Consiliul director al Federației Române de Baschet a stabilit, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de detalii cu privire la sistemul de desfășurare a Ligii Naționale de baschet masculin precum și a Cupei României, în sezonul competițional următor.

Liga Națională va avea doar o singură grupă valorică urmând ca această să aibă două faze de disputare. În faza I se va juca după sistemul „fiecare cu fiecare”, tur-retur, în urma cărora se va întocmi un clasament. Apoi, în cea de-a doua fază se vor forma două grupe, cea a locurilor 1-8 și cea a locurilor 9-N (în funcţie de numărul echipelor înscrise). În grupa locurilor 1-8 (playoff), se vor disputa trei faze (sferturile de finală, semifinalele și finala), după sistemul „cel mai bun din cinci meciuri”. Pentru locurile 5-8 se va juca după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”. De asemenea, finala mică şi disputele pentru locurile 5-6 și 7-8 vor avea loc tot după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”. În grupa locurilor 9-N (playout), toate confruntările se vor disputa după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”. La sfârşitul competiţiei, câştigătoarea finalei va primi titlul de campioană naţională, iar echipele de pe ultimele două locuri (din playout) vor merge la baraj cu echipele de pe primele două locuri din Liga 1, pentru a stabili formațiile care vor intra în Liga Naţională în sezonul 2021-2022.

Cupa României (formatul acestei competiții) se va desfășura în funcție de numărul echipelor participante. Se vor juca două - trei tururi în sistem cu dublă manșă eliminatorie iar, apoi, cele mai bune patru echipe vor participa la turneul final care va fi organizat în sistem „Final 4”. În cadrul acestei competiții se va juca după aceleaşi reguli ca în Liga Naţională, cu mențiunea că regula românilor diferă ușor: fiecare echipă trebuie să evolueze cu doi jucători români pe toata durata meciului, dintre care cel puțin un jucător român să fie U23 (născut după 1 ianuarie 1998).

Liga Națională va debuta, dacă pandemia o va permite, la data de 10 octombrie și se va încheia în perioada 2-12 iunie 2021. Cupa României va începe pe 3 octombrie, atunci când va avea loc prima manșă a turului I. Final Four-ul Cupei României va avea loc în perioada 5-6 februarie 2021. Termenul limită pentru înscrierea în Liga Naţională și Cupa României este data de 15 iulie, tragerea la sorți, atât pentru jocurile din Liga Naţională cât și pentru cele din Cupa României, urmând să aibă loc pe 24 august, la sediul Federaţiei Române de Baschet, după ce va fi făcută validarea înscrierilor participantelor de către Consiliul Director. Perioada de transferări va începe în 3 august şi se va încheia cu 72 ore înainte de primul joc din Liga Naţională.

În funcție de numărul echipelor înscrise și de evoluția pandemiei, Consiliul Director al FRB poate modifica calendarul LNBM/CRM și chiar sistemul competițional.

Sean Barnette va juca în Elveția

Într-o altă ordine de idei, Sean Barnette, fostul component al CSM CSU Oradea, jucător pe care conducerea bihorenilor a decis să nu se mai bazeze în sezonul următor, și-a găsit echipă în Elveția. Astfel, baschetbalistul american va evolua la Fribourg Olympic, formație pe care orădenii au înfruntat-o în FIBA Europe Cup. În dubla manșă susținută împotriva campioanei Elveției, CSM CSU a obținut o victorie și a suferit o înfrângere, iar Sean a avut urmăoarele cifre: 8 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive, respectiv 16 puncte, 1 recuperare și 2 pase decisive. Fribourg a dominat competiția internă, formația antrenată de Petar Aleksić a pierdut o singură partidă din cele 20 disputate.