Cu state vechi de servicii în Liga a V-a, Seria a II-a, Unirea Roșia a încheiat și acest sezon în „careul de ași”, mai precis pe locul doi, dar a  câștigat și trofeul fair-play, fapt pentru care AJF Bihor a premiat merituoasa grupare din Depresiunea Beiușului.

Unirea Roșia este gruparea care, de regulă, reprezintă o forță în eșalonul cinci județean, una care în fiecare an găsește resurse de a cocheta cu primele poziții din clasament, iar în ediția 2018-2019 a reușit performanța de a se clasa pe poziția a doua, fapt ce a coincis cu dreptul de a disputa barajul pentru promovarea în Liga a IV-a. Seriozitatea, munca, valoarea, evident raportându-ne la nivelul în care se dispută competiția,  dar mai ales spiritul colectiv a cântărit decisiv în exprimarea „roșienilor” în meciurile de baraj disputate în compania echipei Olimpia Salonta pe care a reușit să o elimine (3-0 pe teren propriu, 2-3 în deplasare) câștigându-și dreptul de a participa în Liga a IV-a. Chiar dacă nu au făcut mare tam-tam după acest succes, conducerea echipei împreună cu cei care îi sprijină, Primăria și Consiliul Local Roșia, în care implicarea primarului comunei, Florin Bonca, este una extrem de consistentă, au dat dovadă de mult echilibru considerând liga imediat superioară una mai costisitoare din mai multe puncte de vedere și au refuzat dreptul câștigat în mod sportiv de a participa în Liga a IV-a, echipa continuând drumul obișniut al ultimilor ani, cel din Liga a V-a.

Trofeul fair-play

Chiar dacă nu și-au „anunțat” candidatura la primele locuri, „roșienii” au dus o luptă „umăr la umăr”, strânsă în prima parte a campionatului, cu Biharea Vașcău, antrenată de Dorin Boca, câștigătoarea detașată a seriei, dar și cu Zorile Buntești, antrenată de Ioan Horge, clasată pe locul trei, reușind la final un merituos loc doi. Spre satisfacția celor care îi susțin financiar, dar și a numeroșilor suporteri, jucătorii au dat dovadă de mult spirit sportiv reușind să-și adjudece și trofeul fair-play datorită discilplinei care i-a caracterizat chiar și în  meciurile cu o încărcătură aparte.

Dorel Bolha, golgheterul seriei

Cu siguranță dacă mai adăugăm faptul că titlul de golgheter al Seriei a II-a, din Liga a V-a, a fost cucerit de un component al echipei Unirea Roșia, avem o „paletă” completă cu realizări de excepție a grupării de pe „Valea Roșiei”. Cu 22 de goluri marcate, Dorel Bolha, născut la 23 noiembrie 1981, a devenit golgheterul seriei chiar dacă nu a jucat toate meciurile, din cauza unei accidentări destul de serioase, dovedint chiar la o vârstă puțin înaintată aptitudini de atacant pur-sânge. Din partea AJF Bihor premierea echipei Unirea Roșia, care a avut loc vineri, 9 august, a fost oficiată de Gheorghe Rusu, directorul de competiții a Ligii a V-a, în care a decernat trofeul fair-play, precum și o diplomă, căpitanului de echipă, Remus Moțiu, precum și trofeul de golgheter și o diplomă jucătorului Dorel Bolha, cel mai bun atacant din Seria a II-a, Liga a V-a.