Înființată în urmă cu numai doi ani, Asociația Sportivă Gloria Beiuș a devenit rapid un reper al fotbalului bihorean, reușind promovarea în Liga a IV-a, după un sezon în care, până la întreruperea competiției din cauza pandemiei de coronavirus, a dominat categoric, fiind pe primul loc, fără nicio înfrângere. Această reușită a fotbalului beiușean a fost sărbătorită – desigur, cu respectarea normelor impuse de pandemie – vineri, 21 august, chiar pe Stadionul „Francisc Matei”, acolo unde echipa a jucat meciurile de acasă, în cele două sezoane cât a activat în cea de-a doua serie a Ligii a V-a.

După cum spunea Ionel Bodin, cel mai vârstnic fotbalist bihorean aflat în activitate și unul dintre fondatorii A.S. GLORIA Beiuș – alături de Claudiu Borza, Silviu Odobasianu și regretatul Ciprian Carțiș – în august 2018, nemulțumiți de traiectoria descendentă a echipei de fotbal locale, care, la finele acelei ediții de campionat, retrograda în urma barajului pierdut chiar pe propriul teren, „am vrut să demonstrăm orașului Beiuș că se poate juca fotbal și fără bani mulți”. Așa a început proiectul fotbalistic GLORIA Beiuș, club eminamente privat, susținut de câțiva sponsori locali și din resursele proprii, atât membrii staffului, cât și fotbaliștii contribuind la finanțarea clubului. Cât despre filosofia echipei GLORIA, fondatorii și-au propus să se bazeze pe jucători din Beiuș sau din așezările limitrofe, tocmai pentru a promova fotbalul local. În acest fel, cei de la GLORIA au reușit să câștige inimile iubitorilor de fotbal din urbe, devenind, în scurt timp, favoriții beiușenilor.

Asta s-a văzut și vineri, când, în tribunele Stadionului „Francisc Matei” au fost prezenți numeroși beiușeni și câțiva invitați de onoare, reuniți de interesul și simpatia față de această echipă entuziastă și curată, care a reușit o promovare așteptată de numeroșii săi suporteri. La festivitatea de premiere a campioanei Ligii a V-a au participat Radu Bitea, președintele Asociației Judetene de Fotbal Bihor, observatorul AJF Marian Florin, senatorul Cornel Popa, Gabriel Popa, actualul edil din Lazuri de Beiuș și candidat la Primăria municipiului Beiuș, consilieri locali și județeni, dar și Dorin Boca, un personaj emblematic din Depresiunea Beiușului, și nu numai, în lumea sportului, candidat la funcția de consilier județean, precum și numeroși localnici.

Evenimentul a fost prezentat de Ionel Popa, jurnalistul „Crișanei”, unul dintre cei mai fini cunoscători ai fenomenului sportiv din Depresiunea Beiușului, animând atmosfera cu comentariile sale pe cât de corecte din punct de vedere al informațiilor funizate, pe atât de emoționante, când a făcut referire la emulația din jurul echipei și, mai ales, la trecerea în eternitate a celui care a fost reputatul și îndrăgitul cofondator și antrenor al GLORIEI Beiuș, Ciprian Carțiș. De altfel, manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria lui Ciprian Carțiș, după care președintele Radu Bitea a rostit o caldă alocuțiune, dând glas simpatiei pentru zona Beiușului, de unde provine și pentru echipa recent promovată în Liga a IV-a a fotbalului: „Felicitări celor de la GLORIA Beiuș! Țin minte când au venit Claudiu Borza, Silviu Odobasianu și domnul Florin Zdrâncă la mine în birou, să înființeze echipa; la început, am spus că e un avânt, așa, tineresc, al lor, și nu va ieși nimic, dar mă bucur că am greșit și ați demonstrat! Vă mai dau un exemplu: pe CAO, care, tot în trei ani de la înființare, a ajuns, iată, în Liga a III-a! Deci, mergând pe tiparul acesta, ar trebui să nu vă opriți aici, GLORIA Beiuș, și să vă propuneți țeluri mai înalte și victoriile să vină la rând! Este vorba despre o echipă catalogată de Comisia Tehnică drept fairplay, deși au fost momente când erați îndreptățiți să aveți contestații față de arbitri, dar, de regulă, chiar v-ați compoprtat fairplay, așa după cum vă știu individual pe fiecare! O echipă frumoasă – așa sunteți percepuți la nivelul județului Bihor, chiar cu o ușoară invidie din partea celorlalți competitori, deoarece voi, și în afara echipei, formați o familie, vă întâlniți și la terenul sintetic, și la nunți, la botezuri! Încă o dată: felicitări! Vă rog să veniți pe rând – nu contează ordinea – să vă luați fiecare medalia, tricoul de campion, iar, la sfârșit, îl rog pe căpitanul echipei să vină pentru a primi cupa. Îmi pare rău că prietenul și colegul meu Ciprian (Carțiș – n.r.), nu este fizic printre noi, dar, cu siguranță, se bucură de sus și ne vede și, astfel, ne bucurăm împreună pentru acest succes!”

După ce Radu Bitea, președintele AJF Bihor, le-a înmânat celor de la GLORIA tricourile și medaliile de campioni, a urmat poza de grup, toți componenții echipei, îmbrăcați în tricouri special inscripționate, aducându-i încă un omagiu fostului lor coleg și prieten, Ciprian Carțiș.

Momentele emoționante au continuat, primarul comunei Lazuri de Beiuș, Gabriel Popa, dăruindu-i premiul acordat de organizatori – o minge de fotbal – micuțului George, fiul regretatului Ciprian Carțiș, ca un îndemn simbolic să ducă mai departe tradiția fotbalistică a familiei.

De asemenea, gala de vineri, 21 august, a marcat și retragerea din activitate a celui mai longeviv fotbalist bihorean, nimeni altul decât Ionel Bodin, cofondator și vicepreședinte al clubului, dar și sponsor al acestuia. Ajuns la 55 de ani, Ionel Bodin pune ghetele în cui după o carieră începută în urmă cu mai bine de patru decenii, la vâsta de 13 ani, când călca pentru prima oară pe gazonul Stadionului „Francisc Matei”. A îmbrăcat tricourile concitadinelor TRICOLORUL și BIHORUL, iar apoi, pentru o scurtă perioadă, pe cel al șteienilor de la MINERUL, de unde a revenit în urbea de suflet, Beiuș. După cum mărturisea, s-a văzut nevoit să revină în teren la nu mai puțin de 53 de ani, la GLORIA Beiuș, pentru a dovedi celor mai tineri că se poate juca fotbal la orice vârstă, dacă există voință, capacitate de efort și dragoste față de culorile orașului.

Cât despre obiectivele echipei în viitoarea ediție de campionat, de data aceasta în Liga a IV-a, ne-au vorbit președintele Claudiu Borza și căpitanul Silviu Odobasianu, interlocutorii noștri precizând că acestea sunt menținerea în cel de-al patrulea eșalon fotbalistic și o prestație care să facă onoare tradiției sportive locale. Președintele Borza a mai anunțat că echipa va juca partidele de acasă tot pe Stadionul „Francisc Matei”, având, în acest sens, sprijinul Primăriei, iar Silviu Odobasianu, căpitanul GLORIEI, a vorbit despre o posibilă fuziune a celor două cluburi beiușene, desigur, dacă și contextul politic local de după alegerile din septembrie o va permite. Odobasianu crede că la Beiuș este nevoie de un singur club sportiv, dar unul puternic, cu o echipă de fotbal în Liga a III-a și cu mai multe secții bine reprezentate la nivel regional și chiar național, în conformitate cu statutul Beiușului, cu tradiția sa sportivă și cu alocările bugetare făcute în ultimii ani.

La finalul dialogului nostru, atât președintele Claudiu Borza, cât și căpitanul de echipă Silviu Odobasianu au declarat că, în cadrul Asociației Sportive GLORIA Beiuș, toată lumea e nerăbdătoare să se joace ceea ce se anunță a fi un derby local, și anume partida cu concitadinii de la BIHORUL!