat în această frumoasă zonă montană a județului nostru. Viitorul Șuștiu a devenit campioana zonei în șase ediții, iar dintre foștii componenți mulți s-au regăsit la această furmoasă sărbătoare pe care au trăit-o la cote maxime. În acea perioadă din echipa Viitorul Șuștiu au făcut parte Silviu Rus, Cornel Ștefan, Vasile Lupuț, Traian Bogdan, Aurel Sumedre, Sandu Rus, Octavian Micle, Aurel „Gogu” Pădurean, Viorel Miara, Constantin Miara, Nicolae Suciu, Vasile „Țuku” Pădurean, Viorel Clepce, Florin „Rampa” Nica, Dănuț „Pavarotti” Miara, Florin Miara, Aurel „Buru” Bogdan, Gheorghe Pădurean, Florin „Leon” Marius Popa, Mircea Dan, dar și Traian „Chișu” Rusu și Ioan Suciu, plecați prea devreme la cele veșnice. Din discuțiile foștilor campioni a ieșit în evidență dorința acestora de a avea, din nou, o echipă care să reprezinte satul Șuștiu pe marele dreptunghi verde. Evident, speranțele acestora se îndreaptă înspre Dorin Boca, cunoscut ca un adevărat specialist al promovărilor - trei echipe în patru ani - dar mai ales datorită pasiunii lui Dorin pentru „magia” balonului rotund. Cine știe ce rezervă viitorul satului Șuștiu?.

Fiii satului, la loc de cinste

Se spune că „omul sfințește locul”, iar acest adevăr incontestabil s-a adeverit, cum nu se poate mai bine, dumincă la Șuștiu, unde localnicii Florin „Uțu” Boca și Dorin Boca au transformat această zi de superbă sărbătoare într-o zi specială, denumită una a întâlnirii „Fiilor satului”. Astfel, la Căminul Cultural din sat, proaspăt renovat, cei doi frați au organizat o masă festivă la care au participat atât fiii satului cât și mulți oaspeți, însă au fost invitate și cele cinci echipe care s-au „duelat” pentru primul trofeu pus în joc. Calitatea preparatelor culinare a fost asigurată de Cristian Vasile Bota, alintat „Sina”, fost participant, în anul 2017, la MasterChef, la Antena 1, care în ultimii ani a lucrat ca bucătar în Irlanda, Finlanda, Spania, iar acum s-a retras pe plaiurile natale. O formație compusă din cinci „greieri” a întreținut o atmosferă extraordinară, unde jocul și voia bună a trecut cu mult de miezul nopții.

„Fă sport indiferent de vârstă...”, la Șuștiu

Participând la multe dintre acțiunile derulate în cadrul popularei competiții „Fă sport indiferent de vârstă...și de kilograme”, Dorin Boca dorește ca primul meci, oficial, în nocturnă să aibă ca protagoniste o selecționată a satului Șuștiu și echipa Presa Bihoreană. Invitația adresată „presarilor” a fost acceptată cu foarte multă plăcere și astfel lumina reflectoarelor se va aprinde pentru prima oară într-un meci oficial la finalul acestei săptămâni, mai precis vineri, unde, în cadrul acțiunii „Fă sport indiferent de vârstă...și de kilograme”, se va disputa, sub Apuseni, primul meci din sezonul oficial de toamnă în cadrul popularei competiții care se desfășoară pe teritoriul județului nostru, și nu numai.