Consiliul Director al Federației Române de Baschet a definitivat sistemul de desfășurare a competițiilor interne în ediția 2020/2021. Atât Liga Națională, cât și Cupa României la baschet masculin vor începe sub forma unor turnee, cu mențiunea că prima competiție va debuta cu echipele împărțite în două grupe valorice.

14 echipe în campionat

În noua ediție de campionat vor participa 14 echipe, repartizate în două grupe de câte șapte, în funcție de clasamentul consemnat la momentul suspendării sezonului competițional 2019/2020. Asta, după ce în vară FR Baschet decisese revenirea la sistemul clasic, cu partide tur-retur.

Din grupa cu echipe clasate pe poziții cu cifre impare fac parte U-BT Cluj, BC CSU Sibiu, Steaua București, BCMU FC Argeș Pitești, CSO Voluntari, Athletic Constanța, CSM Miercurea Ciuc.

În Grupa cu locuri pare se află CSM CSU Oradea, Dinamo Știința București, SCM Timișoara, SCM U Craiova, CSM Galați, CSM 2007 Focșani, CSM Târgu Jiu.

Competiția va avea trei faze de derulare. Prima, cu jocuri fiecare cu fiecare, de câte două ori. Conform Ordinului comun al MTS și MS se vor juca turnee de 3-5 etape conform tabelei Berger. Primul turneu este programat pentru luna noiembrie, iar al doilea, de 5 etape, în decembrie 2020. Primele trei clasate în ambele grupe avansează în Top 6, iar celelalte vor juca în grupa valorică 7-14.

În cele două grupe valorice se joacă în sistemul fiecare cu fiecare, de câte două ori. În funcție de evoluția pandemiei de Covid-19 există trei variante de încheiere a campionatului: play-off clasic (cu opt echipe), grupa 1/4, 5/8, 9/12 sau de tip F4. Liga Națională este preconizată să se încheie între 1 -16 iunie 2021.

 

Trei serii în Cupă

La Cupa României vor lua parte 13 echipe, repartizate în trei grupe. Nu este încă limpede dacă U-BT Cluj-Napoca va juca din prima fază. Dacă se califică în grupele Ligii Campionilor, atunci gruparea clujeană se califică direct la Final Four.

 

Componența grupelor:

Grupa A: U-BT Cluj, Dinamo Știința București, BCMU FCA Pitești, CSM Galați

Grupa B: CSM CSU Oradea, Steaua București, SCM Craiova, Athletic Constanța

Grupa C – BC CSU Sibiu, SCM Timișoara,  CSO Voluntari, CSM Tg. Jiu

Pentru CSM Miercurea Ciuc se va trage la sorți grupa în care va fi sau va completa locul lăsat liber de U-BT Cluj-Napoca. În schimb, CSM Focșani și CSM Mediaș nu vor juca în Cupa României.

Primul turneu va avea loc în perioada 17-21 octombrie și se va juca în sistem fiecare cu fiecare. Câștigătoarele grupelor se califică la turneul final. Dacă Clujul nu se califică direct la Final Four, atunci echipa de pe locul 2 cu cel mai bun punctaj va merge și ea mai departe.