În prima jumătate a lunii mai, au avut loc două competiții sportive majore, Campionatul European de Powerlifting de la Plzen (Republica Cehă), din perioada 3-8 mai, și Campionatul Mondial de Kempo, găzduit de orașul tunisian Hammamet, între 9 și 14 mai.

Doi sportivi originari din zona Beiușului s-au remarcat printre protagoniștii întrecerilor menționate: Ionuț-Florin Lupaș, dublu medaliat cu bronz la Plzen, și David Sferle, care s-a întors cu trei medalii, una de argint și două de bronz, din Tunisia.

Deși ambii concurează sub culorile clubului orădean CRIȘUL Oradea, i-am întâlnit la sala de sport pe care multiplul campion Ionuț-Florin Lupaș o deține la Beiuș.

La precedentul interviu, reputatul sportiv și instructor de powerlifting Ionuț-Florin Lupaș promitea să urce pe podiumul competiției continentale și, după cum precizam, a făcut-o chiar de două ori. Detalii despre concurs și comportarea lotului României ne-a oferit chiar proaspătul medaliat european al categoriei „Seniori +120 kg”:

„Am reușit să câștig două medalii, ambele de bronz, la probele de Genuflexiuni, cu un 392,5 kilograme și Îndreptări, cu 300 de kilograme. Un rezultat bun la proba de Împins din culcat, unde, din păcate, am ratat toate cele trei încercări, m-ar fi dus pe locul II în clasamentul european. A fost o competiție foarte strânsă, deoarece am fost foarte apropiați ca valoare și orice greșeală ne-a taxat! Este știut faptul că nu întotdeauna câștigă cel mai bun, ci acela care greșește cel mai puțin pe parcursul unei competiții, mai ales atunci când sportivii sunt de valori apropiate. De data aceasta, așa s-a întâmplat în cazul meu și sper să nu se mai repete această problemă! Le mulțumesc domnului președinte Ovidiu Pănăzan pentru încrederea acordată și colegilor de lot, care, la ultima probă, la îndreptări, au reușit să mă readucă într-o stare de concurs bună după eșecul de la împins din culcat. Cu ajutorul lor, am reușit să mă remontez și să câștig o medalie despre care pot spune că este cea mai surprinzătoare reușită a mea din acest concurs. Au fost prezente 22 de țări, numărul participanților a fost destul de mare, iar echipa României, formată din 15 sportivi, s-a clasat pe locul III în clasamentul juniorilor și pe VII în clasamentul seniorilor pe națiuni. Cu o strategie excelentă din partea antrenorului Ovidiu Pănăzan – președintele Federației Române de Powerlifting - și a celorlalți antrenori, am reușit să obținem 31 de medalii europene, atât la juniori, cât și la seniori. Țin să felicit întreg lotul național, pentru că au scris o filă de istorie la acest campionat european! 31 de medalii nu-i un rezultat oarecare!”

Valorosul sportiv român Ionuț-Florin Lupaș a mai declarat că își dorește să atingă vârful de formă la Campionatul Mondial din Danemarca:

„Împreună cu domnul antrenor am făcut planuri pentru Campionatul European de Împins din culcat, care va avea loc la Budapesta, în perioada 2-8 august. Practic, vreau să mă duc la această competiție pentru a-mi egala cel mai bun rezultat, nu neapărat pentru o medalie, obiectivul fiind obținerea unui rezultat cât mai bun, care să mă remonteze psihic pentru Campionatul Mondial, ce se va desfășura în noiembrie, în Danemarca”.

O certitudine a sportului bihorean este și beiușeanul David Sferle, actualul vicecampion mondial de Semi-Kempo la categoria „Seniori +95 kg”:

„Am participat la Campionatul Mondial de Kempo, desfășurat în orașul tunisian Hammamet, în perioada 9-14 mai. La proba de Semi-Kempo, la categoria Seniori +95 kg, am obținut titlul de vicecampion mondial, iar la probele de Submission și Full Contact, din cadrul aceleiași categorii, am cucerit medaliile de bronz. Nivelul competiției a fost unul destul de ridicat, conform statisticilor a fost unul dintre cele mai grele concursuri din ultimii ani și numărul participanților fiind unul ridicat, peste 700, din circa 30 de țări. Cât privește delegația României, aceasta a fost compusă din 75 de sportivi. Pentru mine, urmează Campionatul European din Antalya, din luna octombrie a acestui an, unde sper să cuceresc locul I și să devin campion european!”