Echipele din fotbalul amator, de seniori sau copii şi juniori, mai au de aşteptat până să înceapă competiţiile oficiale. Asta se va întâmpla doar după schimbarea protocolului medical în vigoare.

Se aşteaptă o decizie spre sfârşitul lunii

Anunţul a fost făcut, ieri, de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, în videconferinţa cu preşedinţii şi alţi reprezentanţi ai Asociaţiilor Fotbalistice Judeţene (AJF). "Obiectivul Federației Române de Fotbal este ca în luna martie să se poată relua toate competițiile la nivel de copii și juniori, și la nivel de fotbal amator (Liga 4, Liga 5). Dar ca să se întample acest lucru ar fi nevoie de modificarea protocolului existent. Noi am făcut demersuri către MTS în acest sens şi sperăm ca Ministerul Sănătăţii să relaxeze măsurile. Posibil ca spre sfârşitul lunii februarie să avem o decizie favorabilă, dar asta depinde de mai multe lucruri. Dacă şcolile se vor deschide în 8 februarie şi dacă situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi cresc şansele să putem începe competiţiile undeva în lunile martie-aprilie", a afirmat Răzvan Burleanu.

Doar cu teste rapide

Cum eliminarea testării nu intră în discuţie, singura variantă viabilă pentru demararea campionatelor ar fi utilizarea testelor rapide antigenice în locul testelor RT-PCR, considerate inaccesibile din punct de vedere financiar, dar şi prin prisma dificultăţilor legate de testarea unui număr atât de mare de persoane. "E clar că atâta timp cât e obligatoriu testul RT-PCR nu putem vorbi de începerea competiţiilor. Deocamdată, nici vaccinarea nu ar fi suficientă, ţinând cont de numărul mic de persoane vaccinate. Poate în septembrie procentul de vaccinaţi va fi undeva la 60% şi atunci alta ar fi discuţia", a mai spus Burleanu.

Campionate judeţene şi pe perioada EURO

Şeful FRF a mai precizat că întrecerile judeţene de fotbal ar putea continua şi pe perioada Campionatului European, programat între 11 iunie şi 11 iulie. "Campionatele Judeţene se pot desfăşura şi pe perioada turneului final, undeva în lunile iunie şi iulie. Dacă Liga a IV-a nu se reia nu vom putea retrograda nicio echipă din Liga a III-a", a conchis Răzvan Burleanu. De regulă competiţiile fotbalistice judeţene se încheiau cel târziu la începutul lunii iunie.

"În funcţie de ce decizie vor lua forurile guvernamentale vom şti sub ce format se vor disputa campionatele. Dacă se va da drumul la competiţii vom lăsa echipelor două-trei săptămâni pentru pregătire sportivă şi administrativă a noului sezon", a precizat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor.