Federația Română de Fotbal (FRF) are de gând să schimbe sistemul de promovare în Liga a III-a. La videoconferința de ieri cu reprezentanții AJF-urilor, președintele Răzvan Burleanu a anunțat că întenționează să înlocuiasacă barajele tur-retur cu miniturnee de trei echipe.

Promovează una din trei

În acest caz, misiunea de a accede în eșalonul superior se anunță mai dificilă, dar și mai costisitoare pentru campioanele județene. Practic, o pretendentă la promovare trebuie să înfrunte doi adversari la începutul lunii august, pe teren neutru.

Conform programării inițiale, campioana Bihorului ar fi trebuit să înfrunte pe cea a Sălajului, dar tragerea la sorți va fi refăcută pentru stabilirea celor 14 miniturnee a câte 3 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, iar prima clasată va acede în eșalonul trei. „Majoritatea președinților de AJF-uri au cerut administrației FRF să regândească varianta promovării la liga a 3-a, ținând cont de faptul că există potențial în rândul echipelor campioane care ar putea ajunge la baraj”, a precizat Radu Bitea, președintele AJF Bihor.

Astfel, în loc de 21 de echipe, ar promova doar 14, însă, în cazul în care seriile de Liga III din noul sezon nu se vor completa, atunci FRF ia în calcul ca și cele mai bune locuri 2 din aceste miniturnee să promoveze pe locurile vacante.

În urma acestei modificări, noul sezon de Liga III ar putea avea tot cinci serii, dar  a câte 18 echipe, în loc de 16 câte sunt acum.  

„Am fost informați că FRF colaborează Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, dar şi cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru a se crea un protocol medical care să permită amatorilor (seniori, dar și copii și juniori de la nivelul județelor) să reia activitatea (antrenamentele), cât mai curând posibil. În funcție de măsurile de relaxare care vor putea fi luate de autorități, cea mai optimistă dată avansată ar fi 15 iunie”, a afirmat Petru Boroș, secretarul AJF Bihor. 

Referitor la campionatele județene, există două variante: prima ar fi “îngheţarea”, cu clasamentul la zi, cu promovare şi retrogradare, ori anularea sezonului 2019-2020 caz în care echipele ar trebui să o ia de la capăt.

În Liga a IV-a Bihor, lider detașat cu punctaj maxim după 15 etape este ACS CAO 1910 Oradea.

 

Nu se mai joacă în eșalonul trei

În schimb, FRF a luat hotărârea de a suspenda definitiv campionatul Ligii a III-a, din care s-au jucat 16 etape. Majoritatea cluburilor din această ligă, peste 50 din cele 78, au trimis către forul federal chestionare în care au bifat varianta “Înghețarea campionatului cu validarea clasamentelor existente”. Niciun club nu va retrograda în această ediție, însă rămâne de văzut care vor fi cele cinci promovate în liga secundă, lideri în acest moment fiind Aerostar Bacău (Seria 1), Unirea Slobozia (S2), Progresul Spartac (S3), U Craiova 1948 SA (S4) și Fotbal Comuna Recea (S5). Echipele bihorene Luceafărul Oradea și CSC Sânmartin ocupă locurile 5, respectiv 6 în seria a V-a.