Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte  „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea” care urmează să vadă lumina tiparului în curând.

Trei jucători deosebit de importanți a avut fotbalul românesc în prima jumătate a veacului trecut.Toți trei au jucat și pentru clubul de fotbal orădean CAO/NAC.Toți trei au fost internaționali români dar și maghiari. Bodola, Petschowschi și Barátky, pe rând au fost considerați ca fiind cei mai buni fotbaliști români, de către specialiștii fotbalului autohton ai secolului trecut, până când, treptat, uitarea s-a așternut peste isprăvile lor de pe gazon și au apărut alți idoli, Dobrin, Balaci, Hagi...

Portret de fotbalist - Iosif Petschowschi

Iosif Petschowschi (cunoscut, în Ungaria mai ales, și sub numele de József Perényi) dar și ca József  Pecsowszky, a fost al doilea jucător ca importanță pentru clubul CAO/NAC Oradea, dintre cei mai mari trei jucători români din perioada așa zis romantică a fotbalului românesc. „Ceala, Csala'' sau „Peci'' cum era numit de spectatorii din tribune, s-a născut la Timișoara la data de 2 iulie 1921, în cartierul Iosefin. Iosif Petschovschi a fost cel de-al patrulea copil al familiei, având alți nouă frați. El s-a declarat în general cetățean român de etnie maghiară, însă era fiul unui slovac originar din Bohemia și a unei mame din Timișoara. Ca mulți alți puști de vârsta lui, a practicat numeroase sporturi în copilărie, așa cum era obiceiul în zonă. Pe lângă fotbal, era pasionat de tenis de masă și handbal. A fost descoperit de antrenorul austriac Karol Vanna, la doar 13 ani, pe când bătea mingea pe străzile Timișoarei. Și-a făcut debutul la Chinezul destul de devreme, la vârsta de 16 ani. După doi ani, s-a transferat la CAM Timişoara, în prima ligă, apoi pentru o scurtă perioadă s-a întors la Chinezul. Rampa de lansare în fotbalul mare va fi CAO/NAC Oradea unde s-a afirmat ca jucător și a evoluat între anii 1941-1944. CAO Oradea o să-l ajute să devină vicecampion și campion al Ungariei dar și internațional maghiar. Timișoreanul a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din campionatul maghiar în perioada petrecută de el la CAO/NAC Oradea, fiind chemat astfel și la prima reprezentativă. A debutat pentru maghiari pe 1 noiembrie 1942 la vârsta de 21 de ani împotriva Elveției. Ungaria a câștigat cu scorul de 3-0. Celelalte două meciuri jucate de Petschovschi pentru Ungaria au fost în anul 1943 când Ungaria a învins cu 3-1 aceeași echipă a Elveției și împotriva Bulgariei, victorie cu 4-2. La finalul războiului, face trecerea la CFR Cluj, apoi este luat de UTA, unde a cunoscut cele mai frumoase momente ale carierei în perioadele 1946-1951 şi 1955-1961. A jucat peste 220 de meciuri pentru clubul arădean. În România a ieșit campion de 5 ori (de 3 ori cu UTA și de două ori cu CCA). De asemenea Iosif Petschowschi a câștigat și două Cupe ale României (câte una cu UTA și CCA). Ca fapt divers, deși a jucat doar 3 ani în Ungaria, József Petschowschi a devenit repede o figură emblematică în fotbalul maghiar. Datorită acestui fapt, în 1946, un fotbalist maghiar a încercat să se transfere (și chiar a reușit) la Strasbourg în Franța dându-se drept Iosif Petschowschi.

Fragment din ''ISTORIA CLUBULUI DE FOTBAL CAO/NAC ORADEA''

(Continuare în ediția următoare)