Baschetbaliștii din Pitești și Oradea se vor duela într-un meci din etapa a 19-a a Ligii Naționale care se va desfășura sâmbătă, 4 februarie, de la ora 17.30, în Sala Trivale din Pitești. Este primul joc din Top 10 pentru roș-albaștri care vin după un eșec greu digerabil suferit în Polonia.

Formația piteșteană pregătită de Milan Mitrovic, fostul antrenor secund al orădenilor, vine după un parcurs excelent în ultimele 5 etape în care a obținut 4 victorii și a suferit doar o înfrângere, și aceea după prelungiri, cu o echipă bună așa cum e Rapid București. Ultimul lor joc a fost o victorie categorică, 89-61 cu CSM Miercurea Ciuc, formație care a terminat pe ultimul loc în ierarhia Conferinței B. Partida a fost începută în forță de către argeșeni care, după primul sfert, și-au creat un avantaj de aproape 20 de puncte (27-9). Ulterior, echipa din Trivale nu a mai forțat dar cu toate acestea ecartul a crescut la aproape 30 de puncte până la final. Cel mai bun marcator al piteștenilor a fost americanul J. Cunningham, autorul a 18 puncte și 6 recuperări. Formația din Pitești a terminat Conferința A pe locul al treilea cu 9 victorii și 7 înfrângeri, bilanț care i-a permis să intre în top 10 cu un bilanț de 2 succese și 6 eșecuri care o plasează pe locul al 8-lea. Argeșenii au câștigat ultimele 3 jocuri susținute pe teren propriu dar atunci când a primit vizita unei echipe bune așa cum este Rapid București a pierdut dar numai după dipsutarea prelungirilor.

Dezamăgire mare după eșecul din Polonia

Baschetbaliștii orădeni vin după o mare dezamăgire suferită în FIBA Europe Cup unde au pierdut clar, 74-66, duelul cu polonezii de la Anwil Wloclawek într-o partidă deoesebit de importantă. Acest eșec ar putea să le compromită califcarea în sferturile de finală ale competiției deoarece în ultima rundă nu le este suficientă victoria proprie în fața ciprioților de la Keravnos. Roș-albaștrii au nevoie și de un succes al polonezilor de la Anwil în meciul cu nemții de la Brose Bamberg. În Polonia, orădenii au cedat 2 din cele patru sferturi ale partidei dar cele pe care le-au câștigat au fost obținute la diferențe mai mici de scor decât o făcuseră polonezii. Erick Neal a fost cel mai bun marcator al ardelenilor cu cele 16 puncte înscrise. Oradea a defilat practic în Conferința B a Ligii Naționale terminând prima fază a întrecerii cu nu mai puțin de 5 puncte avans față de SCM Timișoara, a doua clasată. Cu bilanțul din prima fază a competiției, în care a pierdut un singur meci în 16 etape, bihorenii au intrat în top 10 pe locul întâi cu același număr de puncte ca U BT Cluj-Napoca, reprezentanta țării noastre în Eurocup, a doua competiție ca valoare din Europa. În ceea ce privește forma sportivă în jocurile susținute în deplasare, bihorenii sunt impecabili în campionatul intern. Cele două eșecuri au fost contabilizate în FIBA Europe Cup, în Cipru și în Polonia.

Statistică meciuri directe

Oradea are avantaj 4-1 în ultimele 5 confruntări directe. Cel mai relevant duel este cel din acest sezon, din Cupa României, competiție în care Oradea s-a impus categoric, scor 97-79. Problema învingătoarei nu s-a pus niciun moment, bihorenii controlând jocul de la un capăt la altul. Principalii doi marcatori ai acelui meci, cu câte 18 puncte fiecare, au fost J. Carter, de la orădeni, care în acest moment este accidentat, și J Cunningham, de la piteșteni.

Se așteaptă o reacție de orgoliu

Oradea s-a mai aflat recent în aceeași postură atunci când a jucat în campionat la Constanța imediat după eșecul suferit în Cipru. La acel meci de la malul mării reacția roș-albaștrilor a fost deosebită, elevii lui Cristian Achim spulberându-și practic adversarii (108-61). Nu avem niciun motiv să credem că situația nu se va repeta și de această dată știută fiind valoarea echipei orădene dar și orgoliul unor baschetbaliști valoroși pentru campionatul României.