Federaţia Română de Fotbal, cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are o experienţă de 15 ani în domeniu, a realizat o clasificare a academiilor de fotbal la nivel naţional în baza unor  standarde de calitate. Înscris în procedura de evaluare, LPS Bihorul s-a clasat pe locul al 8-lea la nivel naţional, o poziţie excelentă având în vedere că s-a aflat în luptă directă cu academiile formaţiilor din primele ligi de fotbal ale ţării.

Comitetul Executiv al FRF a decis ca din sezonul 2021-2022 licenţierea pentru Liga I să depindă şi de punctajul academiei fiecărui club din primul eşalon care nu trebuie să fie mai mic de 60, maxim fiind 100. În aceste condiţii, până la data de 15 martie, anul curent, cluburile doritoare s-au putut înscrie în procedura de evaluare care va fi efectuată anual. Au putut solicita evaluarea doar cluburile afiliate la FRF. Din cele 108 cluburi afiliate au solicitat cereri 107, dintre care 80 au depus dosarele la termen. CSM Oradea nu şi-a putut depune dosarul, deoarece nu are echipe angrenate în competiţiile organizate de FRF.

Cel mai bun liceu sportiv din ţară

Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare punctaj a fost obţinut de Viitorul Constanţa, academia construită de Gheorghe Hagi obţinând 91,50 puncte din 100 posibile. La mare distanţă, pe locul al doilea, s-a clasat academia Universităţii Craiova, cu 77,10 puncte. Podiumul a fost completat de centrul de copii şi juniori al lui Dinamo Bucureşti, cu 74,50 puncte. Pe locul al 4-lea, cu 72,60 puncte, s-a clasat FC Voluntari, în timp ce FCSB, deşi dispune de o bază extrordinară la Berceni, în Capitală, s-a clasat doar pe locul al 5-lea cu 71,70 puncte. Raportat la clubul patronat de George Becali, entitate sportivă care dispune de unul dintre cele mai mari bugete la nivel naţional, clasarea LPS Bihorul pe locul al 8-lea, cu 67,50 puncte (cu doar 4,2 mai puţin decât roş-albaştrii), reprezintă cu adevărat o performanţă, situaţie care atestă faptul că la Oradea se munceşte bine. LPS Bihorul se ală pe locul al doilea la nivel naţional, dacă vorbim despre academiile care nu au echipă de seniori la nivelul competiţiilor organizate de FRF (primele trei ligi), orădenii fiind depăşiţi doar de CS Sport Team, locul al 6-lea în ierarhia generală, cu 70,40 puncte. Totodată, LPS Bihorul se află pe primul loc pe ţară, dacă vorbim doar despre liceele cu program sportiv.

Criteriile de evaluare au cuprins 7 domenii fundamentale pentru performanța fotbalului juvenil, fiecare categorie fiind evaluată pe o scară de la 0 la 4 puncte. De asemenea, fiecare categorie a avut o pondere diferită la evaluarea totală.

Criteriile de evaluare și ponderea lor în evaluare au fost:

1. Strategie și filozofie: 10,6%

2. Echipe și jucători: 12,1%

3. Staff tehnic: 19,4%

4. Staff Suport: 6,8%

5. Antrenamente și meciuri: 9,7%

6. Infrastructură și facilități: 20,8%

7. Rezultate: 20,6%

LPS Bihorul va organiza trial

Obţinând această clasare la nivel naţional, grupele de juniori de la LPS Bihorul vor juca direct în Ligile Elitelor, jucătorii orădeni beneficiind astfel de o expunere superioară. „Vom organiza un trial pentru jucătorii din judeţul Bihor care vor să evolueze la cel mai înalt nivel, bineînţeles dacă au valoarea necesară. Suntem singurul club din judeţ care oferă posibilitatea juniorilor să joace la cel mai înalt nivel cu cele mai bune echipe din ţară”, a declarat Lucian Stance, directorul adjunct al LPS Bihorul.