Aflaţi într-o evidentă creştere de formă sportivă, baschetbaliştii orădeni dispută astăzi, de la ora 21.00 (transmis în direct pe canalul youtube al FIBA), în deplasare, jocul cu Fribourg Olympic, campioana Elveţiei. Partida contează pentru etapa a treia din cadrul Grupei D a Europe Cup.

Cu două victorii la activ din tot atâtea posibile, orădenii pot face un pas major în ceea ce priveşte califcarea în faza următoare a competiţiei în eventualitatea în care va reuşi să se impună în Ţara Cantoanelor. Forma sportivă pe care băieţii pregătiţi de Cristian Achim au arătat-o în ultimele două jocuri este dătătoare de speranţe în acest sens. Cu toate acestea, jocul va fi complicat, inclusiv casele de pariuri sportive nevăzând o favorită în această partidă.

Şi-au pierdut cel mai bun jucător

Campioana Elveţiei evoluează în Europe Cup după ce a fost eliminată la finele celui de-al doilea tur preliminar din Liga Campionilor. În primul tur, Fribourg trecuse de Inter Bratislava pentru ca în turul al doilea să fie învinsă în dublă manşă de către Telekom Baskets Bonn, din Germania. În campionat, elveţienii au 6 victorii consecutive din tot atâtea posibile în actuala stagiune. În Europe Cup, bilanţul gazdelor de astăzi este de o victorie, obţinută chiar în runda precedentă, în deplasare, cu CSU Sibiu, şi o înfrângere suferită acasă cu turcii de la Bahcesehir. De menţionat că în meciul susţinut în România, Fribourg l-a pierdut pentru întreg sezonul pe Babacar Toure (ruptură de ligament încrucişat la genunchi), de departe cel mai bun baschetbalist al echipei. Aşadar, cu un asemenea bilanţ, campioana Elveţiei nu îşi permite încă un pas greşit în propria arenă, astfel că misiunea bihorenilor va fi complicată.

Au argumente pentru a fi optimişti

CSM-ul a arătat o creştere de formă evidentă în ultimele două partide în care a câştigat, de fiecare dată, în deplasare. Succesul notabil reuşit la Istanbul cu Bahcesehir, formaţie care a învins chiar în Elveţia, pe Fribourg, precum şi victoria indubitabilă de la Piteşti oferă suficiente argumente celor care cred că Oradea îşi poate asigura practic calificarea după primele trei runde. În acest moment, CSM CSU este liderul Grupei D fiind singura formaţie cu victorii în primele două runde. „Fribourg are calitate atletică, preferă un joc ritmat și apelează la un nivel ridicat de agresivitate pentru a-și alimenta tranziția ofensivă și contraatacul”, este caracterizarea făcută elveţienilor pe site-ul oficial al clubului orădean.

Tânărul Enzo Vescan, în lotul campioanei

În ceea ce priveşte lotul de jucători, bihorenii nu vor putea conta nici la acest meci pe Bogdan Nicolescu, aflat în recuperare după probleme medicale la spate. În schimb, antrenorul Cristian Achim împământeneşte regula de a duce câte un tânăr de perspectivă în aceste deplasări continentale. După ce Vlad Marinău a trăit experienţa partidei de la Istanbul, de această dată, este rândul lui Enzo Vescan să facă parte din lotul campioanei pentru partida din Elveţia. El este un junior orădean de 17 ani care a participat în această vară la Campionatul European U18 - Divizia B, găzduit de Oradea.