Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte, „Istoria clubului de fotbal  CAO/NAC Oradea”, care urmează să vadă lumina tiparului în curând. Fără a antrena vreodată CAO/NAC Oradea, Ștefan Kovács a fost considerat de foarte mulți ca fiind cel mai de succes antrenor pe care l-a promovat fotbalul românesc de-a lungul timpului.

În rândurile care urmează ne vom ocupa puțin și de activitatea unui celebru antrenor care a reprezentat fotbalul românesc în lumea întreagă, Ștefan Kovács sau Kovács IV cum era cunoscut, ca jucător, la Oradea. Fără a face parte neapărat din categoria jucătorilor foarte importanţi ai echipei CAO/NAC Oradea și fără să fi antrenat vreodată clubul orădean, dar, fiindcă a adus prestigiu clubului din orașul de pe Crișul Repede prin formarea sa ca jucător aici, este un motiv destul de întemeiat să-l considerăm emblematic pentru istoria clubului și să pomenim câte ceva și despre activitatea ca jucător și cariera acestui mare antrenor.

 

S-a inițiat în tainele fotbalului la CAO/NAC Oradea

Ștefan Kovács a fost fratele mai tânăr cu 9 ani al celebrului jucător orădean Nicolae Kovács. Ștefan a venit la Oradea la vârsta de 14 ani, într-o perioadă când fratele său făcea furori sub culorile alb-verzi ale echipei CAO/NAC Oradea.

Timișorean la origini, „Piști” a început fotbalul la piticii echipei CA Timișoara. Mijlocaș tehnic, acesta s-a format la clubul orădean pentru care a și jucat pentru o scurtă perioadă de timp, însă fără a ajunge niciodată, ca fotbalist, la performanțele fratelui mai mare, Nicolae.

Ștefan, până la urmă, îl va întrece din punct de vedere al celebrității pe fratele său Nicolae, dar, asta doar datorită performanțelor sale ca antrenor. „Piști” este cunoscut în lumea întreagă după rezultatele excelente obținute, mai ales, pe banca tehnică a clubului olandez Ajax Amsterdam.

 

La Oradea a debutat în Divizia A

Piști Kovács a debutat în fotbalul divizionar sub culorile alb-verzi ale clubului CAO/NAC Oradea la data de 27 februarie 1938, în prima etapă a returului Diviziei A jucată la Satu Mare, cu Olimpia, și încheiată cu scorul de 1-1. În prima formație a clubului orădean a jucat doar în 5 partide oficiale, asta, pe de-o parte, fiindcă Divizia A, în acea ediție, era împărțită în două serii a câte 10 echipe (meciuri mai puține) și pe de alta pentru că la finalul acelui sezon CAO/NAC Oradea a retrogradat pentru prima oară în istoria sa, Piști alegând să plece spre zări mai generoase.

După patru ani petrecuți la Oradea, Ștefan Kovács a „prins” un contract de profesionist tocmai în Belgia, la echipa Olympic Charleroi, unde a evoluat timp de trei ani. A revenit în țară și a jucat câteva luni la Ripensia Timișoara, în anul 1941. În același an a plecat pentru un sezon la CFR Turnu Severin, apoi poposește pe malurile Someșului, la Ferar/CFR Cluj, iar de aici, după opt ani, va ajunge, într-un sfârșit, la U Cluj, unde va mai evolua trei ani ca jucător. Clujul va deveni a doua casă pentru antrenorul român.

Fragment din „Istoria clubului orădean de fotbal CAO/NAC Oradea”.

(Continuare în ediția următoare)