Cât timp a activat în campionatul Germaniei, mai ales spre final, Gyula Lóránt a fost considerat un tip carismatic dar exigent și arogant, iar declarațiile sale semănau oarecum cu cele ale lui Jose Mourinho, din zilele noastre

La instalarea sa ca tehnician pe banca echipei Eintracht Frankfurt, el ar fi declarat, conform presei germane, că „antrenor mai potrivit decât mine nu puteați găsi'' sau, cu altă ocazie, „sunt atât de deștept că-mi pot alege cuvintele astfel încât să am mereu dreptate''. Alte declarații ciudate care îi aparțin: „Fotbaliştii sunt în egală măsură specialişti şi vagabonzi, artişti şi criminali. Câteodată trebuie să fie ca nişte târfe, trebuie să muncească şi să înşele, să joace decent şi să seducă, să joace cinstit şi să blufeze, și să-și cunoască valoarea și prețul”, Gyula Lóránt, în 1977, în revista Der Spiegel.

Declarații provocatoare

Când a fost întrebat de jurnaliști dacă nu ar fi mai bine ca Paul Breitner să fie cedat altei echipe, din cauza conflictului iscat între cei doi, Lóránt ar fi declarat: „Cum vreți să dau afară un jucător de 2.000.000 de mărci? Președintele ar prefera să mă demită pe mine, antrenorul! Breitner este un egoist în viața personală dar și în societate și în profesia de fotbalist, de aia nu funcționează lucrurile cum ar trebui la el. Este leneș și vrea doar ca alții să muncească pentru el. Cum vrea să influențeze o echipă un om despre care eu știu că n-a mai vorbit de luni de zile cu propriul tată!'', după cum scria Dietrich Schulze-Marmeling. Antrenorul susținea că forma modestă a lui Breitner, care era o umbră a jucătorului din sezoanele precedente, era din cauza ifoselor de star pe care le afișa acesta. Iar ca să demonstreze că are dreptate, Lóránt l-a ridiculizat în fața presei și a suporterilor, la un antrenament. Scena a fost descrisă de revista Kicker Sport Magazin: „Antrenorul Lóránt a așezat două porți mobile la circa 30 de metri una de alta. La mijlocul distanței stătea jucătorul Breitner, singur. Antrenorul le cere celorlalți să-i centreze lui Breitner, care trebuia să înscrie cu ambele picioare pe rând, stângul, dreptul și apoi cu capul. A fost un eșec total!”. Ulterior Lóránt povestea: „Spectatorii au râs de el. Aproape că n-a nimerit nici o minge. Am observat că nu poate să tragă cu stângul. La centrările înalte lovea cu creștetul, nu cu fruntea. A fost o veritabilă catastrofă''.

Două săbii într-o singură teacă!

„Le-am interzis categoric jucătorilor mei să joace la ofsaid, dar ei au făcut-o intenționat. Breitner și Rummenigge s-au lăsat răstigniți'', declara după partida pierdută cu 7-1 pe terenul Fortunei Düsseldorf. Antrenorul Gyula Lóránt și vedeta Paul Breitner s-au dovedit a fi două săbii într-o singură teacă, iar finalul nu era greu de prevăzut...unul trebuia să părăsească corabia care tindea să se scufunde...!

Fragment din ''Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea''.

(Continuare în ediția următoare)