Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte  „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea'' care urmează să vadă lumina tiparului în curând. Astăzi vă prezentăm un CV pe scurt al celui care a îmbrăcat tricoul a două reprezentative.

În cariera sa, atacantul Tóth  Mátyás a jucat pentru naționala Ungariei în 16 partide și a marcat 6 goluri, dar și pentru echipa națională a României, în 2 partide oficiale în care a reușit să înscrie un gol, într-o întâlnire cu reprezentativa Bulgariei disputată în anul 1946. Însă Tóth a ajuns internațional maghiar în perioada când juca la Újpest (1939-1941).

Calități tehnice remarcabile

În ciuda staturii relativ reduse (1,68 m), „Matyi'', după cum era alintat de coechipieri, era un jucător puternic, bine construit, și totodată extrem de tehnic. Atacant cu o viteză de joc peste medie, acesta conducea mingea cu ambele picioare chiar dacă era stângaci la bază. Acea un joc aerian excelent datorită unei detente apreciabile. Avea o precizie a paselor și a șuturilor la poartă remarcabile. Toate aceste calități l-au impus rapid în formația de bază a alb-verzilor.

Campion în două țări

Tóth  Mátyás nu a reușit să iasă campion cu gruparea Újpest Dózsa Budapesta, când aceasta a cucerit titlul în sezonul 1938-1939 fiind împrumutat la Phöbus dar va câștiga trofeul suprem al fotbalului maghiar sub culorile alb-verzi ale echipei CAO/NAC Oradea. După dezmembrarea echipei, în toamna lui '44, va face și el parte din lotul de „7 dezertori'' care vor juca, o scurtă perioadă, pentru Nemzeti Vasas, apoi, alături de ceilalți, va reveni la Oradea. Însă situația materială a clubului era destul de nesigură în acel moment și, la sugestia prietenului său, Szegedi-Simatoc, va pleca la echipa lui Mociornița, Carmen București pentru un sezon, apoi pentru un alt sezon la echipa altui bogătaș, Neuman. Aici, cu ITA Arad, va câștiga și campionatul României. Doar o ediție de campionat a stat și la formația arădeană, întorcându-se apoi în capitala Ungariei, la Vasas Budapesta, unde și-a încheiat cariera.

Fragment din ''Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea''.

(Continuare în ediția următoare)