Dacă la finalul fiecărui an, în diverse localităţi se desfăşoară, în preajma sărbătorior de iarnă, populara competiţie dotată cu „Cupa Porcului”, iată, la Ştei, în primul meci al noului an, disputat la Baza Sportivă „Viitorul”, s-a constituit o adevărată premieră prin organizarea meciului tur dotat cu ”Supercupa Porcului”.

 

Iniţiativa acestei lăudabile idei, care a prins viaţă sub Apuseni, îi aparţine antrenorului echipei Biharea Vaşcău, Dorin Boca, care, la finalul turneului din decembrie anul trecut dotat cu „Cupa Porcului Ştei 2018”, a lansat acest proiect în urma unei discuţii, contradictorii bineînţeles, cu un alt împătimit al balonului rotund, Cristian Marcu, fondatorul echipei Fotbal Club Sintetic Beiuş, care a câştigat trofeul similar acordat în Beiuş. „Suportul” discuţiei a fost faptul că echipa beiuşană a participat la turneul organizat la Ştei ocupând doar locul doi, după gazde, cu titulatura Dinamo Ştei. Astfel, s-a ajuns la această adevărată premieră la poalele Munţilor Apuseni de a se disputa meciuri, tur-retur, în urma cărora câştigătoarea să fie premiată cu trofeul pus în joc, „Supercupa Porcului”.

 

Joc viu disputat, diferenţă prea aspră

 

De la discuţii la fapte a fost doar un singur pas, care s-a realizat la finalul săptămânii trecute, când a avut loc prima manşă dintre cele două rivale, de acum, a mult doritului trofeu pus în joc de organizatorul acestei supercupe, Dorin Boca. Meciul, arbitrat, la dorinţa ambelor echipe, de Daniel Dumuţa s-a disputat în clasica formulă de pe teren redus, 5+1, pe durata a două reprize a câte 25 de minute fiecare. Din start trebuie remarcată, în ciuda mizei, sportivitatea din teren, apreciată şi de cei peste 150 de spectatori prezenţi, care au asistat la o partidă disputată, chiar dacă diferenţa înregistrată la final te duce cu gândul la un galop de sănătate al învingătorilor. Scorul (1-0) a fost deschis de Ştefan (4) cu un şut fulgerător, pe jos, portarul Odobasianu fiind „mascat” de un coechipier. Cristi Marcu (13) a restabilit egalitatea, pentru ca peste doar 40 de secunde Mihuţa (14) să aducă beiuşenii în avantaj (1-2). A. Grosu (16) a speculat greşeala din careul advers reuşind egalarea, însă Mihuţa (18) a înscris din nou, în urma unui fault în atac nesancţionat însă, stabilind scorul la pauză (2-3). La reluare, greşeala impardonabilă a lui Fofiu s-a soldat cu gol, deoarece acesta a degajat în piciorul lui Mihuţa (28) şi mingea a poposit în poartă (2-4). Golul reuşit de Bogdan (33) nu a avut darul să readucă dinamoviştii în joc, prin simplul fapt că oaspeţii au punctat imediat, la prima fază, prin Gavriş (34), care a mărit diferenţa (3-5). Degringolada din tabăra gazdelor a fost speculată de Rusu (36, 38) cu două reuşite de mare efect, în timp ce şteienii au mai înscris doar o dată, la „torpila” lui Turcan (44), care a stabilit scorul final (4-7). Evident, la această diferenţă ar fi puţine de spus, însă, totuşi, trebuie remarcat faptul că meciul a avut ritm, fiind pe alocuri chiar echilibrat, însă omogenitatea beiuşenilor a fost net superioară care s-a dovedit a fi hotărâtoare în faţa unui adversar care a evoluat pentru prima oară în această formulă.

 

Dinamo: Raul Fofiu – Cristian Ştefan, Sandu Balaj, George Bogdan, Robert Turcan, Raul Pirtea, Andrei Grosu, Andrei Toma.

Antrenor: Dorin Boca.

FCS: Silviu Odobasianu – Marinel Rusu, Daniel Stan, Paul Mihuţa, Cristian Marcu, Daniel Gavriş, Mădălin Trip.

Antrenor: Cristian Marcu.

 

Idei noi la repriza a treia

În ciuda rezultatului înregistrat, organizatorul acestui meci, Dorin Boca, a dat dovadă de mult fair-play, deoarece a organizat şi repriza a treia, pe care a suportat-o în totalitate din toate punctele de vedere, devenind o gazdă mai mult decât ospitalieră. Despre meci s-a discutat prea puţin, în schimb s-au făcut planuri de viitor care, cu siguranţă, vor prinde contur dacă ţinem cont de atmosfera serioasă în care acestea au fost dezvoltate. Astfel, s-a căzut de acord ca următorul meci să se dispute la Beiuş, la o dată care va fi stabilită de comun acord, iar în cazul în care beiuşenii vor obţine victoria, sau chiar un meci egal, trofeul va fi cucerit de aceştia. În cazul unei victorii a şteienilor, indiferent de diferenţa înregistrată, se va mai disputa un meci pe teren neutru, sufragiile fiind îndreptate înspre Baza Sportivă Tineretului Oradea, un adevărat templu al fotbalului bihorean pe teren redus. „Am avut această iniţiativă cu dorinţa fermă de a lega prietenii în Depresiunea Beiuşului, şi nu numai, prin „magia” balonului rotund care, încă o dată, a dovedit, dacă mai era cazul, că sportul creează caractere puternice, fapt trăit din plin la o masă rotundă unde au participat atât jucătorii cât şi o parte din spectatori. Doresc ca la anul să organizăm pe aceste meleaguri un adevărat turneu dotat cu „Supercupa Porcului” la care să participe câştigătoarele trofeului din localităţile unde se vor organiza astfel de întreceri”, a spus Dorin Boca, organizatorul, în premieră, al unui astfel de eveniment fotbalistic, pe teren redus, la poalele Munţilor Apuseni.