La inivitația primarului comunei Holod, Sandu Săsăran, Caravana Presarilor Bihoreni a poposit, în premieră, în această frumoasă comună în cadrul campaniei „Fă sport indiferent de vârstă… și de kilograme”, iar acțiunea și-a atins scopul, deoarece la Holod s-a înregistrat un adevărat record de prezență în sala polivalentă, iar „caravana” meciurilor disputate s-a dovedit a fi una consistentă.

Ales primar al comunei Holod la alegerile din 2020, Sandu Săsăran dovedește aceeași disciplină ca și în meseria aleasă și practicată o bună bucată de vreme, cea de pompier, dar având și calități de adevărat lider pe care le pune în practică în folosul comunității, reușind, într-un timp relativ scurt, să fie privit ca omul de care comuna are nevoie, dar mai mult, să fie catalogat drept adevăratul gospodar care se implică în toate domeniile de activitate. Comuna Holod, altă dată cunoscut nod fervoviar al județului, acum, din păcate, fără trenuri, dar și a unor personalități născute aici – Iosif Vulcan (1841-1907), publicist și scriitor, membru al Academiei Române; Iuliu Hirțea (1914-1978), episcop greco-catolic; Ioan Anton (1924-2011), inginer electromecanic, membru al Academiei Române - este compusă din satul Holod, ca reședință, precum și satele Dumbrava, Dumbrăvița, Forosig, Hodiș, Lupoaia, Valea Mare de Codru, Vintere, având o populație de peste 3.000 de locuitori.

Fotbalul, la loc de cinste

Inițiativa primarului Sandu Săsăran de a organiza la Holod un meci cu „presarii” bihoreni, în premieră, în cadrul popularei acțiuni „Fă sport indiferent de vârstă…și de kilograme”, s-a dovedit a fi inspirată, deoarece pe lângă meciul de „gală” disputat de „presari” în compania selecționatei gazdă, au urmat mai multe partide între localnici, aceștia fiind pur și simplu „molipsiți” de magia balonului rotund. Practic, sportul a ieșit învingător la Holod, dacă luăm în calcul partida de tenis cu piciorul, care a prefațat o seară pe cinste, urmată de câteva partide foarte încinse între localnici, care, parcă, au transmis un semnal de alarmă că iubesc, și vor să practice, fotbalul pe aceste meleaguri. În partida vedetă, primarul Sandu Săsăran împreună cu selecționerul Cristian Flonta a convocat o serie de tineri care s-au dovedit, datorită vitezei, adevărați „iepurași” care au pus de multe ori în dificultate partenerul de întrecere, iar diferența s-a instalat rapid, 5-1. Dând o mână de ajutor „presarilor”, la rampă au ieșit Iulian Balaj și Dorin Boca, bine sprijiniți de grupul organizat de sufletistul Ionel Goina - compus din Ady Simea, chiar accidentat fiind, Raul Lasc, Liu Ștefănică - care au reușit să echilibreze soarta meciului. După episodul de la Zalău, însă, accidentarea „vitezistului” oaspeților, Horia Buz, a recidivat, el părăsind terenul foarte repede, fapt care a „tăiat” mult din elanul vizitatorilor, iar faptul că „Totinho”, golgheterul all-time al acestora, (chiar dacă a avut trei reușite), s-a întrecut în ratări, a cântărit greu în stabilirea rezultatului final (15-14 pentru gazde),

Demonstrație de tenis cu piciorul

La Holod, primarul Sandu Săsăran a avut frumoasa surpriză să îl aibă ca oaspete pe vășcăuanul Sandu Boc, fost jucător al naționalei de fotbal, fost vicepreședinte a Ligii Profesioniste de Fotbal, un adevărat „Romeo”, în ciuda „ghioceilor” de la tâmple, care, cu o alură impecabilă și o vitalitate aparte, demonstrează că anii sunt doar… numere. Împreună cu Iulian Balaj, un alt nume cunoscut în lumea fotbalului național, fost jucător în prima ligă a țării - acum la cel de-al treilea mandat de primar al orașului Ștei - a făcut pereche la un meci de tenis cu piciorul. Dincolo de fileu, adversari a fost perechea compusă din primarul comunei Holod, Sandu Săsăran, și consilierul județean Dorin Boca, nimeni altul decât specialistul promovărilor la fotbal în județul Bihor, cu trei promovări în patru ani, un record greu de egalat. Meciul, unul demonstrativ practic, a „convins” asistența de calitățile sportive ale celor patru jucători, unul în care mingea parcă a fost „vrăjită” de ghetele „magice”, fără secrete în arta sportului.

Vor acorda revanșa

Primele cuvinte ale primarului Sandu Săsăran, la terminarea meciului, au fost acelea de a mai organiza un meci revanșă, indiferent de rezultatul partidei, iar faptul că selecționata comunei Holod a ieșit învingătoare a fost unul care a binedispus pe cei implicați, care au dat dovadă de fair-play, cum sunt, de altfel, caracterizate toate meciurile disputate în cadrul acțiunilor „Fă sport indiferent de vârstă…și de kilograme”. Inivitați de Sandu Săsăran și de viceprimarul comunei Emanuel Pașca (fan Rapid București), la o ședință a „concluziilor”, după lupta din teren, „presarii” au avut plăcuta surpriză de a constata, în dialogurile purtate, interesul pentru sport a tinerilor localnici. Sandu Săsăran a explicat primele priorități din comună, însă, a afirmat că, în viitorul apropiat, pe agenda de lucru a autorităților locale și sportul va avea o „filă” care se va deschide pentru cei care vor să facă sport în mod organizat.

Selecționata Holod: Eduard Toderaș, Ovidiu Sumuțiu, Sandu Săsăran, Emanuel Pașca, Cristian Flonta, Dănuț Cionca, Gabriel Burcă, Bogdan Lupșe, Mario Buciuman, Adrian Galea, Romeo Covaci, Gligor Covaci, Sebi Covaci, Ștefan Ciurar, Pardelean Ciurar, Traian Covaci, Denis Goboș, Alex Covaci.

Selecționer: Cristian Flonta. 

Presa Bihoreană: Ady Simea - Sandu Guiaș (1), Iulian Balaj (1), Dorin Boca (2), Ionel Goina (2), Raul Lasc (1), Liu Ștefănică (2), Gabriel Matica (1), Teo Biriș (1), Horia Buz, Ionel Popa (3).

Selecționer: Petru Boroș.

Cronicar