Doi dintre cei mai buni jucători ai campioanei României, baschetbaliştii naturalizaţi Kris Richard şi Giordan Watson, au dat în judecată FRB din cauza faptului că forul amintit nu le dă dreptul amândurora să evolueze pentru roş-albaştri în calitate de sportivi români. Într-o decizie de ultim moment, Biroului Federal a decis să se revină asupra deciziei, aceasta fiind retrasă din regulamentul de joc al Ligii Naţionale.

Federaţia Română de Baschet a hotărât în vară să introducă în regulamentul de joc al Ligii Naţionale prevederea care obliga echipele să limiteze la 1 numărul jucătorilor naturalizaţi care au dreptul să fie trecuţi pe foaia oficială de joc. În aceste condiţii, după ce chiar federaţia a insistat pentru naturalizarea americanului Kris Richard determinând conducerea clubului orădean să facă toate demersurile pentru a-i obţine cetăţenia română baschetbalistului (acestea urmând a fi finalizate până la sfârşitul anului), proceduri care au implicat anumite costuri printre care, probabil, şi mărirea salariului, CSM Oradea s-a văzut pusă în imposibilitatea de a-i folosi pe cei doi sportivi în calitate de jucători români. Cum această hotărâre este evident discriminatorie, baschetbaliştii au înregistrat pe data de 9 octombrie, la Curtea de Apel Oradea, Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal, o cerere de suspendare a efectelor deciziei Consiliului Director al FRB din data de 18 iunie care prevede, la punctul 7, următoarele: „În Liga Naţională, masculină şi feminină, începând cu sezonul 2019-2020, echipele au dreptul să înscrie pe foaia oficială  de joc, ca jucător român, 1 singur jucător naturalizat”. Primul termen de judecată este programat pentru 21 ianuarie 2020, însă, foarte probabil, cei doi jucători vor renunţa la proces după ultima hotărâre a Biroului Federal care a suspendat valabilitatea deciziei respective.

Hotărâri absurde care lasă loc de interpretări

Aşadar nişte hotărâri complet absurde ale unei federaţii care are printre sponsori o instituţie bancară care finanţează exclusiv una dintre cele mai puternice echipe din Liga Naţională masculină, situaţie cel puţin discutabilă care lasă loc la numeroase interpretări. Cu toate acestea este greu de înţeles cum cei din conducerea baschetului românesc au insistat pentru naturalizarea celor doi astfel ca aceştia să poată ajuta echipa naţională iar apoi le-au interzis dreptul de a munci ca şi cetăţeni români. Hotărâri ridicole care te duc evident la concluzia că acestea au fost dirijate dintr-o anumită direcţie.