Evenimentul de sâmbătă, intitulat “Între generaţii” a pus faţă în faţă actuala echipă CS Vadu Crisului, care activează in Liga a IV-a şi “veteranii” care pe vremuri au jucat sub denumirea de “Stânca Vadu Crisului” în campionatul zonal şi judeţean.

 

Intalnirea nu a fost doar o competiţie sportivă, ci și o celebrare a tradiției și a pasiunii pentru fotbal, care a fost transmisă din generație în generație în această comunitate. Din partea AJF Bihor au fost prezenţi Petru Boros - secretar si Gheorghe Rusu - director de competiţii, fost component al echipei din Vadu Crişului.

   “În anul 1963 au fost inundaţii mari la Vad, Crişul s-a revărsat din matcă, valurile ajungând pana la CAP. Cand apele s-au retras, terenul de fotbal (care era în apropierea CAP-lui) devenise un teren de piatră, gazonul şi stratul de pământ fiind distruse de apele revărsate. Atunci s-a luat decizia să se amenajeze un nou teren de fotbal pe actualul amplasament, la intrarea în defileul Crişului Repede”, imi povestea pe vremuri baciu Teodor Pascar, un meşter din Vadu Crisului, care a intrat în panteonul artei populare din această localitate prin icoanele şi sculpturile sale deosebite .

 De-a lungul timpului mulţi fotbalisti au pornit de la Vadu Crişului, ajungand la echipe din diviziile C, B şi chiar A. Cei mai talentatţi tineri erau promovaţi la echipa din Şuncuiuş, care pe vremea când funcţiona Exploatarea Minieră activa în Divizia C, sau la Aleşd, Oradea, cu multe echipe în liga a  III-a, iar spre sfârsitul carierei se întorceau la echipa mamă. Cel mai valoros fotbalist pe care l-a dat Vadu-Crisului, a fost Teodor Fildan, născut la 14 martie 1954, care a activat la FC Bihor în Divizia A.

 Circa 50 de foşti fotbalisti la vârsta a doua şi a treia, care au jucat sub culorile galben-albastru ale clubului pe atunci Stanca Vadu Crisului au răspuns afirmativ invitaţiei facute de către conducerea primariei şi a clubului de fotbal, iîncepand cu membrii echipei care la finele anilor 70 a reuşit promovarea din campionatul zonal în campionatul judetean, pe stadionul Voinţa din Oradea, după un baraj viu disputat. În numele primarului Cosma Dorel şi al Consiliului Local cei prezenti au fost salutaţi de către viceprimarul Ioan Haşaş, (ambii foşti componenţi ai echipei locale la nivel de juniori şi seniori) şi după un minut de reculegere în amintirea celor trecuţi la cele veşnice, dar sigur urmăreau meciul din înălţimea cerului, s-a dat drumul la joc. Pali Teodor (Dele), Şchiop Florian(Gigi), Puşcău Sandu, Pascar Sorin, Feri şi Attila Mihok, Feri Rakóci, Koti Attila, Suciu Viorel, Raţiu Călin, Şchiop Călin, Iancu Raul, Cosma Dan, Domocoş Viorel, Jóska Scheirer, Alin Şchiop, Gheorghe Rusu au fost doar cativa printre cei prezenti la meci.

 Dupa o partidă viu disputată, cu pauze de hidratare după fiecare 15 minute jucate, scorul a pierdut din importanţă. Incursiunile lui Iancu Raul, clarviziunea si pasele de gol al lui Şchiop, Rusu sau Pali (toti aproape de vârsta de 70 de ani), pofta de gol al lui Domocoş, reflexele lui Suciu au fost aplaudate la scena deschisa de cei prezenţi.

 După fotbal, întalnirea a continuat la sala de sport, cu un bogracs, o bere şi muzică bună.  Evenimentul a fost un succes, o oportunitate perfectă pentru locuitorii din Vadu Crișului de a petrece timp de calitate în aer liber, bucurându-se de un sport care unește oamenii.