Sportul de pe întreg mapamondul se confruntă cu o situația fără precedent în epoca modernă. Evident că și baschetul este blocat și nu se știe cu exactitate când sau dacă întrecerile vor fi reluate. În această situație, jucătorii și cluburile, deopotrivă, trebuie să găsească acel consens în care nu doar una dintre cele două părți să aibă de suferit. Legat de acest aspect, Giordan Watson, căpitanul CSM CSU Oradea, a făcut un apel pe o rețea de socializare unde a postat un videoclip.

„Bună, mă numesc Giordan Watson. Sper că toți sunteți sănătoși și în siguranță în aceste vremuri dificile pe care le trăim. Se întâmplă foarte multe lucruri neprevăzute acum, în lume, dar și în Liga Națională de Baschet din România... se vorbește despre suspendarea definitivă a ligii... multe incertitudini... Tot ceea ce ne dorim ca jucători este să fim auziți, să se comunice cu noi, să putem să avem și noi o opinie, să spunem ceea ce gândim. Știm faptul că Guvernul controlează o mare majoritate a ceea ce se întâmplă, dar am iubi faptul să fim auziți! Suntem entertaineri, ne place să facem oamenii să zâmbească și cred că asta ar fi un lucru grozav în aceste vremuri tulburi! Vă rugăm, consultați-vă și cu noi cu privire la ce decizii luați, lăsați-ne să participam la conversație. Haideți să o facem împreună, ca federație, ca președinți și ca jucători... să formăm o echipă și să facem ceea ce e mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru fani”, a spus Watson într-un videoclip făcut public de către site-ul de specialitate baschet.ro.

FRB, preocupată de soarta jucătorilor

Apelul căpitanului roș-albaștrilor vine ca urmare a faptului că în lumea sportului cu mingea la coș se vorbește că președinții cluburilor din România ar fi ajuns la un acord prin care Liga Națională de baschet să fie anulată. Cum jucătorii de baschet se află sub contract cu aceste cluburi, dar situația este una excepțională nu se știe care va fi soarta acestora. Din acest motiv Porter Troupe, iar apoi Giordan Watson au făcut un apel la solidaritate între jucători care să fie acceptați la masa discuțiilor dintre conducătorii cluburilor și federație. Apelurile acestora nu au rămas fără ecou astfel că, într-o ședință a FRB care a avut loc ieri, s-a hotărât ca în termen de 48 de ore fiecare club în parte să comunice următoarele informații:

„1. Aveți în anturajul echipei persoane infectate cu virusul Covid 19 sau aflate în carantină sau izolare?

2. Echipa pe care o reprezentați are acces la sală pentru antrenamente?

3. Există vreo decizie internă a clubului dumneavoastră cu privire la continuarea antrenamentelor pe perioada suspendării Ligii Naționale de baschet?

4. Întâmpinați dificultăți cu privire la masa/cazarea sportivilor/participanților la activitatea sportivă legitimați la clubul dumneavoastră?

5. Aveți sportivi/participanți la activitatea sportivă care și-au manifestat intenția de a întrerupe activitatea sportivă și în ce condiții?

6. Având în vedere că mai mulți conducători de club și-au manifestat neoficial dorința de a se închide imediat sezonul 2019-2020, vă rugăm să ne precizați punctul de vedere al clubului dumneavoastră.

7. În eventualitatea închiderii Ligii Naționale de baschet, vă rugăm să ne precizați cum veți soluționa angajamentele contractuale cu sportivii și ceilalți participanți la activitatea sportivă”.

Ultimele două puncte din comunicatul semnat de către Horia Păun, președintele FRB, par a fi cele mai importante. La numărul 6 se solicită opinia fiecărui club cu privire la încheierea sezonului competițional actual, un sondaj de opinie care, destul de probabil, va reliefa dorința celor mai multe entități sportive de a pune capăt competiției. În legătură directă cu aspect FRB solicită cluburilor în mod explicit, la ultimul punct, modul în care vor fi soluționate raporturile contractuale cu jucătorii, semn că apelurile lui Troupe și Watson au avut efect. Rămâne de văzut cum se vor derula evenimentele în următoarea perioadă și ce va hotărî FRB cu privire la soarta Ligii Naționale de baschet.