CSM Oradea a reușit, după o pauză de 11 ani, să revină în elita poloului de pe Bătrânul Continent calificându-se printre cele mai bune 16 echipe ale Europei. Unul dintre principalii artizani ai acestei performanțe a fost Petar Kovacevic, antrenorul echipei, cel care este de părere că jocul defensiv a fost cheia acestei reușite.

„Eram nerăbdător, fiind la primul meu sezon alături de CSM Oradea, să văd cum reacționează sportivii într-un astfel de exercițiu. Acum pot să spun că totul a fost perfect. Ne-am dorit să arătăm cea mai bună față a noastră și sunt fericit pentru ceea ce am realizat. Nimeni nu a vorbit despre șansele noastre de calificare. Cumva au încercat să ne protejeze de o eventuală presiune pe rezultat sau pe obiectivul echipei, dar ne-am dorit să obținem victoria la fiecare meci. Am avut atitudinea potrivită în bazin și sunt fericit atât pentru rezultat, cât și pentru felul în care băieții au luptat pentru a-l obține. Atitudinea jucătorilor a fost exemplară. Au arătat dorință de victorie, de a lupta pentru fiecare minge, s-au sacrificat unul pentru altul având în gând rezultatul echipei. Au fost greșeli, desigur, dar nu este locul și momentul potrivit pentru a discuta despre asta. Important a fost și rămâne faptul că efortul de grup a fost foarte bun, iar fără acesta nu vorbeam acum din postura unei echipe câștigătoare de turneu, calificată în grupele Champions League. A fost o plăcere pentru mine să mă aflu pe marginea bazinului și să dau sfaturi unor astfel de jucători. Apărarea noastră a fost de excepție. Nu ascund faptul că sunt un adept al jocului de apărare și îmi plac rezultatele dintr-o cifră la polo. De altfel majoritatea meciurilor noastre au avut această caracteristică, a jocului defensiv eficient și al numărului mic de goluri contabilizate”, a declarat Petar Kovacevic, antrenorul CSM Oradea.

 

„Echipă foarte bună, cu mult loc de progres”

Totodată tehnicianul a făcut aprecieri cu privire la participarea echipei sale într-o competiție atât de exclusivistă, asta după ce a eliminat formații precum AN Brescia și Spandau Berlin. „Știu că este o provocare complet nouă pentru echipa noastră. Dacă nu mă înșel doar doi jucători din actualul lot al CSM Oradea au evoluat anterior la acest nivel. Va fi o experiență nouă pentru noi, dar suntem foarte fericiți că suntem aici și totodată foarte nerăbdători să intrăm în bazin. Echipa este foarte bună, este compactă și cu mult loc de progres. Mă bucură faptul că văd o atitudine potrivită pentru muncă. Vorbim despre Champions League. Adică primele 16 echipe din Europa. Aici nimic nu este ușor. Este firesc să avem în față echipe de certă valoare și cluburi cu bogată experiență internațională. Hannover joacă deja de 6-7 ani în grupele Champions League, cu o mulțime de jucători foarte valoroși și experimentați. Novi Belgrad nu mai trebuie prezentată nimănui, fiind practic un etalon în ultimii ani în ceea ce privește jocul de polo la cel mai înalt nivel. În fine, Steaua este aproape echivalentul echipei naționale a României și este o echipă alcătuită din jucători care au deja o experiență bogată în Champions League. E clar că toți adversarii noștri au mai multă experiență decât noi, dar este firesc. Și este în regulă, nu am niciun motiv să mă plâng. Noi trebuie să continuăm pe aceeași linie, să sărim în apă cu determinare și cu dorință de victorie, fără teamă și fără vreun complex de inferioritate”, a mai afirmat tehnicianul bihorenilor.

 

Cum se va juca în Liga Campionilor

CSM Oradea va face parte din Grupa A a Ligii Campionilor alături de Hannover, Novi Belgrad și Steaua București. Se va juca pe sistemul „fiecare cu fiecare” în dublă manșă, sub formă de etape săptămânale. Startul se va da în data de 8 octombrie, anul curent. Primele două clasate în fiecare din cele patru grupe ale Ligii Campionilor se vor califica în TOP 8, care se va desfășura sub forma altor două grupe de patru, cu etape săptămânale și meciuri în dublă manșă, în perioada februarie - mai 2025. Turneul final, de tip Final Four, se va desfășura în Malta, în perioada 30 mai – 1 iunie, anul viitor.

Programul CSM Oradea:

– Etapa 1, vs Hannover (deplasare) – 08.10.2024
– Etapa 2, vs Novi Belgrad (acasă) – 15.10.2024
– Etapa 3, vs Steaua București (deplasare) – 29.10.2024
– Etapa 4 – vs Hannover (acasă) – 13.11.2024
– Etapa 5 – vs Novi Belgrad (deplasare) – 20.11.2024
– Etapa 6 – vs Steaua București (acasă) – 27.11.2024