FRF, LPF, cluburile şi AFAN (Sindicatul fotbaliştilor amatori şi non-amatori) au avut ieri şedinţă. Acestea au decis de comun acord două scenarii pentru încheierea sezonului în curs.

Potrivit Gazetei Sporturilor, conducătorii fotbalului românesc au decis că sezonul va trebui dus la capăt, el urmând să fie încheiat în vară.

Primul scenariu - Sursa citată notează că, în cazul în care antrenamentele vor putea fi reluate pe data de 16 aprilie, campionatul va fi reluat o lună mai târziu, pe 16 mai. S-ar disputa cele 8 etape rămase din Play Off, iar semifinalele Cupei României s-ar disputa într-o singură manşă.

O problemă este reprezentată de faptul că Play Out-ul s-ar extinde şi după 30 iunie, dată la care contractele unor fotbalişti expiră.

Al doilea scenariu - Potrivit cotidianului Gazeta Sporturilor, dacă fotbalul se va relua şi mai târziu, pe 13 iunie, atunci meciurile din Play Off nu s-ar mai disputa tur-retur, ci doar într-o manşă.

Ligile a doua şi a treia ar fi şi ele împărţite în Play Off/Play Out.

Liga a doua ar fi împărțită și ea în play-off și play-out: opt echipe în turneul pentru promovare, celelalte în turneul pentru salvare. Cu meciuri într-o singură manșă, de asemenea.

Liga a 3-a ar avea și ea play-off și play-out, cu seriile rupte cu câte opt echipe în fiecare turneu. Oficialii din fotbal au mai luat în calcul și alte date, 19 mai și 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga 1 ar fi, oricum, oprită între 1 și 9 iunie pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021. Naționala va juca atunci împotriva Islandei în semifinală și contra Bulgariei sau a Ungariei în finală.

Cluburile vor înjumătăţirea salariilor

Emilian Hulubei, preşedinte al Sindicatului fotbaliştilor amatori şi non-amatori, a afirmat în urmă cu două zile că unele cluburi din Liga a doua şi Liga a treia se gândesc să înjumătăţească salariile jucătorilor.

„Există cluburi la Liga 2 şi Liga 3 care spun că vor plăti jucătorii cu 50% luna asta. Trebuie să vedem. Din punct de vedere legal, deocamdată nu este posibil. Sunt situaţii excepţionale şi se vor lua măsuri excepţionale. Nu este vina nici a jucătorilor, nici a cluburilor. Va trebui să ne aşezăm la masă şi să luam decizii care nu se vor baza pe regulamente. Va fi o soluţie de compromis. Trebuie să înteleagă că pierderile vor fi suportate de ambele părţi”, a spus Hulubei.

Planul asupra căruia au convenit oficialii din fotbalul românesc depinde, în continuare, de situația din țară, de evoluția numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Dacă echipele vor reuși să respecte datele stabilite, să reia antrenamentele și meciurile, toate competițiile urmează să fie anulate în momentul în care ar apărea vreun jucător, antrenor, arbitru îmbolnăvit.