Mulţumită lui Dan Carţiş, un mare pasionat al „sportului minţii”, Cupa Felix la şah îşi va desfăşura o nouă ediţie în acest an. Competiţia, ajunsă la numărul 31, va avea loc în perioada 24-27 mai, la Hotelul Crişana din Băile Felix.

Startul competiţiei, care este organizată de către Asociaţia „Carţiş for Sport” în parteneriat cu DJST Bihor, AJ Şah Bihor, Universitatea „Agora” Oradea, Electrofor, Qubiz şi Nor Electric Timişoara, se va da vineri, de la ora 16.30. Aproximativ 70 de jucători din 5 ţări (Cehia, Ungaria, Ucraina, Serbia şi România) şi-au anunţat participarea la întrecerea seniorilor şi 10 la cea a copiilor până la ora redactării acestui material. Cotat cu şansa întâi la câştigarea marelui premiu este maestrul internaţional George Cătălin Ardelean, un obişnuit al concursurilo0r orădene. Alături de acesta vor mai concura, cu şanse reale la adjudecarea trofeului, un mare maestru, 4 maeştri internaţionali şi 2 maeştri FIDE. Sistemul de joc va fi cel elveţian, cu 7 runde pentru seniori şi cu 6 pentru juniori, în timp ce ritmul de joc va fi 90 de minute plus 30 de secunde/mutare/jucător/partidă la seniori şi 60 de minute plus 15 secunde/mutare/jucător/partidă la juniori. Tragerea la sorţi va fi efectuată pe calculator, iar arbitrul principal al întrecerii va fi Ioan Fleisz. Cazarea participanţilor va fi făcută la Hotel Crişana, sejurul putând fi achitat, în condiţii avantajoase, inclusiv cu tichete sau card de vacanţă.

10.000 de lei, fond de premiere

Taxele de participare sunt următoarele: la seniori, cei cu elo peste 2.350 – gratuit, seniori – 110 lei, bihoreni – 80 lei, juniori (max. 16 ani) – 80 lei, pensionari – 80 lei şi juniori (max. 12 ani) cu Elo sub 1.600 – 60 lei. Cei care nu se vor înscrie până joi dar o vor face în ziua concursului vor plăti o majorare a taxei de participare cu 40 de lei. Fondul de premiere, care este calculat pentru 90 de participanţi, este de 10.000 de lei, sumă căreia i se vor adăuga cupe, diplome şi medalii. Câştigătorul concursului va fi recompensat cu 2.500 de lei. Pentru a putea ridica premiile, fiecare participant are obligaţia să prezinte organizatorilor cartea de identitate. Cei care nu vor rămâne la premiere deşi au performat la Cupa Felix nu vor fi recompensaţi. Concursul se va desfăşura după regulamentul FIDE şi va fi înregistrat la FR Şah şi FIDE pentru omologarea normelor sportive obţinute şi pentru calculul Elo. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Dan Raţ, unul dintre organizatori, apelând numărul de telefon 0726.785.480.